Kastamonu

Sezai Karakoç Kastamonu Üniversitesi'nde anıldı

Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarından Sezai Karakoç, doğumunun 90’ıncı ve vefatının ikinci yılında Kastamonu Üniversitesi'nde düzenlenen seminerde anıldı.

Abone Ol

Kastamonu Üniversitesi Kültür Sanat ve Araştırma Merkezi ile Kastamonu Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılında Sezai Karakoç'un Sanat ve Düşünce Dünyası Üzerine" konulu seminerde Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarından Sezai Karakoç anıldı. Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonunda gerçekleştirilen seminerde Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Gürel konuşmacı olarak yer aldı.


Seminer, Doç. Dr. Zeki Gürel’in Zekai Karakoç’un hayat hikayesi hakkında katılımcılara bilgi vermesi ile başladı. Karakoç’un 1950 yılında şiirle başladığı edebiyat hayatında, kendi ismi dışında çok sayıda müstearı kullandığını söyleyen Doç. Dr. Gürel, Karakoç'un, Mehmet Leventoğlu müstearının dışında, Zülküf Canyüce, Sait Yeni, M. Cemil, Mehmet Yasin, M. Yasin, Mehmet Yasinoğlu, Zafer Karip, M.B.Y., S.K., S.Y., M.L., M.Y., M.S. Karakoç, Mehmet C. Güneş müstearlarını da kullandığını ifade etti. Sezai Karakoç’un düşünce dünyasında Kur’an-ı Kerim ve dini öğelerin ön planda olduğunu söyleyen Gürel, Karakoç’un eserlerinde sevgi, dini unsurlar ve peygamberlerin sıkça kullanıldığını dile getirdi.
Doç. Dr. Gürel, Sezai Karakoç’un adıyla özdeşleşen Diriliş dergisinin ilk sayısının 1960 yılında yayınlandığını ifade ederek, derginin Türkiye’nin modernleşme süreci üzerinde durduğunu belirtti. Ayrıca Gürel, derginin toplumsal ve bireysel krizlerin çözümü için İslami dini kaynakları referans gösterdiğinin de altını çizdi.
2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü alan Sezai Karakoç’un hiçbir ödülü almaya gitmediğini anlatan Doç. Dr. Gürel, ödül olarak kazandığı paraları sanat için harcanmasını istediğini vurguladı.

(iha)