Genel

Sinop'ta nereler gezilir? Sinop gezilecek yerler

SİNOP NASIL BİR YER? SİNOP'TA GEZİLECEK YERLER NERESİ? SİNOP'TA NERELER GEZİLİR? BU HABER GEZİ TUTKUNLARINI İLGİLENDİRİYOR!

Abone Ol

BU HABER GEZİ TUTKUNLARINI İLGİLENDİRİYOR. YENİ ROTANIZI BELİRLEYİN! SİNOP NASIL BİR YER? SİNOP'TA GEZİLECEK YERLER NERESİ? SİNOP'TA NERELER GEZİLİR? SİZİN İÇİN ARAŞTIRDIK! DETAYLAR HABERİMİZDE!

Sinop’ta Görülecek Tarihi Yerler

6000 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan Sinop; Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu, Candaroğlu ve Osmanlı gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Şehrin zengin tarihinin izlerini de dört bir yanında görebilirsin. İşte onlardan birkaçı…

Diyojen Heykeli:  SİNOPLU DİYOJEN, ''GÖLGE ETME BAŞKA İHSAN İSTEMEM'' DEMİŞTİ!

Diyojen, dünyaca tanınmış bir ilk çağ filozofu… Yaşadığı dönemde bir fıçı içerisinde yaşamını sürdürmüş, dünya malına önem vermemiş, esprili kişiliği ile bilinen filozofu, Büyük İskender’e söylediği “Gölge etme başka ihsan istemem!” sözünden tanıyacaksınız… Tarihin en renkli karakterlerinden biri olan ve Sinop’ta doğan Diyojen’i şehir de unutmamış ve onu bir heykel ile ölümsüz kılmış. Bir fıçı üzerinde duran, elindeki feneriyle arayış içindeki Diyojen ile karşılaşmak istersen, şehir merkezindeki heykelini görebilirsin.

Tarihi Sinop Cezaevi

Sinop’un en ünlü yapılarından biri olan Tarihi Sinop Cezaevi, geçmişi 4000 yıl öncesine uzanan bir kalenin içerisinde bulunuyor. Bizans, Pontur, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kullanılan kalenin cezaevi olarak kullanılması ise 1500’lü yıllardan itibaren başlıyor. Kalenin burçları zindan olarak kullanılmaya başlanmış.

Cumhuriyet döneminde de 1999 yılına kadar cezaevi olarak kullanılan Tarihi Sinop Cezaevi; Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Burhan Felek, Kırım Hanı Devlet Giray gibi isimlerinde kaldığı cezaevi, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Sabahattin Ali’nin daha sonra Aldırma Gönül olarak bestelenen Hapishane Şarkısı şiiri Sinop Cezaevi’nde yazılmış.

Sinop Kalesi

Sinop’un simgelerinden biri olan Sinop Kalesi de yine görülecek yerler listende ilk sıralarda bulunması gereken yapılardan… Tam olarak tarihi bilinmese de kalenin geçmişinin MÖ 7. yüzyıla kadar uzandığı tahmin ediliyor. Şehrin girişinde, deniz kıyısında konumlanan ve kenti korumak amacıyla yapılan kale 2050 m uzunluğa, 25 m yüksekliğe sahip.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de geçen kale, günümüzde ziyaretçilere açık. Yüzlerce yıl şehrin savunmasını üstlenen bu görkemli yapıyı görmeyi, merdivenlerinin zirvesinde seni bekleyen kafede çay keyfi eşliğinde Sinop manzarasının tadını çıkarmayı ihmal etme.

Alaeddin Camii

Sinop’taki en eski yapılardan biri olan Alaeddin Camii, Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırıldığı biliniyor. Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinin ardından yaptırıldığı düşünülen camiinin geçmişi bu dönemlere kadar uzanıyor.

Sinop Pervane Medresesi

Alaeddin Camii’nin kuzeyinde konumlanan Pervane Medresesi, Selçuklu Veziri Süleyman Pervane tarafından 1262 yılında yaptırılmış. Mermer süslemeleri, geniş avlusu, şadırvanı, revak ve odaları ile görülesi yapılardan biri olan medrese, Sinop’a özgü el sanatları ve yöresel lezzetlerin sunulduğu bir çarşı olarak kullanılıyor.

Balatlar Kilisesi

Sinop’u önemli tarihi yapıları arasında bulunan Balatlar Kilisesi, 3. yüzyılda Romalılar tarafından imparatorluk hamamı olarak inşa edilmiş, 5. Yüzyıldan itibaren ise Bizanslılar tarafından kiliseye çevrilmiş. Osmanlı döneminde ise Rum manastırı olarak kullanılan yapı 2000 yılından beri ziyarete açık.

