Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, görevinin birinci yılını değerlendirdiği toplantıda, belediyenin temel hizmetlerini eksiksiz sürdürürken, aynı zamanda mali disiplini sağlayarak yeni yatırımlar için gerekli altyapının hazırlandığını ifade etti.
Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, görevdeki bir yılını değerlendirdiği toplantıda bugüne kadar hayata geçirilen projeler ve planlanan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Taşköprü Belediyesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Arslan, geçmişten bugüne uzanan belediyecilik sürecine değinerek, şunları söyledi:
"Yolculuğumuz 2009 yılında başladı ve 2019 yılına kadar sürdü. Elimizden geldiğince Taşköprü'ye yakışır hizmetleri birlikte yapma fırsatını cenabı Allah bizlere verdi. 2019 yılında ara verdik ve tekraren 2024 yılında da yine Taşköprü halkının teveccühü ile yeniden göreve seçildik. Size karşı, topluma karşı, art niyetsiz kesinlikle ahlaklı ve namuslu bir şekilde hizmet etmeyi kendime şiar edinmiş bir kardeşinizim. Kendi aileme, işime ve gücüme ayırmadığım zamanı memleketim için ayırmaktan gerçekten onur duyuyorum. Ailem benden haklarını helal etsinler. Bu memlekete hizmet etmek benim için bir şereftir. Devletimizin imkanlarını bu ülkeye doğru bir şekilde seferber etmek zorundayız. Bunun için mücadele ettik. Göreve geldiğimiz günden beri şekil olsun diye fotoğraf vermek için değil, Taşköprü'ye bir çiviyi nasıl alırım diye 10 tane bakan ile görüştüm. Her bakana ilçemin sorunlarını anlattım. İlçeme ne kazandırabilirim mücadelesini verdim ve vermeye de devam edeceğiz. Yani birinci yılı hızlı bir şekilde derleyip toparlayıp, hizmeti de aksatmadan belediyenin belli bir düzene oturmasını sağlamaktı. İller Bankasından aldığımız gelirimizin sadece ve sadece bir tane dahi aracın marşına basmadan işçi ve memur giderlerini karşılamadığını en azından 2,5 milyon lira civarında bir açık olduğunu o gün göreve başladığımız gün gördük. Belki de belediyenin boyutunu aşan, gelirlerini aşan miktarda bir personele sahip olmak ikinci sorunlardan bir tanesiydi. Bunun dışında gelir oluşturacak kaynakların devreye alınmaması önemli sorunlardan bir başkasıydı. Sonuçta bizler mazeret üretmek değil, geçmişte olduğu gibi bir yerlere bir şeyler asıp birilerini kötüleyip hesabını kitabını yapmak yerine, zaten bunun muhasebesi 31 Mart 2024 yılında Mahalli İdareler seçimlerinde yapıldı" dedi.
Arslan, mali zorluklara rağmen hizmet üretmeye devam ettiklerini vurgulayarak, belediyenin kaynaklarını daha verimli kullanmak adına önemli adımlar attıklarını ifade etti. Yeni dönemde projelerin hız kazanacağını belirten Başkan Arslan, halkla birlikte daha yaşanabilir bir Taşköprü için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.
"Yollar kazılmış, eşik içerisindeydi"
Başkan Hüseyin Arslan, göreve geldikten sonra Taşköprü’de karşılaştıkları sorunları ve bunlara yönelik hayata geçirdikleri çözümleri kamuoyuyla paylaştı. İlçede ilk olarak çöp toplama hizmetlerinin aksadığını ve ana caddelerde araçların ikinci sıraya park ettiğini belirten Arslan, altyapı sorunlarına dikkat çekti.
Parkmatik uygulamasını yeniden devreye aldıklarını belirten Başkan Arslan, "Bizler, göreve geldikten sonra sorunları tespit edip, ana arterlerde araçlar artık ikinci sıradaydı. Sokaklardan çöp alınmaz noktaya gelmişti. Yollar kazılmış, eşik içerisindeydi. Tamir edilmesi gereken yerler ile tamir gereken bordürler vardı. Bunların derlenip toparlanması gerekiyordu. Ailelerin ve öğretmenlerin en çok şikayet ettiği konulardan bir tanesi de okul önlerinde trafik güvencesinin olmadığı, çocukların sokaklara çıkışlarında çok büyük sorunlar oluyor, trafiğe karşı tedbirler alınmadığı noktasında şikayetler vardı. Bizlerde yeniden parkmatik sistemini hayata geçirdik. Yol, tretuvar, parke gibi çalışmaları da tamamladık. Yaklaşık 20 bin metrekare alan içerisinde 180 tane tır ve kamyonun park edebildiği yeni kamyon garajı oluşturduk. Taşköprü'nün merkez nüfusu göreve geldiğimizde 15 bin 500'e kadar düşmüştü. Belediyeler, kişi başına milli gelirden pay alıyorlar. Birkaç aylık bir çalışmayla merkez nüfusumuzu 16 bin 696'ya çıkardık. Bin 109 kişi arttırabildik" diye konuştu.
