Taşköprü

Roma’nın İzlerinden Oğuz Boylarının Uç Beyleri Tarafından Kurulan Çetmi Köyü…

Roma dönemine ait izlerinin yanı sıra Anadolu’da yayılan Oğuz boylarından uçbeylerinin üçü tarafından Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde kurulan, geçmişten günümüze uzanan köklü gelenekleriyle Çetmi köyü…

Abone Ol

Taşköprü Postası İnternet Haber Sitesi olarak ilçemizin köy nüfusunun yoğunlukta olması hususunu göz önünde bulundurarak ve sizlerden gelen talep üzerine köylerimizin tanıtımına yer vermeye devam ediyoruz. Bugünkü köyümüz ise Çetmi köyü...

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine bağlı olan Çetmi Köyü, Kastamonu il merkezine 26 km mesafe bulurken Taşköprü’ye 18 km uzaklıktadır.

Çetmi köyü tarihi boyunca oldukça önemli bir konuma sahip olmuştur. Köyün tarihinden bahsetmeden önce kısaca köyün başlıca geçim kaynaklarından bahsedebiliriz. Köy ekonomisi ağırlıklı olarak sarımsak tarımına dayanırken pancar, tahıl ve hayvancılık da önemli gelir kaynakları arasında yer alır. Kendir ekimi yapıldığı dönemlerde ise kendir, köyün başlıca geçim kaynaklarından biridir. 2022 verilerine göre köyün nüfusu 630 kişidir.



Çetmi köyü, altı mahalleden oluşan oldukça geniş bir yerleşim yeridir. İki mahalleyi bir birinden bir kağnı arabasının ancak geçebildiği yol ayırır. Yolun bir tarafı bir mahalle bir tarafı başka bir mahalledir. Mahalle isimleri: Aşağı köy, Öte köy, Kalaycı mahallesi, Köse köy, Kerim’ a mahallesidir. Çetmi köyü Taşköprü ilçesinin en büyük köylerinden biridir.

Bu topraklar Likyalılar, Persler ve Romalılara zaman zaman ev sahipliği yapmıştır. Antik İyonya bölgesinin önemli bir geçiş noktası olmuştur.

1355 yılında, Oğuzların 24 boyundan biri olan ÇEPNİ Boy'unun Anadolu'da yayılan uçbeylerinden üçü tarafından kurulan köy ‘ÇETMİ’ ismini almıştır.

Büyük kardeşin kurduğu Çetmi Kastamonu ili Taşköprü ilçesi sınırları içindedir. Küçük kardeşlerden biri daha sonra Tosya ilçesine diğeri Çatalzeytin ilçesine aynı adla birer köy kurmuşlardır. Kendi aralarında da Taşköprü' deki Çetmi' ye Büyük Çetmi adını vermişlerdir. Büyük Çetmi' de Rumlarla Türkler yıllarca beraber yaşamışlar.

Çetmi köyünde Roma dönemine ait kilise kalıntıları bulunmaktadır.

Köyün muhtarlık görevini 1994 yılından beri Hüseyin Arslan yürütmektedir.

Çetmi Köyünün Hıdırlık Geleneği

Çetmi'de Hıdırlık Geleneği vardır. Çetmi Köyü eski bir köy ve yerleşim merkezi olduğu için Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde Arife günleri, çevredeki küçük köylere bayramın geldiğini haber vermek amacıyla köyün gençleri tarafından köyün en yüksek tepesinde ateş yakılır. (Yani saatin olmadığı dönemde, ateş yakılırmış ve çevredede; Bakın Çetmeliler ateş yaktı demekki yarın bayram) şeklinde algılanırmış. Birde Arefe günleri ikindi namazı öncesinde cami önünde köyün genç ihtiyar nüfusu toplanır herkes durumuna göre simit, peksimet vs dağıtır.

Köyün bir diğer geleneği ise bayram çıkarma geleneğinin bir benzeri olarak bilinen Konat geleneği ise uygulanmamaktadır.

Köyün tanınmış kişileri arasında Kastamonu eski ANAP Merkez İlçe Başkanı Yusuf Yıldız, Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden emekli Hüseyin Kendir, Kastamonu Gazeteciler Derneği Başkanı İzzet Sarı, Taşköprü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü şeflerinden Aziz Sarı, emekli öğretmen İsmail Akgün, Ali Ünvar’ın yanı sıra köyün ilkleri arasında olan Kastamonu’da mimar Erkan Sarı, bilgisayar mühendisi Özkan Sarı ve tıp öğrencileri Zeynep Çelik, Yusuf Göksu bulunuyor.