Ünlü SGK uzmanı Özgür Erdursun, 3 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren EYT yasasına başvuruda bulunup ret alan emeklilere yönelik bir uyarıda bulundu

EYT yasası, sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 öncesi olan ve emeklilik için gerekli olan prim gün ve sigorta süresi şartlarını sağlamış olmasına rağmen yaş sebebiyle emekli olmayan kişileri kapsamaktadır. Bu kapsamda yapılan başvurularda ret alan emeklilere dikkat çeken Erdursun, detayları ve alınması gereken önlemleri paylaştı.

Ünlü SGK uzmanı Özgür Erdursun, EYT yasasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Erdursun, EYT yasasına başvurup ret yanıtı alan 3 milyona yakın emeklilerin dertlerine cevap verdi.

Erdursun ‘EYT başvuruları neden reddediliyor? Neden hala emekli olamıyorsunuz?’ sorulana açıklık getirdi. Erdursun 11 maddelik dikkat edilmesi gerek ret nedenlerini sıraladı.

İşte Erdusun’un 11 maddelik açıklaması;

“birincisi ortağı olduğu şirkette sigortalı olanların 2019'da 9 sayılı genelgeye istinaden emeklilikleri reddedilebilir.

ikincisi başkasının primleri sehven sizin günlerinize dahil olduysa emeklilik için o günler silinecektir. Bunu dikkatle bilmeniz gerekiyor. Çünkü günler silindikten sonra EYT gün sayısının altına düşüp red edilecektir.

Kendi adınıza iş yeri açıp şirket ortağı oldunuz fakat Bağkur primlerinizi ödemediniz çıkan afla da günler silindi. O süreler boşta görünüyor. Bağkur da silinen günlere borçlanma yapıldığı zaman bu borçlanma daha sonra iptal olur, paranız da size ödediğiniz rakamlardan iade edilir ve emekliliğiniz, iptal olur. Bu durumda emeklilik için müracaatınız redde edilir.

Birden fazla iş yerinde çalışanlar var. Bir yerde 30 gün, diğer yerde de 30 gün primlerinizi ödeyerek 60 gün gibi değerlendiriliyor. Bir ay 30 günden fazla bir yılda 360 günden fazla ama siz bunlara hiç dikkat etmediniz. Prim gün sayınızı tamamladığınızda düşünüp emeklilik için müracaatta bulunuyorsunuz. Daha sonra iki iş yerinde çalıştığınız günler tek 30 günü geçmemek şartıyla birleştirildiğinde fazlalıklar silineceği için eksik gününüz kalır. Buna da çok dikkat ediyor olmanız gerekiyor.

Çalışmadığınız halde kendinizi sağda solda bir yerlerde sigortalı gösterdi iseniz ve de bu tespit edildiyse sizin yine sigortalılıklarınız iptal olur. Bu durumda da emekliliğiniz iptal olur ya da red cevabı gelir.

8 Eylül 1999 öncesinde işe başlama tarihinde Siz 18 yaşındayken başlangıcınız yapıldı. Kendinizi EYT'li olarak görüyorsunuz. Fakat 18 yaşından küçükseniz sizin bu başlangıcınız SGK iptal eder. EYT’li olamazsınız.

Yedincisi emeklilikte son 2 bin 520 güne bakılır. O günler içinde en fazla hangi statüden priminiz varsa o statüden emekli olursunuz. Son 2 bin 520 gün içinde primlerinizi sizden istenen primleri tamamladınız. Fakat son 2 bin 520 gün içinde SSK gününüz değil, Bağkur gününüz fazlaysa SSK'dan sizin bu emekliliğinizi ret eder.

Yurt dışı borçlanması ile ilgili yurt dışında bulunduğu sırada Türkiye'de sigortalı olanlar var. işte sahte sigortalılık. Türkiye'de kendisini bir yerde sigortalı göstermiş bu kişilerin sigortalılıklarının sahte olduğu daha çabuk tespit ediliyor Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu bu kişinin o tarihte Türkiye'de olmadığını görüyor. Siz Türkiye'de nasıl sigortalı oldunuz ve bu araştırıldığı zaman bu sigortalık iptal ediliyor emekliliğiniz de reddedilir.

Emeklilik için müracaatta bulundunuz ama askerdeyken Siz sigortalı çalışmaya devam ettiniz. Sigortalılıklarınız askerdeyken ödendi. Sigortalı çalıştığınız bu günler silinir. Bu nedenle de yine eksiğiniz kalır. Buna çok dikkat edin.

28 Şubat 2011 öncesinde de kendi adına iş yeri olanlar veya şirket ortağı olanlar kendi iş yeri dışında başka bir yerde de sigortalı olarak çalışamaz. Bu durum varsa şayet o sigortalılıklarınız iptal edilir.

2025 Emekli Bayram İkramiyesi: Emekli bayram ikramiyesi ne kadar, kaç TL olacak? Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? 2025 Emekli Bayram İkramiyesi: Emekli bayram ikramiyesi ne kadar, kaç TL olacak? Bayram ikramiyesi ne zaman yatacak?

Bağkura borcu varken emeklilik için müracaatta bulunanlar emekli de olabilirler emekli oldukları tarih itibariyle asgari ücretin iki katından daha az olan borçları da emekli aylıklarından kesilmesi gerekiyor. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu bu kanunu dinlemiyor, emeklilikleri reddediyor. Ama buna çok dikkat edin, asgari ücretin iki katından daha az borcunuz varsa emekliliğiniz reddedildiğinde buna muhakkak itiraz edin.”

( Kamu Son Haber )

Editör: Deniz Çam