Kastamonu Taşköprü’de üretilen dünyaca ünlü “Taşköprü Sarımsağı” uzun ve oldukça detaylı bir üretim aşamasından geçiyor. Yemeklerin vaz geçilmezi, mezelerin en güzel aroması, hastalıkların şifası sarımsağın üretim süreci araştırılıyor… İşte Taşköprü Sarımsağı ile ilgili detaylar…
Dünyada pek çok yerde yetiştirilmesine rağmen, kaliteli sarımsaklar ılıman iklimlerdeki selenyumu en yüksek ve kumlu topraklarda yetişmektedir. Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsak, bölgenin kendisine has toprak çeşidi ve bitki örtüsü sayesinde, diğer bölgelerde yetişen sarımsaklara ve ithal olarak ülkemize giren türlere kıyasla öne çıkmaktadır.
Lezzeti, uzun süre dayanıklı olması ve Taşköprü bölgesindeki kaliteli üretimi ile dünyaca bilinen Taşköprü Sarımsağı, coğrafi işaret tesciline sahiptir.
Aromalı, keskin kokulu, selenyum içeren ve süre açısından oldukça yüksek bir dayanıklılığa sahip olan Taşköprü Sarımsağı zengin besin değerlerine sahiptir. Peki bu kıymetli sarımsak Taşköprü’de nasıl üretiliyor? Nelere dikkat ediliyor… İşte detaylar…
Taşköprü Sarımsağı Üretim Süreci
İlk olarak bir önceki seneden saklanan Taşköprü sarımsaklarından diş elde ediliyor. Hava koşullarına göre, Şubat ayının sonu ve Mart ayının başında sarımsakların dikimi yapılıyor.
Sarımsak tarlaları yine hava koşulları da dikkate alınarak yağış durumuna göre; belirli periyotlarla sulanıyor.
Bu süreçte tarlalar, çapalanarak otlardan ayrılıyor.
Nisan ayından sarımsakların çıkarıldığı Temmuz ayına kadar ihtiyaç halinde gübreleme ve ilaçlama yapılıyor.
Taşköprü Sarımsağı, Haziran sonu Temmuz başı gibi çıkarılmaya başlanıyor.
Tarlalarda yaklaşık bir hafta on gün kurumaya bırakılan sarımsaklar, kuruduğu zaman depolanarak boy boy ayırma işlemine giriyor.
Oldukça detaylı bir şekilde ayırılan ve temizlenen Taşköprü Sarımsakları Temmuz ayının ikinci haftasında satışa hazır hale geliyor.