Gündem

Ramazanın simgesi iftar topu geleneği nasıl ortaya çıktı?

Ramazan ayının kutsal günlerinde,Müslümanlar iftar vaktinin geldiğini duyurmak için çeşitli yöntemler kullanırlar.Peki iftar topu geleneğini nereden gelmektedir?

Abone Ol

İftar topu, Ramazan ayında akşam ezanının okunmasının ardından ateşlenen bir topun patlamasıyla iftar vaktinin başladığını duyuran bir uygulamadır. İftar topu geleneğinin nasıl ortaya çıktığına dair kesin bir bilgi olmamakla birlikte, bu konuda öne sürülen birkaç teori bulunuyor. Gelin birlikte göz atalım.

TÜM OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA KULLANILMAYA BAŞLADI

Arşivde yer alan belgelere göre iftar topu geleneği 1821'de Anadolu Hisarı'ndaki topun ateşlenmesiyle başladı. Kısa bir süre sonra Rumeli Hisarı'nda da başlayan top atışları 1827'de Yedikule surlarına taşındı.

Yaklaşık 20 yıl gibi bir sürede imparatorluğun her bölgesine yayılmaya başlayan iftar topları için cebel, sahra, balyemez, dağ karabina ve kamış gibi farklı toplar kullanıldı.

KAZALAR NEDENİYLE TÜFEK KULLANILMAYA BAŞLADI

Ancak top atışlarında yaşanan ciddi kazalar nedeniyle hayatlarını kaybeden kişilerin ailelerine devlet tarafından ömür boyu maaş bağlanmaya başladı. Top atışları kazalar nedeniyle kalelerin olmadığı bölgelerde yapılmamaya başladı.

GÜNÜMÜZDE BARUT KULLANILIYOR

İftar topu yerine tüfek kullanılmaya başladı. Günümüzde ise sadece ses çıkması için barut istihkakı kullanılıyor ve gelenek hala yaşatılıyor.