Taşköprü ilçemiz Akseki köyünde yürütülen turizm rotalama çalışmaları kapsamında bugüne kadar keşfedilmeyen büyüleyici görünümde ve büyüklükte bir mağara bulundu.


Taşköprü'ye 12 km mesafede ki Akseki köyü sınırlarında "Sarı Kızın İni" olarak bilinen bölgede bulunan mağara, Taşköprü Yerel Eylem Grubu ve Taşköprü Belediyesi'nin destekleri ile yürütülen turizm rotalama çalışmaları kapsamında Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmete Haberal tarafından tespit edildi.


Konuyla ilgili açıklama yapan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, Akseki köyünde bir mağara olduğu haberini aldıklarında Taşköprü Yerel Eylem Grubu ve Taşköprü Belediyesi Kültür Müdürlüğü'ndeki arkadaşlarla oldukça heyecanlandıklarını belirterek bu alana giderek incelemelere başladıklarını ve köydeki yaşlı insanlardan bölge ve mağara ile ilgili bilgiler edinmeye çalıştıklarını ifade etti.


Öncelikle köyün arkasında 5 km uzunluktaki Akseki kayalıklarının doğudan batıya doğru yürüyerek alanı analiz ettiklerine değinen Haberal, "Daha sonra teknik ve donanım olarak yeterli malzemeleri alarak köylünün verdiği bilgiler ışığında detaylı araştırmalara devam ettik. Arkadaşlarımızla birlikte yapmış olduğumuz planımızı uygulamaya sabah saatlerinde başlayarak ilk hedefimiz olan yere ulaştık. En yüksek zirveden başlayarak arazi tecrübelerimize dayanarak rotalama işlemine başladık. Dağın geçit verdiği ince bir noktadan kayadan aşağı doğru inerken bir mağara deliği ile karşılaştık" dedi.


İlginç görünümü ile mağaranın dikkat çektiğini belirten Haberal, "İlk kez bu tarz bir mağara ile karşılaştım. Mağarada dikine, aşağıya doğru 20 metrelik bir iniş gerçekleştirdik. Ardından yaptığımız yorumlama ile alttan da mağaranın bir girişi olduğu düşüncesine vararak mevcut alanın bir baca olduğunu tespit ettik. 10 metre aşağıda bir giriş daha olduğunu gördük. Burayı da rotaladıktan sonra araştırmamıza kayadan aşağı kısıma doğru devam ettik. 50 metre aşağı indiğimizde önümüze antik bir patika yol bulduk. Bu yolu takip ederken, kayanın duvarının dibinde aynı mağaraya ait olduğunu düşündüğümüz ana girişi andıran bir girişe daha rastladık. Mağaranın içerisine buradan da girdik ve 20 metre ileride mağara daralmaya başladı. Mağaranın oluşumunu henüz tamamlamadığını gördük. Mağaranın içerisine suyun geldiğini gördük ve baca kısmından aşağıya yağmur ve kaynak sularının aktığını gördük. Kaya duvarının bitimine kadar gittik ve 5 km'lik bir antik yol olduğunu da tespit ederek rotaladık ve envanterimize işledik" şeklinde konuştu.
Haberal son olarak yetkililere seslenerek eşine ender rastlanan bu mağaranın kayıt altına alınıp, uzmanlar tarafından gerekli araştırmaların yapılmasını talep etti.

Özel

Taşköprü Kızılay, Türkiye birincisi oldu! Taşköprü Kızılay, Türkiye birincisi oldu!
Editör: Haber Merkezi