İstediği Film Yayınlanmadı Diye Yeni Sinema Kurdu!

Taşköprü’nün Sinema Tarihi!

Kadim Şehir Taşköprü ilçemizin tarihi ve kültürel zenginliği her kesimden insanı hayretler içerisinde bırakırken, tarih içerisinde tarih yazan ve ilçenin geçmişine zaman zaman ışık tutan ve yaşadığı döneme adını yazdırmayı başaran kişi ve olayları unutturmamaya gayret gösteriyoruz.

Taşköprü ilçemiz tarih, kültürel ve sanat alanlarında ki zenginliğiyle geçmişte de hep ön planda olmuştur. İlk Muhtarlık seçimi, il ve bölge genelinde ilk olarak bu ilçenin elektriğe kavuşması, Cumhuriyet tarihinin ilk yatırımlarından Kendir Fabrikası ve ardından bölge için büyük önem arz eden Seka Kağıt Fabrikaları bu ilçenin tercih edilmesi bunlardan bazılarıdır.

Taşköprü ilçesinin geçmişinde iz bırakan olaylardan bir tanesi de ilçemiz de kurulan sinemalar ve kuruluş aşamalarıdır.

Tarihe dönüp baktığımız da Taşköprü’nün ilk sineması olan, “Çiçek Sineması” 1955 ile 1960’da Hüseyin Birkan tarafından kuruluyor.

Açık ve kapalı bölümü bulunan sinema o dönem Taşköprü’nün ileri seviyede sosyalleştiğinin de kanıtıdurumunda. 

Anfi şeklinde olan sinema salonu 150 kişilik kapasiteye sahip olup, malzemeleri ise İnebolu ilçesinden 2. el olarak getirilmiş. 

Çarşamba günleri Sümerbank’tan gelen müşterileri ağırlayan Çiçek Sineması’nda pazar günleri ise kadınlar matinesininyapıldığı ayrıca Cumartesi günleri ise ilk ve ortaokul öğrencileri için 20 kuruşa “Talebe Matinesi” yapıldığı da biliniyor.

Sinema içerisinde kışlık olan yerdeki ön kısım olarak belirtilen perdeye yakın olan bölümün bedeli ise 75 kuruşmuş. 

Ve maalesef 1972 yılında “Çiçek Sineması”nın makine dairesinde yangından sonra işletmecisi Hüseyin Birkan,sinema işini bırakmıştır. Günümüzde ise “Çiçek Sineması”nınolduğu bina tamamen yıkılmıştır. Fakat Taşköprü’nün sinema tarihine adını ilk sineması olarak yazdırmayı da başarmıştır Çiçek Sineması.

-İstediği Film Yayınlanmadı! Yeni Sinema Kurdu…  

İlçemizde geçmişte yer alan bir diğer sinemanın hikâyesi ise şöyledir.

Taşköprü ilçemizde radyo satarak ve radyo tamirciliği mesleği yapan Recep Baştaş’ın “Çiçek Sineması’nda “Bir rivayete göre istediği film yayınlamadığı için kızarak 1963 yılında 3 ayda “Bahar Sineması”nı kurduğu anlatılır. 

Bir başka rivayete göre ise Recep Baştaş; O dönemde hayır işlemek amacıyla Taş Camiine ses sistemi kurar. Cami görevlileri ise “Çiçek Sineması”nın ses sitemini beğendikleri için Çiçek Sineması sahibi Hüseyin Birkan’dan camiye yeni bir ses sistemi yapmalarını isterler ve Recep Baştaş’ın yaptığı ses sistemi sökülünce Recep Baştaş bu duruma içerler ve ilçeye bir sinema kurmaya karar verir. 3 ay gibi kısa bir süre de Cumhuriyet Caddesi üzerinde halen atıl haldeki binaya 500 kişilik sinema kurar.

“ Bahar Sineması”nın işletmeciliğini Recep Baştaş ve Ömer Sarıyıldız bir süre birlikte yaparlar.  “Bahar Sineması”nda alt katta 4 üst katta 2 loca ve yarım balkon bulunduğu biliyor.

Sinema odasında bulunan 2 adet film makinesinden bir tanesi o dönem Polonya’dan sıfır getirilmiş olup, bu makineden Türkiye’de sadece 2 tane varmış. Birisi İstanbul’da birisi ise Taşköprü ilçemizde. 

1975’te televizyonun gelmesi ile birlikte, 1980’li yıllarda önemini yitirerek, televizyon karşısında direnemeyip, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Taşköprü’de de kademe kademe kapanmıştır.

Halen günümüzde atıl vaziyette olup, Cumhuriyet Caddesinde üzerinde bulunmaktadır. 

Özel

Dolapta kışlık ne varsa çıkarın: Kastamonu'da hava sıcaklığı 14-18 derece birden düşecek! Dolapta kışlık ne varsa çıkarın: Kastamonu'da hava sıcaklığı 14-18 derece birden düşecek!

Editör: Haber Merkezi