Kademeli emeklilik torba yasada olacak mı, çıkacak mı? Milyonlarca çalışan emeklilik ile ilgili yeni bir düzenleme olacak mı merak ediyor. 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişliler kademeli emeklilik olacak mı araştırıyor. İşte detaylar…

2000 SONRASI KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

2000 sonrası kademeli emeklilik, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olarak ilk kez işe girenlerin emeklilik koşullarını, prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi gibi kriterlere göre kademeli olarak düşürmeyi amaçlayan bir düzenlemedir.

Bu düzenlemenin temel amacı, 2000 sonrası işe girenlerin emeklilik yaşını düşürerek, çalışma hayatlarını daha erken sonlandırabilmelerini sağlamaktır.

2000 sonrası kademeli emeklilik düzenlemesi şu şekilde uygulanabilir:

Prim ödeme gün sayısına göre kademeli emeklilik: Bu durumda, sigortalılar prim ödeme gün sayısını tamamladıklarında, emeklilik yaşları kademeli olarak düşürülür. Örneğin, 1000 gün prim ödemiş bir sigortalının emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'ten 63'e düşürülebilir.

Sigortalılık süresine göre kademeli emeklilik: Bu durumda, sigortalılar sigortalılık sürelerini tamamladıklarında, emeklilik yaşları kademeli olarak düşürülür. Örneğin, 25 yıl sigortalı olmuş bir sigortalının emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'ten 62'ye düşürülebilir.

Her iki kritere göre kademeli emeklilik: Bu durumda, sigortalılar hem prim ödeme gün sayısını hem de sigortalılık sürelerini tamamladıklarında, emeklilik yaşları kademeli olarak düşürülür. Örneğin, 1000 gün prim ödemiş ve 25 yıl sigortalı olmuş bir sigortalının emeklilik yaşı, kademeli olarak 65'ten 60'a düşürülebilir.

KADEMELİ EMEKLİLİK ŞARTLARI

Kademeli emeklilikte SSK’lı çalışanlar belirli yaşa ve prim sayısına ulaştıktan sonra kademeli olarak emekli olmalarını sağlayan sistemdir. Kademeli emeklilikte şartlar çalışanın sigorta türüne ve başlangıç tarihine göre değişebilir. Kademeli emeklilikte çalışanlar daha erken emekli olma fırsatı yakalayabilir fakat bu emekliliğin dezavantajları da bulunmaktadır. Kademeli emeklilikte emekli maaşlarında düşüş yaşanabilir.

11 Eylül altın fiyatları ne kadar? Gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın fiyatları ne kadar? 11 Eylül altın fiyatları ne kadar? Gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altın fiyatları ne kadar?

Kademeli emeklilik şartları şu şekildedir;

SSK'lı kadınlar: 20 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.

SSK'lı erkekler: 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 – 5975 arası prim günü.

BAĞ-KUR'lu kadınlar: 7200 prim günü.

BAĞ-KUR'lu erkekler: 9000 prim günü.

Emekli Sandığı'na tabi kadınlar: 7200 prim günü.

Emekli Sandığı'na tabi erkekler: 9000 prim günü.

2000 SONRASI KADEMELİ EMEKLİLİK ÇIKACAK MI?

2000 sonrası kademeli emeklilik düzenlemesi henüz yasalaşmamıştır. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerle ilgili seyyanen zamların oranı ve yeni bir kademeli emeklilik sistemi sorularına yanıt vererek şu ifadeleri kullandı:

“2002 ile 2023 yılları arasında aylıklara seyyanen, oransal yapılan artışlar ve emeklilerimize verilen bayram ikramiyeleriyle en düşük emekliyi alan işçi emekliliği yüzde 96, tarım işçisi emeklilerimize yüzde 130, esnaf Bağ-Kur emeklilerine yüzde 234, tarım Bağ-Kur emeklilerine yüzde 655, emekli sandığı memur emeklilerine de yüzde 72 oranında reel olarak artış gerçekleştirdik. Emeklilere 2018 yılı Ramazan ayı itibariyle Ramazan ve Kurban Bayramlarında 2 bin lira olarak ödemesini gerçekleştirdi. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 7664 sayılı kanun ile çalışan emekliler hariç olmak üzere 2023 yılı ekim ayında gelir aylık alan 12,2 milyon emekli ve hak sahibine bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapılacaktır. Tüm bu veriler değerlendirildiğinde 2002 yılında 6 buçuk milyon olan emekli ve hak sahibi sayısının 2023 yılında 15,8 milyona ulaştığı ve sosyal güvenlik kapsamının da sürekli genişlediğine dikkate almak zorundayız.”

(Türkiye Gazetesi)

Editör: Mustafa Balcı