Taşköprü Postası İnternet Haber Sitesi olarak ilçemizin köy nüfusunun yoğunlukta olması hususunu göz önünde bulundurarak ve sizlerden gelen talep üzerine köylerimizin tanıtımına yer vermeye devam ediyoruz. Bugünkü köyümüz ise yüksek dağların arasında iki ile sınırı olan Doymuş köyü…

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Doymuş köyü, deniz seviyesinden yüksekliği 1000 metre yükseklikte konumlanmıştır. Ormanlarla çevrili olan bu köy, Taşköprü ilçesinin sınırları içinde yer alan son köylerden biridir. Doymuş köyü, Taşköprü ile Sinop'un Boyabat ilçesi ve Çorum'un Kargı ilçesinin kesişim noktasında stratejik bir konuma sahiptir.

Doymuş köyü, batıda Kılıçlı, kuzeyde Karaağaç, güneyde Ortaöz, doğuda Bekirli köyleri ile komşudur. Taşköprü ilçesine bağlı olan köy Kerpiç, Abdulgazi ve Doymuş olarak üç farklı mahalleden oluşmaktadır.

Kış aylarında yaklaşık 56 kişilik bir nüfusa sahip olan Doymuş köyü, yaz aylarında ise 200’lere kadar çıkabilmektedir. Genellikle büyük şehirlerde yaşayan ve emekli olan insanların köylerine tatile geldiği bir yerleşim alanı olan bu köy de genç nüfus yok denecek kadar azdır. Bu durum, Doymuş köyünün daha çok mevsimlik olarak tercih edildiğini göstermektedir.

Köyün başlıca gelir kaynağı büyük ölçüde hayvancılık faaliyetlerine dayanmaktadır. Köyde tarımcılık faaliyeti yok denecek kadar azdır. Ormanlarla çevrili olan köyde, ormancılık da önemli bir geçim kaynağı olarak öne çıkmaktadır.

Taşköprülüler bunları biliyor muydunuz? Taşköprü'de 800 yıllık miras Tokaş Köyü Taşköprülüler bunları biliyor muydunuz? Taşköprü'de 800 yıllık miras Tokaş Köyü

Doymuş köyü, 1950'li yıllarda çevresindeki köylerle benzer şekilde büyük şehirlere önemli ölçüde göç vermiştir.

Halk, geçim sıkıntısı yaşadığı dönemlerde büyük şehirleri bir çıkış noktası olarak görmüş ve bu nedenle köylerden kentlere bir göç dalgası yaşanmıştır.

Doymuş köyü, tarihine bakıldığında M.Ö. Roma dönemine kadar uzanan bir geçmişi olduğu görülmektedir.

Abdulgazi Hz.’de bu köyde yaşamıştır

Özellikle köyün Abdulgazi Mahallesi'nde bulunan Abdulgazi Hz. Türklerin köyü ele geçirdiği zamanlarda bölgeye yerleşen Anadolu Alperenlerindendir. Abdulgazi Hazretleri bu dönemde köyde insanlara dini öğretiler sunmak amacıyla faaliyet göstermiştir. Hangi tarihlerde yaşadığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, anlatılan menkıbeler ve kabrinin bulunduğu yere yakın bir konumda yapılan camiden yola çıkılarak 15. yüzyılın sonları ile 16.yüzyılın başlarında yaşamış olabileceği tahmin edilmektedir.

Taşköprü’de bulunan doymuş köyü, Abdaulgazi Mahallesi Abdul Gazi'nin 16. yüzyıl evliyalarından biri olarak bilinmesinin yanında, Kalenderiler zümresine mensup olduğu da bilinmektedir.

Evliyanın adını taşıyan köy, muhtemelen yapılan zaviye etrafında gelişmiştir. Halk arasında Abdulgazi Hazretleri ile Abdal Hasan Hazretleri arasında kardeşlik ilişkisi olduğuna inanılır ve bu zatın Anadolu’ya gelerek buralara yerleştikleri tahmin edilmektedir. Bu köy, sadece doğası, tarihi ile değil aynı zamanda evliya geleneği ve manevi mirasıyla da önemli bir yere sahiptir.

Doymuş köyü ismi efsanesi

Doymuş köyünün ismi ise anlatılan bir efsaneye göre köy yakınlarına bir piri fani gelir ve çok acıkmış açlıktan bitkin düşmüştür. Köyden birileri bu piri faniyi görüp ona yemek götürerek doyurmuştur. Burada bu piri fani köye Doyuran manasında Doyurmuş ismini vermiş bundan sonra da köyün adı doyurmuş kalmıştır zamanla bu isim değişerek Doymuş olmuştur.

Doymuş köyü eğitime önem veren bir köydür. Köy, birçok öğretmen yetiştirmekle kalmayıp aynı zamanda farklı meslek grubunda çalışan bireylerin de yetişmesine katkı sağlamıştır. Ayrıca köyde bilinen veya bilinmeyen birçok Çanakkale şehidi, İstiklal savaşı şehidi ve gazisi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Kerpiç Mahallesinden Şükrü Ergan'dır. Şükrü Ergan İstiklal Gazisidir ve madalyası oğlu tarafından muhafaza edilmektedir. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yılmaz’da Doymuş köyünün yetiştirdiği değerlerdendir.

Doymuş köyünün muhtarlığını Abdullah Aydın yapmaktadır.

Doymuş Köyü (2)Doymuş Köyü (4)Doymuş Köyü (5)Doymuş Köyü (6)Doymuş Köyü (1)

Hazırlayan: Deniz ÇAM

Editör: Deniz Çam