Sahipsiz sokak hayvanlarına dair düzenlemeleri içeren Hayvanları Koruma Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi dün gece Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Sahipsiz sokak hayvanları uyutulacak mı? Yasanın maddeleri neler? Soruları ise gündemde yerini aldı. İşte, yasanın son durumu…

Sahipsiz sokak hayvanlarına dair yürütülecek olan çalışmalarda tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu tutulduğundan sahipli hayvan ve sahipsiz hayvan kavramları açıkça tanımlanacak.

Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun’da belirtilen “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği gerçekleştirilecek. Tanım, “Bakanlıktan izi alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde düzenlenecek.

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edilecek.

16 Ocak 2025 Antalya At Yarışı Sonuç Sorgulama Ekranı 16 Ocak 2025 Antalya At Yarışı Sonuç Sorgulama Ekranı

Herhangi bir maddi kazanç ve menfaat amacı olmadan, yalnızca insani ve vicdani sorumluluklarla hayvan sahiplenmek isteyen kişiler, Kanun’da öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eş güdüm sağlanması esas olacak.

Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlar ile iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların sahiplendirileceği sürece kadar bakılması için bakım evleri kurarak bakım ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları gerçekleştirecek.

Veteriner Kararı

Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nda yer alan 9. Maddesindeki “Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Fakat hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumunda, riskli ve davranışlarıyla tehlikeli sokak hayvanlarının sağlığı ve insan ve diğer hayvanların sağlığı için tehlike teşkil ediyorsa veteriner hekim tarafından ötenazi kararı verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.”

Son Tarih 31 Aralık 2025!

Hayvan sahipleri, en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemi ile kayıt altına almak zorunda olacaklar.

Editör: Kastamonu Haber Merkezi