Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde sarımsak ekimi yapan kadınlarla bir araya gelerek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı ve onlarla birlikte sarımsak dikti.

Bakan Yumaklı, yıllık 125 bin ton kuru ve 51 bin ton yaş sarımsak üretimiyle bu sektörün ülke ekonomisine yaklaşık 25 milyar liralık katkı sağladığını belirtti.

Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 15

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Aşağıçayırcık köyünde düzenlenen sarımsak dikim programına katılan Bakan Yumaklı, tarlada çalışan kadınlara karanfil vererek günlerini kutladı. Ardından, kadın üreticilerle birlikte sarımsak dikim sürecine katılan Yumaklı, çocuklara da çeşitli hediyeler dağıttı.

Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 8

"Ülkemizde 2024 yılı sonu itibariyle 125 bin ton kuru, 51 bin ton yaş sarımsak üretildi"

Dikimin ardından açıklamalarda bulunan Yumaklı, "Ben, hem ülkemize hem de dünyada gayretiyle çabasıyla cesaretiyle her zaman bizlere destek olan, yanımızda olan bütün kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü tebrik ediyorum. Bugün Taşköprü’deyiz. Ünü Türkiye’nin sınırlarını aşan sarımsağın dikim törenindeyiz. Hanım kardeşlerimiz şu anda burada sarımsak dikim işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Onların yapmış oldukları bu işlere hem hayırlı olsun hem bereketli olsun demek için bugün Taşköprü’ye geldik. Sarımsak, Türkiye için de dünya için de mutfakların vazgeçilmez ürünüdür. Ülkemizde 2024 yılı sonu itibariyle 125 bin tonu kuru, 51 bin tonu da yaş olmak üzere sarımsak üretimi gerçekleştirildi. Sarımsak üretiminin yüzde 22’si Taşköprü’de, Kastamonu’da gerçekleştirildi. Dolayısıyla Türkiye’de bu anlamda sarımsak üretiminde birinci olan ilimiz. Aynı zamanda ülkemiz ekonomisine de yaklaşık 25 milyar liralık bir katkısı söz konusu. Son derece önemli olan bu ürünün uluslararası arenada da rağbet görmesi açısından bir takım girişimler oldu ve coğrafi işaret aldı. Artık bütün dünyada, başta Avrupa’da bilinirliği artmış durumdadır. Ben, bu çok özel topraklarda yaklaşık kişi başına 1,1 kilogram sarımsak tüketildiğini de varsayarsak Türkiye’de önemli olan bu gıda ürününün hem Taşköprü için hem ülkemiz için hem de bu işi yapanlar için hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi.

Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 17

Üreticiler ve Vatandaşlar Katıldı

Programın ardından Bakan Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Taşköprü’den ayrıldı. Etkinliğe, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Taşköprü Kaymakamı Abdullah Demirdağ, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Kılıç, kamu kurum temsilcileri, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.

Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 28

Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 19Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 18Whatsapp Image 2025 03 08 At 16.08.44 (1) 11ZonTarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 16Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 14Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 11Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 12Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 9Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 10Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 4Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 1Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 2Tarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı DiktiTarım Ve Orman Bakanı Yumaklı, Taşköprü Sarımsağı Dikti 20