Manşet

Taşköprü'de Şehrin tam ortasında, zamana kafa tutuyorlar

Abone Ol

Taşköprü ilçe merkezinde bulunan ve yüz yıllar geçmesine rağmen hala görünüşleri ile kendisine bakanları büyüleyen yapılar Taşköprülülere hizmet vermeye devam ediyor. İşte o tarihi yapılardan sadece bir kaç tanesini sizler için derledik;

Tarihi Taşköprü

Taşköprü ilçemizdeki dikkat çekici tarihi eserlerden birisi de, ilçenin girişinde Gökırmak üzerinde kurulmuş olan ve ilçeye adını veren Taş-köprüdür. Kitabiyesi ve vakfiyesi olmayan köprünün inşa tarihi konusunda farklı görüşler vardır. İlçenin en önemli simgelerinden olan Taşköprü’nün, Yağmur Bey’in oğlu Ali Bey tarafından 1366 yılında Celalettin Beyazıt adına inşa ettirilmiş olduğu yönünde rivayetler olsa da bu konuda kesinlik söz konusu değildir. Köprüde 2018 yılında gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında, köprünün ortasında ki büyük kemerin üzerindeki bir taşta kabartmalı şekilde hac işaretinin bulunmasının ardından eserin Candaroğulları döneminde değil daha da eskiden inşa edildiği ortaya çıkmıştır. Eserden ilk bahseden eser ise Stabron’dur. Bu eserin uzunluğu 101,2 m, genişliği 8,4m’dir. İki yana eğimli olan köprü, tempan duvarı ile aynı yüzeyde bulunan farklı genişlik ve yüksekliğe sahip yuvarlak kemerli altı gözden oluşmaktadır. Yapımında moloz taş ve kesme taşın kullanıldığı köprü, günümüze kadar Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde çeşitli tarihlerde (1848, 1849, 1870, 1968) onarım görmüştür. Son yıllarda bir kaç kez restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

Taşköprü Taş Cami

Asıl adı Kara Mustafa Paşa camii’dir ama Taşköprü’de Taş Camii diye tanınır. Kastamonu’nun Taşköprü İlçesi’nde, ilçe merkezinde yer almaktadır.
Caminin kitabesi mevcut değildir. Bu yüzden de kimin tarafından ve hangi tarihte yaptırıldığı tam olarak belli değildir. Her ne kadar Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırıldığı söyleniyor olsa da bunu ispatlayacak herhangi bir net bilgiye rastlanılmamıştır. Eserin üslubundan 17. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami 1854 yılında tadilattan geçirilmiştir. Moloz taştan yapılmış olan caminin üzeri ahşap tavan ve çatı ile örtülüdür. Alçı mihrabı oldukça zengin mukarnaslarla bezenmiştir. Tadilatlar neticesi orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Taşköprü’de cenaze namazlarının kılındığı tek cami özelliğini de taşımaktadır.

Taşköprü Kent Tarihi Müzesi

Taşköprü ilçemize bağlı Harmancık Mahallesi’nde 1896 yılında redif taburu binası olarak yapılan, yıllardır askerlik şubesi olarak hizmet veren tarihi bir bina daha sonra Taşköprü Belediyesi’ne tahsis edilmişti. Bu tarihi bina restore edildikten sonra Kent Tarihi Müzesi olarak düzenlenerek 2017 yılında halka ziyarete açılmıştı. Taşköprülü askere giden her gencin hayatında önemli bir yeri olan; askerlik yoklamalarının yapıldığı, askere giderken gerekli sevk işlemlerin yapıldığı Askerlik Şubesi ,  artık Taşköprü’nün geçmişini bugüne aktaran tarihi bir müze olmuş oldu. İçerisin de gezerken ilçenin tarihi fotoğrafları arasında geçmişte yolculuğa çıkarken. müzenin bahçesin de ise güzel bir ağaç altında oturup vakit geçirebilirsiniz.

Taşköprü Tarihi Kent Tarihi Müzesi, geçtiğimiz yıllarda Kastamonu’da ; Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen Müze Özendirme Yarışmasında “Kent Müzeleri” kapsamında ödüle layık görülmüştü.

Taşköprü Şeyh Hüsamettin Tekke Cami

Şeyh Hüsamettin Tekke Cami Cami, Taşköprü”nün Tekke Mahallesinde olup, moloz taşından harçla yapılmıştır. Taşköprü ilçemizde bulunan Şeyh Hüsamettin Tekke Camii, Taşköprü’nün beylikler dönemi yapısı. 13. yüzyılda Çobanoğulları zamanında yapıldığı düşünülmekte. Moloz taşından harçla inşa edilen cami 2006- 2007 yıllarında restore edildi… Selçuklu Emiri Çobanoğlu Şeyh Hüsamettin – 13. Yüzyıl Oğuzların Kayı boyundan olup Selçuklu komutanlarından Muzaffereddin Yavlak Arslan’ın babasıdır.

Tarihi Cephanelik

Taşköprü ilçemizde bulunan ve Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Redif Taburu’na ait olarak yapılan tarihi bina, cepheye gidecek askerlerin silah ve mühimmat alabilmesi için cephanelik olarak tasarlanmıştır.

2008 yılında Taşköprü Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen tarihi bina içinde bulunduğu ilçemiz Kuştepe mevkiinde yapılan 15 dönümlük bölgenin en büyük parkı olarak hizmete açıldı.

Tarihi cephaneliğin bulunduğu aile çay bahçesi bugün ise hala ilçe dışından gelen ve Taşköprülü vatandaşların en uğrak yerlerinden biri. Arkadaşları ve aileleri ile buraya gelen vatandaşlar çay ve kahve eşliğinde koyu bir muhabbet yaşarken yalnız gelen vatandaşlar ise kendisini geçmişin görkemli bir yapısı olan tarihi cephaneliğin bulunduğu Pomoeiopolis Antik Kenti manzarasını da içine bölgede ağaç yapraklarının sesleri altında kitap okuyup vakit geçiriyorlar.

Hazırlayan: Oğuzhan ERDOĞAN