ŞEHİRLER, KOALA ve HIMBILLAR

Abone Ol

Koala, yaşamını okaliptüs ağaçlarında sürdüren, Avustralya’ya özgü memeli hayvandır. Ağaç gövdelerine sarılarak uyur ve uyku süresi günlük 22 saate kadar çıkar. Hayvanlar aleminin hımbılıdır. Türkçe sözlükte hımbıl; tembel, uyuşuk olarak tarif edilmiştir.

Hangi şehre gitmişsem, belediye hizmetlerine dikkat kesilirim. Şehir ölü toprağı serpilmiş gibi durgun, ortada yeni bir eser ve çalışma yoksa, belediye başkanının hımbıl olduğunu düşünürüm. Koalalar gözümün önüne gelir. Sonra makam masasına yapışarak uyuyan birini hayal ederim. Koala taklitçileri veya hımbıllar görev sürelerinin sonunda bile uyanmak istemezler.

Bir gezginim, yıllardır yollardayım ve mola verdiğim her yeri gözlüyorum. Bir şehirde hizmet eksikliği varsa, kültürel etkinlik yoksa, vatandaşların günlük yaşamına artı değer katacak bir eser yapılmamışsa, koala ve hımbıllar aklınıza gelsin. Her okur kendi şehrini gözünün önüne getirsin. Sonra belediye başkanlarını…

Geçen hafta Bursa’daydım. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile tanıştım. Hiperaktif, heyecanlı, meraklı, kıpır kıpır. Bursa’daki büyük değişim ve dönüşümün mimarının kim olduğunu söylemeye gerek var mı?
 
Türkiye’nin belediyecilikte gözde şehirlerini sıralamam gerekirse, birinciliği Bursa’ya veririm. Benim listemde Konya ikinci, Kayseri üçüncüdür. Bursa, ruhaniyeti olan şehirdir. Her zerresinde tarihin izleri vardır. Bursa, zengin, yeşil, verimli, temiz bir şehir. Osmanlı’nın payitahtı, Cumhuriyetin kozası, bugün ipeğe dönüşmüş, dünyanın göz bebeği…

Şehrin her noktasında Büyükşehir Belediyesi var. Camilerde, türbelerde, parklarda, bahçelerde, çarşılarda, ulu ağaçlarda, sularda. Başkan Alinur Aktaş’ın yetişmediği yer kalmamış desem inanın abartı değil. Bir akşam sema gösterisine katıldım. Tarihi Hisar bölgesindeki 4 asırlık Bursa Mevlevihanesi 98 yıl sonra açılmış. 

Mevlevihane, Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk günkü özgün kimliğiyle yeniden ayağa kaldırılmış. ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegân Hücreleri ve Selamlık’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapıya hayran kaldım.

Bursa Mevlevihanesi’nin kubbe yazıları, aslına uygun talik tarzda hattat Mahmut Şahin tarafından kaleme alınmış. Mevlevihane’nin özellikle Semahane bölümündeki tavan işlemeleri ve ahşap oymaları göz kamaştırıyor.

Bursa Mevlevihanesi’nde sema icra edecek olan semazenleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Postnişin Fahri Özçakıl eğitmiş. Mevlevi ayinini icra eden mutrip heyeti ise Bursa Türk Müziği Topluluğu profesyonel ayinhanların bir arada olduğu hanende ve sazendelerinden oluşturulmuş.

Aylardır beklenen sicim gibi yağmur altında,  Bursa Mevlevihanesi’ne girdim. Sema ayinini izleyebileceğim bir yer bulup bağdaş kurdum. Tören başlamadan hemen yakınıma gelen ve diz kırıp oturan kişiye baktığımda şaşırdığımı itiraf etmeliyim. Bu kişi Alinur Aktaş’tı ve ayini sonuna kadar izledi. Yanında ne koruma ne ekip vardı. 

Ayinden ayrılırken bahçede davetlileri bir sürpriz bekliyordu. Bir seyyar ocakta lokma dökülüyor, davetlilere sıcak sıcak ikram ediliyordu. İsteyene şıra, isteyene çay vardı. Bunlar da Bursa ikramıydı. 

Bu yıl Mevlânâ Celâleddin Rumî’nin vuslatının 750'nci yıl dönümü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılını 'Mevlânâ Yılı' ilan etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Mevlevihane’yi Şeb-i Arus’tan önce tamamlamış. Açılışı ise geçen ay yapmış.

Mevlevihane’nin Dedegân Hücreleri ve Selamlık bölümünde Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle musiki ve hat dersleri verileceğini, haftalık sohbet programları ile sema gösterileri yapılacağını duymaktan çok mutlu oldum.

Bursa’yı gördükten sonra yıllar önce vardığım yargım iyice pekişti. Şehirleri güzelleştiren kişiler aktif, heyecanı ve aşkı olan yöneticilerdir. Koala ve hımbılları şehir yönetimlerinden uzak tutmaktan başka çare yok. Ölü balık bakışlılara, ağır abilere, ağır çekimlere karşı kendinizi ve kentinizi korumanızı öneririm. Yerel seçimler için sayılı günler kaldı. Adaylara bir de bu gözle bakmaya ne dersiniz?