Arslan ayrıca, ilçenin fiziksel görünümünü ve altyapısını güçlendirme noktasında ciddi adımlar attıklarını vurguladı. Yeni oluşturulan kamyon garajının da bu çalışmaların önemli bir parçası olduğunu dile getirdi.
"15 milyon TL değerinde 3 adet yeni çöp toplama aracı aldık"
Başkan Hüseyin Arslan, Taşköprü’de bir yıl içerisinde gerçekleştirilen altyapı ve üstyapı yatırımlarını kamuoyuyla paylaştı. Mahalle bazlı düzenlemelerden, çevre temizliği ve sosyal alanlara kadar birçok alanda yenilikçi adımlar atıldığını belirtti.
Fen İşleri Müdürlüğü’nün çalışmaları hakkında bilgi veren Arslan, "Bu çalışmalarda 15 bin metrekare parke taşı, 2 bin 750 metre bordür taşı ve 2 bin 500 metrekare karo taşı ve 500 metrekare granit taşı kullanıldı. Fen İşleri Müdürlüğümüzce 1 yıl içerisinde birçok sokak ve caddede çeşitli yol, asfalt, sathi kaplama ve tretuvar çalışmaları yapıldı. Bozuk ve ham yollar olmak üzere taş döşeme işi yapıldı. Belediyemiz sosyal tesislerine yeni bir mescit yapıldı. KASMİB ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan hibe olarak Belediyemize 2 adet büyük, 1 adet küçük olmak üzere yaklaşık 15 milyon TL değerinde toplamda 3 adet yeni çöp toplama aracı dahil edildi. Bu araçların devreye girmesiyle ekonomik ömrünü tüketmiş çöp arabalarına yapılan bakım onarım maliyetlerinden de kurtulduk. Cumhuriyet Meydanında bozuk olan 500 metrekare alanda granit taşlarını yeniledik. Eski İlçe Emniyet Müdürlüğü binasını yıktık. İlçemizde tehlike arz eden metruk binaları yıktık. İlçemizdeki 4 adet camii şadırvanı ile 3 adet umumi tuvaletleri tamir ettik. İlçemizde yapılacak olan içerisinde voleybol, basketbol ve halı saha bulunan projelerinin yapımına başladık. Muzafferettin Gazi Hamamının tadilat ve yenileme çalışmasını yaptık. Ethem mahallemizdeki yürüyüş ve bisiklet yolu projemize başladık. İlçemiz su ve kanalizasyon hatlarında meydana gelen 475 adet su ve 523 adet kanalizasyon arızalarını giderdik. Yeni yapılan 28 adet inşaata su ve kanalizasyon bağlantısı yaptık. Deforme olan mazgalları yeniledik" şeklinde konuştu.
Arslan, mahallelerde başlatılan projelerin hızla sürdüğünü, altyapının güçlendirildiğini ve çevre düzenlemeleriyle daha yaşanabilir bir Taşköprü için çalıştıklarını vurguladı. Çöp toplama araçlarıyla ilgili olarak da "15 milyon TL değerinde toplamda 3 adet yeni çöp toplama aracı aldık" diyerek ilçenin temizlik altyapısının modernleştirildiğini ifade etti.
"Evde Sağlık Hizmetiyle de 450 hastaya hizmet verildi"
Başkan Hüseyin Arslan, 2019-2024 yılları arasında belediyenin yaptığı çalışmalar ve elde edilen kazanımlara dair önemli bilgiler verdi. Arslan, "Bugün, 300 milyon TL değerindeki Ethem Mahallesi'ndeki parseller, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait 43 bin metrekarelik taşınmaz ile birlikte belediyemize bedelsiz olarak devredildi. Bu taşınmazların devir işlemleri tamamlandı. Ayrıca, Hasanlı Göleti’nden ilçemize gelen su, içme suyu paket arıtma tesisinde arıtılarak, dezenfekte edilip şebekemize verilmektedir. Göreve başladığımızda faaliyete geçmemiş olan bu tesis, firma yetkilileri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda 8 ay süren bir çalışmayla faaliyete alındı. Yeni teknoloji ile donatılan tesis, içme suyu kuyuları, pompalar, su depoları ve arıtma tesisini birbirine entegre ederek otonom kontrol sağlandı" dedi.
Başkan Arslan, ayrıca çevre düzenlemeleri ve atık yönetimi konusunda da önemli adımlar attıklarını belirtti. "Mobil Atık Getirme Merkezleri'nde biriken atıklar düzenli olarak toplanıp, lisanslı geri dönüşüm firmalarına teslim ediliyor. 10 yılını dolduran 3500 su sayacını değiştirdik ve damga yılı dolan 6 bin 100 aboneye tebligat bıraktık. Çiçek dikim çalışmalarında ise 70 bin yazlık ve 50 bin kışlık çiçek dikimi yapıldı. Mezarlıkların bakım ve onarımlarını düzenli olarak gerçekleştiriyoruz, ayrıca mezarlıkların takibi ve kontrolü amacıyla kurulan Mezarlık Bilgi Sistemi ile güncel kayıtlar takip edilerek kontrol çalışmaları sürdürülüyor" dedi.
Festival ve kültürel etkinlikler konusunda da müjdeli haberler veren Arslan, "Geçen yıl tasarruf tedbirleri nedeniyle iptal ettiğimiz 35. Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali'ni, bu yıl 14-17 Ağustos tarihlerinde büyük bir coşku ile gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, Kent Tarihi Müzemiz, yıllık 5 bin ziyaretçi tarafından gezildi. Pompeiopolis Antik Kenti kazı çalışmalarına 2006 yılında başlanmış olup, 40 yerli ve yabancı uzmanın katılımıyla yıl boyunca devam etti ve 7 ay süren kazıların ardından antik kent yıllık 10 bin kişi tarafından ziyaret edildi" şeklinde konuştu.
Sosyal yardımlar ve hizmetler konusunda da birçok projeye imza attıklarını dile getiren Başkan Arslan, "Ramazan ayında 1000 aileye gıda yardımı yapıldı ve iftar sofralarında günlük 300 kişiye yemek verildi. Aşevimizde ise, ihtiyaç sahibi aileler için günlük olarak 350 kişiye 2 öğün yemek servisi sağlıyoruz. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından sağlanan Evde Sağlık Hizmetiyle de 450 hastaya hizmet verildi ve şu an günlük 12 hastanın tedavisi devam ediyor" şeklinde açıklamalarda bulundu.
"Gider bütçesi yüzde 98 oranında gerçekleşirken, gelir bütçesi ise yüzde 88 oranında tamamlandı"
Başkan Arslan, 2024 yılı bütçesi ve belediyenin mali durumu hakkında şu açıklamaları yaptı: "2024 yılı için tahmini olarak 200 milyon TL'lik bir bütçe planlandı. Kesinleşen verilere göre gider bütçesi yüzde 98, gelir bütçesi ise yüzde 88 oranında gerçekleşti. Ayrıca, çeşitli bakanlıklardan toplam 15 milyon TL değerinde proje desteği aldık. İçme Suyu Arıtma Tesisi için 2024 yılı öncesinde 34 milyon 860 bin TL'lik bir ihale gerçekleştirdik. Bu tutarın 14 milyon 500 bin TL’si 60 ay vadeli İller Bankası kredisi ile finanse edildi ve 7 milyon 981 bin TL’sinin ödemesi yapıldı. Cuma pazarı üzerindeki GES projesi için 2024 yılı öncesinde 20 milyon TL'lik bir ihale yapıldı, bu bedelin 5 milyon TL’si İller Bankasından alınan kredi ile karşılandı ve 2 milyon 685 bin TL’sinin ödemesi tamamlandı. Son bir yıl içerisinde 16 personelimizin emekliliğe ayrılması nedeniyle toplamda 9 milyon 815 bin TL tazminat ödendi."
Başkan Arslan, konuşmasının sonunda vatandaşlardan gelen soruları yanıtladı.
İlgili Haber
Başkan Arslan 1 yılını değerlendirdi: Hizmet yolculuğumuzda Taşköprümüzle el ele…