Manşet

Tarihi Taş-Köprü, Bakımsız Kaldı

Kızılırmak'ın en güçlü kolu olan Gökırmak üzerinde kurulmuş ve ilçeye adını veren Tarihi Taş-Köprü bakımsız görüntüsü ile geçenlerin dikkatini çekiyor.

Abone Ol

Kızılırmak'ın en güçlü kolu olan Gökırmak üzerinde kurulmuş ve ilçeye adını veren Tarihi Taş-Köprü bakımsız görüntüsü ile geçenlerin dikkatini çekiyor.

2018 yılında yapılan son restorasyon ile birlikte, köprünün tarihi dokusunu kaybettiği hakkında Taşköprü halkı tarafından bir çok eleştiri yapılmıştı. Son zamanlarda köprü yüzeyindeki bozuklukların onarılmaması ve araçlar ile birlikte köprüden geçildiği esnada birçok çukurun araçlara zarar veriyor olması vatandaşlar tarafından büyük tepkiye yol açtı.

Ülke genelinde tarihi köprülerin restore edilmesine yönelik geliştirilen projelerle, koruma anlayışının toplumda yaygınlaştırılması, tarihi ve kültürel değeri olan eserlerin ülkemizin kültür turizmine katkı vermesinin sağlanması amacıyla tarihi köprüler Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda bulunuyor.

Köprü yüzeyinin bozuk olduğunu gören ve bu durumdan şikâyetçi olan vatandaşlar ise çareyi ilçe belediyesine giderek yetkililere şikâyetlerini bildirmekte buluyorlar.

"Bekleme süresi çok fazla"

Çift şeritli şekilde Taşköprülülere hizmet veren tarihi köprü, 2018 yılında gerçekleştirilen restore sonrasında köprü yükünün azaltılması hedeflenerek trafiğe tek şerit olarak açıldı. Bunun üzerine ilçenin iç kısmına ve dış kısmına trafik ışıkları yerleştirildi. Her gün yüzlerce aracın geçtiği köprüde bulunan trafik lambalarında kırmızı ışığın "160" saniye yanması ise geçen süre boyunca ayrıca tepki topluyor. Birçok vatandaş trafik ışıklarında uzunca bir süre beklememek adına tarihi köprü yerine ilçemizde bulunan çevre yollarını kullanmayı tercih ediyor.

Konu hakkında konuşan Taşköprülü vatandaş Cihan Doğmuş;

"Köprünün üzerinden arabayla geçerken sanki bir köy yolundaymışız gibi sürekli çukurlara düşüyoruz. Bu şikayetimi belirtmek için belediyeye giderek yetkililer ile görüştüm ama bana tarihi köprülerin onarımı ile Karayolları'nın ilgilendiğini kendilerinin bir onarım çalışması başlatma yetkilerinin olmadığını söylediler. Ben bir vatandaş olarak tarihi köprümüzün yüzeyindeki çukurların onarılmasını ve köprünün bu şekilde hizmete sunulmasını yetkililerden rica ediyorum " dedi.

Tarihi Köprünün Tarihçesi

Kitabesi ve vakfiyesi olmayan köprünün inşa tarihi konusunda farklı görüşler bulunuyor. İlçenin en önemli simgelerinden olan Taşköprü’nün, Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından 1366 yılında Celalettin Beyazıt adına inşa ettirilmiş olduğu yönünde rivayetler olsa da bu konuda kesinlik söz konusu değildir. Köprüde 2018 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında, köprünün ortasında ki büyük kemerin üzerindeki bir taşta kabartmalı şekilde hac işaretinin bulunmasının ardından eserin Candaroğulları döneminde değil daha da eskiden inşa edildiği ortaya çıkmıştır. Eserden ilk bahseden eser ise Stabron'dur. Bu eserin uzunluğu 101,2 m, genişliği 8,4m’dir. İki yana eğimli olan köprü, tempan duvarı ile aynı yüzeyde bulunan farklı genişlik ve yüksekliğe sahip yuvarlak kemerli altı gözden oluşmaktadır. Yapımında moloz taş ve kesme taşın kullanıldığı köprü, günümüze kadar Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde çeşitli tarihlerde (1848, 1849, 1870, 1968) onarım görmüştür. En son ise 2018 yılında Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Özel