Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer alan ve ilçeye ismini veren tarihi Taş Köprü, 2018 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan gizemli bir keşifle gündeme geldi. Köprünün kilit taşında bulunan haç işareti, yapının tarihine dair bilinenleri kökten değiştirdi.

Haç İşareti, Köprünün Geçmişini Yeniden Yazdı

Kastamonu Taşköprü Hac Işareti (4)

Tarihi kaynaklara göre, 1366 yılında Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından Kastamonu Emiri Adil Bey’in oğlu Celaleddin Beyazıt adına inşa ettirildiği düşünülen Taş Köprü, günümüze kadar faal olarak kullanılmaya devam etti. Ancak 2018 yılındaki restorasyon sırasında köprünün kilit taşında yer alan Hristiyanlık sembolü haç işaretinin ortaya çıkması, köprünün geçmişine dair yeni tartışmalara yol açtı.

Daha önce farklı bir tarihi esere ait kitabelerde yer alan bilgilerin Taş Köprü ile ilişkilendirilmesi nedeniyle köprünün Candaroğulları dönemine ait olduğu düşünülüyordu. Ancak restore edilen haç işareti, bu yapının kökeninin Roma dönemine kadar uzanabileceğini ortaya koydu. Taşköprü Belediyesi Kent Tarihi Müzesi Müdürü Arkeolog Barış Sağıroğlu, bu keşfin köprünün tarihini değiştirdiğini belirterek, benzer yapıların Anadolu’nun farklı bölgelerinde de görüldüğüne dikkat çekti.

İlçe Halkında Şaşkınlık Yarattı

Kastamonu Taşköprü Hac Işareti (3)

Daha önce üzeri kapatılmış olan haç işaretinin restorasyonla birlikte tekrar gün yüzüne çıkması, ilçe halkı arasında da büyük bir şaşkınlığa neden oldu. Roma kentlerinde ulaşım ağlarının, su yollarının ve yapıların büyük önem taşıdığı biliniyor. Taş Köprü’de bulunan haç işareti de, köprünün Roma dönemine ait olabileceğine dair önemli ipuçları sunuyor.

Celaleddin Beyazıt ve Tarihi Mirası

Celaleddin Beyazıt, 1336 yılında Candaroğulları hükümdarı olan babası Adil Bey’in vefatının ardından Sinop tahtına çıkmıştır. Döneminde birçok beylikle mücadele içinde bulunan Beyazıt, 1385 yılında Sinop’ta hayatını kaybetmiş ve mezarı Alaaddin Camii avlusundaki İsfendiyaroğulları Türbesi'ne defnedilmiştir.

Kastamonu Taşköprü Hac Işareti (2)

Tarihi mirasıyla bilinen Celaleddin Beyazıt, Kastamonu’nun Araç ilçesinde yer alan ve Hicri 776 yılında inşa edilen Kötürüm Beyazıt Camii’ni yaptırmıştır. 700 yıllık bu cami, 2007 yılında restore edilerek günümüze ulaşmıştır.

Tarihi Keşfin Önemi

Taş Köprü’deki haç işareti keşfi, bölgenin geçmişine dair yeni araştırmaların önünü açarken, köprünün Roma dönemine kadar uzanan bir geçmişi olabileceğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, köprünün yapım sürecine dair daha fazla bilgi edinmek amacıyla yeni çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu gizemli keşif, Kastamonu’nun tarihi yapılarının ne kadar derin bir geçmişe sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.