Cumhuriyet Sevdalıları Taşköprü’de Bir Araya Geldi Cumhuriyet Sevdalıları Taşköprü’de Bir Araya Geldi

Kastamonu Taşköprü'de bulunan ve neredeyse tüm Taşköprü halkı tarafından bilinen bir isim: Abdal Hasan Hazretleri

Türbesi Kastamonu Taşköprü'de bulunan Abdal Hasan ile ilgili anlatılan bazı efsaneler vardır. Bu efsanelerden biri Abdal Hasan Hazretlerinin Sultan Beyazıt'ın kerimesini iyileştirmiş olmasıdır... İşte detaylar...

Abdal Hasan3

Abdal Hasan kimdir?

Abdal Hasan’ın yaşadığı dönem kesin olarak bilinmemekle birlikte, hakkında anlatılan menkıbeden yola çıkılarak, XV. asrın sonlarıyla XVI. asrın başlarında yaşamış olabileceği tahmin edilmektedir. Esra Yıldız’ın ‘Taşköprü Abdalhasan Köyü ve Türk Devri Mimari Eserleri’ adlı çalışmasından edindiğimiz bilgiye göre, Abdal Hasan’ın, 16. yy. evliyalarından biri olarak kabul etmenin dışında, Kalenderiler zümresine mensup olduğu bilinmektedir. Evliyanın adıyla anılan köyün, muhtemelen yapılan zaviye etrafında gelişerek oluştuğu kabul edilmektedir.

Abdal Hasan Turbesi

Abdal Hasan Hazretleri Efsanesi

Sultan Beyazıt’ın bir kız çocuğu olur ve bu kız 20 yaşına kadar hiç konuşmaz. Kızının derdine deva bulamayan sultan, çevresindekilerin tavsiyesi üzerine kızını adamlarına teslim ederek Kastamonu’daki Abdal Hasan’a gönderir. Daha kafile köye gelmeden Abdal Hasan olaylar kendine malum olduğu için, kafileyi köyün girişinde karşılar.

Abdal Hasan Sultanın kerimesine, “Kızım konuş”der. Kız ise “Selametü’l-insan, fi hıfzı’l-lisan” (İnsanın selameti dilini tutmasındadır) der. O günden sonra konuşmaya başlayan sultanın kızı köyden ayrılmayarak oraya yerleşir.

Editör: Haber Merkezi