Paşa Tabyaları

Sinop’ta görebileceğin bir diğer tarihi yapı ise Paşa Tabyaları… 19. Yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelebilecek tehlikeleri önlemek için inşa edilen tabyalar; yarım ay şeklinde tasarlanmış. 11 top yatağı, cephanelik ve mahzenden oluşan tabyalarda yer altına gizlenmiş sığınaklar da bulunuyor. Paşa tabyaları günümüzde turistik tesis olarak kullanılıyor.

Ayancık

Sinop merkeze 54 km uzaklıktaki Ayancık, tarih yapıları ile bilinen bir ilçe… Eski Ayancık evlerini görmek istersen, ilçede ayakta kalmış tarihi yapılar seni bekliyor. İlçe tarihi evleri dışında Askerlik Şube Binası ve 1900 yılında yapıldığı tahmin edilen kesme taş duvarlı Ayancık Kilisesi de ilçede görebileceğiniz yapılar arasında bulunuyor.

İstefan Kaya Mezarları

Ayancık’a kadar gidersen, ilçenin batısında kalan İstefan köyü sınırları içerisindeki kaya mezarlarını da görebilirsin. Anıtsal cephe mimarisi özelliğindeki mezar odalarının Pontus krallarına ait olduğu biliniyor.

İnceburun Feneri

Sinop-Ayancı yolu üzerinden ulaşabileceğiniz İnceburun Feneri, Türkiye’nin en kuzey noktasında konumlanıyor.  1863’te inşa edilen fener, denizden 38 metre yükseklikte bulunuyor. 12 m boyundaki fenerin bulunduğu alan, uçsuz bucaksız bir Karadeniz manzarası izlemek isteyenler için eşsiz bir atmosfer sunuyor.


Boyabat Kaya Mezarları

Sinop’un Boyabat ilçesinde bulunan Kaya Mezarları, Salar Köyü’nün güneydoğusunda konumlanıyor. Kalker kayaların oyulması ile yapılan mezarlar 200 m yükseklikte yer alıyor. Aslan figürlerinin öne çıktığı yapıların Paflagonyalılar tarafından yapıldığı düşünülüyor.

Sinop’un Doğal Güzellikleri


Hamsilos Fiyordu

Şehir merkezinden 14 km uzaklıktaki Hamsilos Fiyordu, Karadeniz’in sert dalgaları ile kaya parçalarını oyarak oluşturduğu harika bir doğal alan… Geçmişte balıkçılar ve denizciler için bir barınak görevi de gören Hamsilos Koyu, sakinliği, bol oksijeni, yemyeşil bir orman ile çevrili oluşu ile görenleri kendine hayran bıraktırıyor. Koyda plaj, piknik alanı, bisiklet ve kano kiralama gibi olanaklar da bulunuyor.  Sinop ziyaretinde, Türkiye’nin tek fiyordu olma özelliğine sahip Hamsilos’u görmek için mutlaka kendine zaman yarat deriz.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

İrili ufaklı 28 şelaleden oluşan ve güzel bir manzaraya sahip olan Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop’ta mutlaka görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri… Şehir merkezine 48 km mesafede bulunan şelaleler, zengin bitki örtüsü, huzurlu atmosferi ve berrak suları ile öne çıkıyor.  Deniz seviyesinden 1600 m yüksekteki Erfelek Tatlıca Şelaleleri Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış olup girişi ücretli…

Babaçay Kanyonu

Ayancık ilçesinde bulunan Babaçay Kanyonu, doğaseverlerin Sinop’ta en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında geliyor. Yemyeşil manzarası ve dinlendirici atmosferi ile cezbeden kanyon, bahar ve yaz aylarında yürüyüş parkurları ile bir cazibe merkezine dönüşüyor.

İnaltı Mağarası

Babaçay Kanyonu’nun sonunda ise seni bekleyen bir diğer doğal güzellik İnaltı Mağarası… Denizden 1070 m yükseklikteki mağara yaklaşık 700 m uzunluğa sahip. Sadece ilk 300 m’lik kısmı aydınlatılan mağarada sarkıtlar, travertenler, dikim gibi oluşumlar bulunuyor. Önemli bir turizm noktası olan mağaraya özel araçlar ile ulaşım sağlanabiliyor, 50 m’sinden sonrası ise merdivenler ile ve yürüyerek geziliyor.

