Kastamonu'nun Kuzyaka Emirler köyünde, Sorgum Sudan Otu Melezi yem bitkisi ekimi yapan çiftçi Numan Aktaş'ın tarlaları, Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ziyaret edildi.

Tarımda Çığır Açan Yöntem Sudan Sorgun Otu Melezi Ile Kastamonu'da Bereket! 2

Haydi piyano başına: Kastamonu'da ücretsiz piyano kursu kayıtları başladı Haydi piyano başına: Kastamonu'da ücretsiz piyano kursu kayıtları başladı

Sorgum Sudan Otu Melezi’nin Başarı Hikayesi

Kastamonu'nun Kuzyaka Emirler köyünde, Sorgum Sudan Otu Melezi yem bitkisi ekimi yapan çiftçi Numan Aktaş'ın tarlaları, Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından ziyaret edildi. Ekim sonuçları dikkat çekici bir gelişme gösterdi.

Tarımda Çığır Açan Yöntem Sorgum Sudan Otu Melezi Ile Kastamonu'da Bereket! 1

Kastamonu Tarımında Verim Artışı: TAKE Projeleri ile Yenilikçi Yaklaşımlar

Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarımda verimliliği artırmak için TAKE Projeleri çerçevesinde gerçekleştirdiği çalışmalarda, Sorgum Sudan Otu Melezi'ni ön plana çıkarıyor. Teknik personel, çiftçilere bu yeniliğin avantajlarını anlattı.

Tarımda Çığır Açan Yöntem Sorgum Sudan Otu Melezi Ile Kastamonu'da Bereket!

Sorgum Sudan Otu Nedir?

Sorgum Sudan Otu, tek yıllık ve 3 metreye kadar boylanabilen, ılık iklimlerde yetişen bir bitkidir. Yaz aylarında yeşil yem üretimi için ideal bir seçenek olan bu bitki, sıcaklık ve kuraklığa oldukça dayanıklıdır. Sudan otu, yüksek ot ve dane verimi ile bilinir. Yurt genelinde ikinci ürün olarak önem kazanan bu yem bitkisi, sadece 60 gün içinde hızla gelişir. Kıraç alanlarda bir biçim, sulama yapılan yerlerde ise 3 ila 5 biçim verme potansiyeline sahiptir.

Kuru ot, silaj ve yeşil yem üretimi için uygun olan Sudan Otu, genç bitkiler taze olarak otlatıldığında hayvanlarda zehirlenmelere neden olabilir. Kuraklığa dayanıklı olmasına rağmen, sulama yapılması önerilir. Genellikle ikinci ürün olarak yetiştirilen bu bitkide, dekara 2,5 – 3,0 kg tohum kullanılır ve ekim 20 – 25 cm aralıklarla, 3 – 4 cm derinlikte yapılmalıdır. Gübreleme sırasında azot (N) önemli bir role sahiptir; dekara 15 kg azot kullanılmalı ve bu miktarın yarısı ekim sırasında, diğer yarısı ise birinci biçimden sonra verilmelidir.

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU