Kastamonu'nun en büyük ilçelerinden Taşköprü ilçemiz arama sitelerinde sıkça aranıyor... Taşkörü hakkında en çok sarımsak ve kuyu kebabı merak edilirken özellikle tatil rotası çizen turistler Taşköprü'nün tarihi ve kültürünü, nerede vakit geçirileceğini, Taşköprü'de ne yiyip eçeceklerini araştırıyor... İşte Taşköprü ile ilgili en çok google yapılan aramalar...

Kastamonu - Taşköprü hangi ilçe?

Taşköprü, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Taşköprü ilçesi adını Gökırmak üzerinde Roma öncesi dönemlerde yapıldığı tahmin edilen ve hâlen kullanılan yedi gözlü 68 metre uzunluğundaki Taş Köprü'den almaktadır. İlçede 14 mahalle ve 126 köy bulunmaktadır.

Taşköprünün Neyi Meşhur?

sarimsak

Taşköprü, sarımsak denince akla ilk gelen ilk yer olmakla birlikte Kastamonu'nun bir ilçesidir.

Taşköprü nereye yakın?

Taşköprü doğusunda Sinop İli ve Hanönü, güneydoğusunda Çorum İli, Güneyde Tosya, batıda merkez ilçe ve Devrekâni, kuzeyde Çatalzeytin ilçeleri ile çevrilidir. İlçe merkezinin denizden yüksekliği 550 metre dir.

Taşköprü ilçe mi?

Taşköprü, Kastamonu İli içinde nüfus, yüz ölçümü ve sosyo-ekonomik açıdan üst sıralarda yer alan bir ilçedir. Kapladığı 1.811 km2 yüzölçümü ile Merkez İlçe'den sonra 2. sırada, 2011 verilerine göre yaklaşık 40.000 nüfusu ile Merkez İlçe'den sonra 3. sırada gelmektedir.

Taşköprü'de ne yapılır?

Kastamonu Taşköprü Gezilecek Yerler

·         Kent Müzesi.

·         Taşköprü

·         Delibey Sokağı ve Delibey Konağı

·         Gizlice Konağı Bahçesi.

·         Donalar Kaya Mezarı

·         Şeyh Hüsameddin Tekke Cami.

·         Kara Mustafa Paşa (Taş) Camii.

·         Pompeipolis Antik Kenti

Kastamonu ve Taşköprü arası kaç km?

Kastamonu ile Taşköprü arasındaki mesafe karayoluyla 45 kilometre. Yol yaklaşık olarak 31 dakika zaman alır ve mahalle, Tabakhane Mh. ve Hacıbey üzerinden geçer.

Taşköprü'de ne yetişir?

Kastamonu'da salgın önlemi: Önce Taşköprü, sonra Tosya! (17 Ocak 2024) Kastamonu'da salgın önlemi: Önce Taşköprü, sonra Tosya! (17 Ocak 2024)

Kızılırmak'ın bir kolu olan Gökırmak tarafından sulanan Taşköprü Ovası'na sahip olan ilçe, Kastamonu ilinde tarımsal potansiyeli en yüksek ilçelerden birisidir. İlçede başta sarımsak olmak üzere şeker pancarı ve tahıllar yetiştirilmektedir.

Taşköprü Boyabat arası kaç?

Taşköprü - Boyabat arası toplam 183 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 2 saat 30 dakika sürüyor.

Taşköprü sarımsağı nerede bulunur?

Dünyanın en kaliteli sarımsağı, Taşköprü Sarımsak

Türkiye'de sarımsak üretiminin en yoğun yapıldığı yer “Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesidir.” Raf ömrü uzun tadı ve kokusu keskindir. Taşköprü sarımsağı başka yerlerde de yetiştirilmek istenmiş maalesef Taşköprü toprağında yetişen sarımsağın kokusu ve tadı alınamamıştır.

Taşköprü Kuyu Kebabı ne kadar?

kuyu-kebabi-kastamonudan-mutfaklara-bir-lezzet-armaganidir-667x400

Taşköprü halkının vazgeçilmez damak tadı olan ve Taşköprü ile özleşmiş kuyu kebabı bayramın 2. günü itibariyle kilosu 500 TL'den satılırken, Kastamonu merkezde ki kuyu kebapçılarının da sezonu açmasıyla birlikte kuyu kebabının kilosu 750 TL'den satışa sunuldu.

En iyi sarımsak nerenin?

sarimsak

Ülkemizin en önemli sarımsak üreten illerinden birisi Kastamonu’nun Taşköprü ilçesidir. Taşköprü kendi adını verdiği sarımsağı ile Türkiye'deki toplam yıllık sarımsak üretiminin yaklaşık %20'sinden fazlasını üretmektedir. Kastamonu sarımsağı denilince akla Taşköprü gelmelidir.

Taşköprü sarımsağı neden meşhur?

Taşköprü sarımsağının özelliği, selenyumun yüksek olmasıdır. 600 bin sene önce burada bir volkan patlaması olmuş ve selenyum bu şekilde yükselmiş. Başka bir yerde bizim toprağımızdaki verimi alması için mutlaka bir volkan patlaması lazım. Bu da mümkün değil." dedi.

Taş köprü sarımsağı nasıl anlaşılır?

Taşköprü Sarımsağı'nın baş kabuk rengi beyaz, diş kabuk rengi pembe, diş et rengi krem-sarıdır. Kokusu keskin ve kendine özel acılığı vardır. Diğer sarımsaklara nazaran daha acıdır. Tıbbi özellik açısından en değerli sarımsaktır.

Taş-Köprü

taşköprü

Taşköprü  ilçesindeki  dikkat  çekici  bir  diğer  tarihi  eser,  ilçenin  girişinde  Gökırmak  üzerinde kurulmuş  olan  ve  ilçeye  adını  veren  Taş-köprüdür .  Kitabiyesi  ve  vakfiyesi  olmayan köprünün  inşa  tarihi  konusunda  farklı  görüşler  vardır.  İlçenin  en  önemli  simgelerinden  olan Taşköprünün, Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından 1366 yılında Celalettin Beyazıt adına inşa ettirilmiş olduğu yönünde rivayetler olsa da bu konuda kesinlik söz konusu değildir.  Bu  eserin  uzunluğu 101,2 m, genişliği 8,4m’dir. İki yana eğimli olan köprü, tempan duvarı ile aynı yüzeyde bulunan farklı genişlik ve yüksekliğe sahip yuvarlak kemerli altı gözden oluşmaktadır. Yapımında moloz taş ve  kesme  taşın  kullanıldığı  köprü,  günümüze  kadar Osmanlı  ve  Cumhuriyet  döneminde çeşitli tarihlerde (1848, 1849, 1870, 1968) onarım görmüştür.

Pompeipolis Antik Kenti - Kastamonu

pompeiopolis7
Taşköprü İlçesi merkezinde bulunan antik kent M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulmuştur. Kapalı höyük durumundaki antik yerleşimden çıkan mimari parçaların bir bölümü Taşköprü İlçesinde, arkeolojik kazılarda çıkan eserler ve mozaikler Kastamonu Arkeoloji Müzesinde görülebilmektedir. Kaynakça: Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Kastamonu Rehberi. (2015)

Uzmanlar ve arkeologlar tarafından Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma’nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Yapılan çalışmalarda Roma dönemine kadar inilmiş ve en eski tarihi kalıntılara ulaşılmıştır.
Pompeiopolis , Taşköprü'nün kuzeyinde, Kastamonu'nun 45 km. kuzeyinde yer almaktadır. Zımbıllı tepesi, iki tepeden daha yüksek olanı akropol olarak kullanılmış ve iki tepenin etrafındaki düz alan Pompeiopolis'in yerleşim alanını oluşturmaktadır. Pompeiopolis'in sınırları kuzeyde Küre dağının güney yamaçlarına güneyde Ilgaz dağının kuzey tarafına, doğuda Halys ırmağına ve Osmancık civarına ve son olarak batıda aynı zamanda Amosttris'inde sınırı olan Pınarbaşı vadisine kadar uzanmaktadır. 
Pompeiopolis M.Ö. 65/64 yıllarında Pompeius tarafından Amnias vadisinin doğu-batı yolu geçişi üzerinde Bithynia-Pontus'un iki vilayetinde bir şehir eyaleti olarak kurulmuştur. 
Kentin adı, Pompeus'dan türetilmiş olan Pompeiopolis olarak adlandırılmış ve bu isim, "Pompeius'un Şehri" anlamına gelmektedir. 
Bölge M.Ö 6-5 yıllarında Paphlagonia'nın son kralı olan Deiotanos Philadephos'un ölümünden sonra Galatio'nun Roma eyaletine bağlanmıştır. Bu dönemde, Pompeiopolis bir Roma şehri olarak gelişmiştir. Diğer yandan, Paphlagania'nın Eparkhies'indeki şehirler birlik kurmuşlar ve Pompeiopolis'i de toplanma yeri olarak seçmişlerdir. Büyük olasılıkla bu dönemde toplanma yeri olmasına bağlı olarak, Pompeiopolis Antoninus Pius'tan Gallienus'a kadar Paphlagonia'nın başkenti olmuştur. 
Kent, M.S. 2.yüzyılın ikinci yarısında, Claudius Sevenis tarafından yönetilmiştir.Pompeiopolis Marcus Aurelius ve Lucius Verus döneminde kısa bir süre için Sebaste olarak anılmıştır. Paphlagonia'nın Başkenti Sebaste'ye ait basılan sikkeler sadece bu iki imparator döneminde görülmektedir. 
Pompeiopolis, M.S. 6.yüzyılın ortalarında bir piskoposluk merkezi olarak önem kazanmıştır. Antik kent ve civarında herhangi bir kalıntı yoktur. Kastamonu müzesi tarafından yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda çok iyi durumda mozaik döşemeler ortaya çıkmıştır. Taşköprü'ye adını veren köprü de bir Roma dönemi eseri olup, 150 m. uzunluğunda ve beş gözlüdür. Taşköprünün yakın çevresinde, birkaç kaya mezaru bulunmaktadır. Ayrıca bir çok türbe, höyük ve Amnias vadisinde Pompeiopolis'in köylerine ait olduğu sanılan eski kalıntılar bulunmaktadır. Kasabanın kuzeybatısında, Bademci Köyü'nün yakınında ön yüzü sütunsuz, 2 aslan kabartmalı bir kaya mezarı bulunmaktadır. Kara Dere Vadisinde de, Kalekapı denilen kaya mezarı vardır. Ön yüzü kabartma işlemeli, 2 sütunludur. Kabartmalarda aslan, boğa, kartal tasvirleri bulunmaktadır. Mezarın İÖ.7.yüzyıl, kabarmaların ise İÖ.4.yüzyıl yapıtı olduğu sanılmaktadır.

(Taşköprü Postası)

Editör: Mustafa Balcı