Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde 18. Yüzyılda inşa edilen Merkez Taş (Karamustafa Paşa) Cami kapasite olarak Taşköprü’nün en büyük camisi olarak özel bir konumdadır. Bu özel cami 18. Yüzyılda Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Direk kullanılmadan yapılan tarihi eser, 17x24 ölçüsünde, günümüzün modern yapı sistemi olan uzay çatı sistemi olarak adlandırılan tavanıyla da adeta tarihle modernlik arasında bir köprü işlevi görmektedir.
Restorasyon ve kültürel miras
Taşköprü'nün tarihi dokusunun yeniden ilçe kültürüne kazandırma çalışmaları kapsamında caminin hemen bitişiğine yapılan müftülük binası ve kendir hanı geçmiş yıllarda Taşköprü Belediyesi tarafından yıkılarak caminin etrafı açılmıştır.
Moloz taşı harcının kullanıldığı ahşap işçiliğindeki incelik ve ahenk bakımından bölgede sayılı eserler arasında yer alan Taş Cami, son olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2007 yılında aslına uygun bir biçimde restore edilmiştir.
1927 yılında Taşköprü’de gerçekleşen büyük yangından ilçenin merkez noktasında bulunan Kara Mustafa Paşa Camii(Taş Camii) de etkilenmiş, sadece taş duvarları kalmıştır.
İlçede bulunan binaların yüzde sekseninin kullanılamaz hale geldiği yangın Vakit Gazetesi'nde yer alan haberde şu sözlerle ifade edilmiştir: “Anadolu'da emsaline pek ender tesadüf edilebilir denecek derecede güzel ve şirin bir kazamız olan Taşköprü, Zafer Bayramı günü dört saat kadar kısa bir müddet zarfında tamamen kül oldu.”
Kastamonu’nun Devrekani ilçesinden Taşköprü’ye gelen Satı Usta (Satı Yılmaz), Taş Camii'nin çatısını büyük bir ustalıkla yaparak, içinde hiç direk kullanılmadan inşa edilen camiinin çatısının tüm yükünü büyük bir ustalıkla caminin kalın duvarlarına vermiştir.
Kaynak: Ünal Yavuz röportajı Derleyen: Deniz Çam