Candaroğulları dönemine ait ve "Çivisiz Cami" olarak da bilinen Mahmut Bey Camii, artık UNESCO Dünya Kültür Mirası Kalıcı Listesi'nde yerini almıştır. Bu tarihi eser, Anadolu'daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camiler arasında özel bir konuma sahip olmasıyla ön plana çıkıyor.
Tarihi Bir Başyapıt: Mahmut Bey Camii
Anadolu Selçuklu Devleti'nin parçalanmasından sonra kurulan Candaroğulları Beyliği'ne ait bu tarihi cami, 1366 yılında inşa edilmiştir. Anadolu'daki ahşap tavanlı ve ahşap destekli camiler arasında özel bir yere sahiptir.
Camii, çivisiz ahşap çatısıyla Türkiye'deki ender örneklerden biridir. Bindirme tekniği ile inşa edilen bu çatı, herhangi bir metal çivi veya bağlantı elemanı kullanmadan sağlamlığını korumayı başarmıştır.
Camiiyi eşsiz kılan bir diğer unsur ise Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan muhteşem ahşap kapısıdır. Güvenlik nedeniyle orijinali Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağı'nda sergilenirken, camide onun yerine yerel bir ahşap oymacılık ustası tarafından yapılan replikası yer almaktadır.
Caminin içi de kökboyasıyla yapılan kalem işi süslemelerle bezenmiştir. Bu özgün süslemeler günümüze kadar korunmayı başarmıştır.
Mahmut Bey Camii, 15 Nisan 2014 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmış ve 2024 yılında da Kalıcı Listesine girmeye hak kazanmıştır.
Kastamonu'ya Yolculuk
Bu tarihi hazineyi keşfetmek ve Kastamonu'nun eşsiz atmosferini solumak için şehre bir seyahat planlayın!
Haber: Ünal TOPUKSUZOĞLU