Akgöl

Sinop’un gizli kalmış güzelliklerinden Akgöl… Köknar ağaçları arasına gizlenmiş, sakin, yemyeşil bir atmosfere sahip olan Akgöl’ün, 1200 m rakımlı bir yaylası da bulunuyor. Dört mevsim ayrı bir güzellik sunan Akgöl’de çok sayıda mesire alanı mevcut. Piknik, göl üzerinde sandal turu, yürüyüş parkurları ile doğada vakit geçirmek isteyenler için ideal bir alan olan Akgöl’de dilerseniz çadır kampı da yapabilirsin. Kışın da gidebileceğiz Akgöl’de, karla kaplanan göl çevresinde harika fotoğraflar çekebilirsin.

Sinop’un Plajları

Karakum Plajı

Yaz mevsiminde şehrin en popüler noktalarından biri olan Karakum Plajı, şehir merkezinde, sahil boyunca devam eden yol üzerindeki konumu ile kolay ulaşabileceğin bir plaj. İsmini koyu renkli kumlarından alan Karakum Plajı’nda Karadeniz’de yüzmenin keyfini çıkarabilirsin.

Sarıkum Plajı

Sinop’ta eski otogar olarak anılan bölgeden başlayıp Akliman’a kadar uzanan Sarıkum, bir halk plajı… Ücretsiz olarak kullanabileceğin plaj, geniş kumsalı ve çoğunlukla dalgalı denizi ile biliniyor. Plaj çevresinde pek çok tesis de mevcut.

Akliman Plajı

Sinop’un en güzel plajlarından biri olan Akliman Plajı, Karadeniz’in yeşili ile mavisini bir araya getiriyor. Akliman bölgesinde, orman kenarında konumlanan plaj deniz keyfine piknik ve mangal keyfinin de eşlik edebileceği bir atmosfere sahip. Halk plajı olan Aklman’dan ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

Çamurca Plajı

Sinop’un Ayancık ilçesinde bulunan bir halk plajı olan Çamurca Plajı, berrak suları ve sakinliği ile yaz mevsiminde Sinop’ta denize girebileceğin en güzel plajlar arasında yer alıyor.

Sinop’taki Diğer Plajlar

Büyük Gerze Plajı
Sinop DSİ Plajı
Korucuk Plajı
Türkeli Plajı
Mobil Plajı

Sinop’taki Müzeler

Sinop Müzesi

Sinop, ülkemizde müzeciliğin başladığı ilk şehirlerden biri… Şehir merkezinde bulunan Sinop Müzesi 1941 yılında hizmete açılmış. Sinop ve çevresinde yapılan kazılardan çıkan eserlerin sergilendiği müzede; Prehistorik, Helenistik, Roma, Bizans dönemlerine ait eserler sergileniyor.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Şehrin merkezinde, Tarihi Sinop Cezaevi’nin 950 m ilerisinde konumlanan Sinop Arkeoloji Müzesi, 1970 yılında hizmete açılmış. Şehirde yapılan kazılardan elde edilen eserlerin sergilendiği müzede Helenistik Çağ’dan itibaren günümüze gelen pek çok eser mevcut. Sinop tarihi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak istersen müze zengin bir kaynak sunuyor. Sinop Etnografya Müzesi

Etnografya müzeleri bir yerin kültürünü, geçmişteki gündelik yaşamın nasıl olduğunu anlayabilmek için en güzel adresler.  Şehir merkezindeki konumu ile kolayca ulaşabileceğiniz Sinop Etnografya Müzesi de 18. Yüzyılda kalma tarihi bir konakta ziyaretçilerini ağırlıyor. Hem mimarisi hem de sergilenen eşyaları ile geleneksel bir Sinop konağının nasıl olduğunu görebileceğin bir alan sunuyor.

Sinop Hakkında
Karadeniz Bölgesi’nin batı bölümünde konumlanan Sinop, Bozburun Tepesi üzerinde kurulu bir şehir. Karadeniz’in en uç noktasında bulunan şehirde 9 ilçe bulunuyor.

* 2017 nüfus verilerine göre Sinop’ta 207 bin 427 kişi yaşıyor.
* Sinop’un yüzölçümü ise 5 bin 717 kilometrekaredir.  475 km uzunluğundaki sınırlarının 300 km’si kara, 175 km’si ise denizden oluşuyor.

Sinop’un İlçeleri
Karadeniz’in tarihi zenginliği ve doğal güzellikleri ile ünlü şehri Sinop’un ilçeleri şöyle:
Ayancık
Boyabat
Gerze
Türkeli
Durağan
Dikmen
Erfelek
Saraydüzü