Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren hayvanları koruma kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Meclis'ten geçen yasayla sokak köpekleri belediyeler tarafından hayvan bakım merkezlerine getirilecek, rehabilite edilen köpekler ise ömürlük yuvalarını bulana kadar bu merkezlerde barındırılacak.
Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren hayvanları koruma kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Öneri genel kurulda hazır bulunan 500 üyeden 275'i tarafından kabul edilmesine rağmen 224 üye ret oyu verdi, 1 üye ise çekimser kaldı.
Yasaya göre, "yakala-kısırlaştır-bırak" yöntemine artık izin verilmiyor ve artık evsiz hayvanların özel bakım evlerinde bakılması ve rehabilite edilmesi bekleniyor.
Aa muhabiri, sokak hayvanları ile ilgili yasa tasarısına ilişkin sıkça sorulan sorular hakkında bilgi topladı ve bu soruların yanıtları şöyle:
1- Sokak hayvanları nereye götürülecek?
Ortadan kaybolan hayvanlar yerel yetkililer tarafından hayvan bakım merkezine getirilecek, rehabilite edilen köpekler ise ömürlük yuvalarını buluncaya kadar bu tesislerde tutulacak.
2- Sokak köpeklerinin toplanması ve barınaklara taşınması konusunda belediyelere ne gibi görevler düşüyor?
Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği yaparak, sahipsiz hayvanların geçici olarak barındırılması için hayvan bakımevleri kuracak, onların refahını sağlayacak, gerekli bakım ve tedaviyi sağlayacak, eğitimler düzenleyecek.
Hayvan bakım evlerinden kurtarılan köpekler, ömürlük yuvalarını bulana kadar geçici olarak bu tesislerde barındırılacak. Verilerin doğruluğunu ve güncelliğini sağlamak amacıyla hayvan bakım tesislerine getirilen hayvanlar, tarım ve orman bakanlığı tarafından yönetilen veri sisteminde belgelenecek.
Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklerle ilgili yapacakları iş ve işlemlerde Avrupa Evcil Hayvanların Korunması Sözleşmesi çerçevesinde gerekli idari işlemleri uygulama yetkisine sahip olacak.
3- Hayvan bakım evleri ne zaman kurulacak?
Belediyeler 2028 yılı sonuna kadar hayvan bakım tesisleri kuracak ve mevcut bakım evlerinin koşullarını iyileştirecek.
4- Mevzuatta belirtilen yükümlülükler yerine getirilmediği takdirde ne gibi cezalar verilecek?
Sahibi tarafından evcil hayvanı ihmal etmenin cezası hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılacak.
Yerel yönetimler adına toplanan sokak hayvanlarını huzurevi dışında bir yere bırakanlara veya huzurevinde barındırılan hayvanı huzurevi dışında bir yere bırakanlara, hayvan başına 50 bin lira idari para cezası verilecek.
Belirtilen kaynakları ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile tahsis edilen kaynakları hayvan bakım merkezi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplenilinceye kadar bakımını yapmak için harcamayan belediye başkanı ve belediye görevlileri veya Bu kaynağı başka amaçlarla kullananlar 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
5- Evsiz köpekler sorununu çözmek için gerekli fonlar nasıl elde edilecek?
Belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar hayvan bakım evleri kurmak, rehabilitasyon hizmetleri sağlamak ve sahipsiz hayvanların yeni yuva bulana kadar bakımı için son kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak dağıtacak. Bu oran kentsel alanlarda binde 3 olarak uygulanacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, belediyelerin bu oranların üzerinde yaptığı harcamaların yüzde 40'ını ilgili belediyelere tahsis edecek. Belirlenen fonların yalnızca amaçlanan amaç için kullanılması sınırlıdır.
6- Bakımevinin kurulmasından hangi şehirler/belediyeler sorumlu olacak?
Nüfusu 25 binin üzerinde olan belediyeler ile büyükşehir ve il belediyeleri, sahipsiz, savunmasız veya nesli tehlike altında olan hayvanların bakımevleri kurarak, sevgi dolu bir yuva bulana kadar bakım ve rehabilitasyonlarını sağlayacak.
7- Bakımevi olmayan bir yerde bulunan sokak hayvanı nereye taşınacak?
Hayvan bakım evi kurma zorunluluğu bulunmayan belediyeler ve il özel idareleri, bu hayvanları kendi yetki alanları dahilindeki en yakın hayvan bakım evine nakledecek.
8- Sokak köpekleri uyutulacak mı?
Kanun, veterinerlik hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanununda ötenaziye izin verilen koşulları özetlemektedir
Buna. göre huzurevine alınan köpeklerden, insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı açısından tehlike oluşturan, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavisi mümkün olmayan hastalığı bulunan veya sahiplenilmesi yasak olan köpekler Veteriner Hizmetleri Veterinerlik Hizmetleri'ne teslim edilecek. , Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun "Hayvanlarda Ötenazi" Ancak hayvanlarda acı ve ıstırap veren veya iyileşmesi mümkün olmayan hastalıklarda, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığını önlemek veya ortadan kaldırmak amacıyla veya durumlarda insan sağlığı açısından risk oluşturan, bunun yapılması, insan ve hayvanların yaşamı ve sağlığı için tehlike oluşturan olumsuz davranışların kontrol altına alınması yasaktır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde ötenazi yapılmasına karar verilebilir. hükümleri uygulanacaktır.
9- Yönetmelik kapsamında hangi çalışmalar teşvik edilecek ve desteklenecektir?
İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla huzurevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak, Yerel yönetimler ile diğer ilgili kurum ve kuruluşlara ilaç, araç ve gereç temini amacıyla Bakanlıkça uygun görülen tutarlarda teşvik veya mali destek sağlanacaktır. ve bunlarla ilgili ekipmanların temini ve huzurevlerinde bakım, rehabilitasyon ve evlat edinme gibi faaliyetlerin yürütülmesidir.
10- Kedi ve köpek sahipleri ne yapmalı?
Kedi ve köpek sahipleri en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına almak zorunda kalacak.