Taşköprü

Taşköprü’deki tarihi camiler hangileri?

Kastamonu’da binlerce yıllık geçmişi ile önemli bir yere sahip olan Taşköprü’de ve köylerinde bulunan tarihi camiler merak ediliyor. Taşköprü’deki tarihi camiler hangileri? Taşköprü’nün tarihi camileri nerede?

Abone Ol

Kastamonu’da binlerce yıllık geçmişi ile önemli bir yere sahip olan Taşköprü’de ve köylerinde bulunan tarihi camiler merak ediliyor. Taşköprü’deki tarihi camiler hangileri? Taşköprü’nün tarihi camileri nerede?

Yaklaşık 4 bin yıl öncesine dayanan birçok kültürün izlerini koruyarak günümüze kadar taşıyan Taşköprü, doğal güzellikleri, kültürel mirasları ve tarihi yapılarıyla dikkat çekmektedir. Peki, Taşköprü’deki tarihi camileri hangileri? gelin birlikte inceleyelim…

Kara Mustafa Paşa Camii (Merkez Taş Cami)

Taşköprü’nün en büyük kapasiteli camisidir. 18. yüzyılda Kara Mustafa Paşa tarafından yaptırılan camiinin yapımında hiç direk kullanılmadan inşa edilmiştir. Günümüzün uzay çatı sistemi olarak adlandırılan tavanı ile dikkat çekmektedir.

1927 yılında Taşköprü’nün tamamını etkileyen büyük yangında zarar görmüş ve yalnızca taş duvarları kalan cami Satı Usta (Satı Yılmaz) tarafından yeniden ayağa kaldırılmış ve direk kullanılmayan caminin tüm yükü duvarlara verilmiştir.

Kasım Bey Camii

Taşköprü ilçesine bağlı Çaycevher köyünde bulunan caminin giriş kapısının üzerinde bulunan kitabesinde 1535 yılında Kasım Bey tarafından yaptırıldığı yazmaktadır. Kapı üzerinde bulunan ikinci kitabede ise harap olan caminin Seyit Ahmet ve diğer hayırseverler tarafından onarıldığı yazmaktadır. Anadolu Selçukluları ve Beyliler Döneminin mimarisini yansıtmaktadır.

Hacı Ahmed Ağa Camii

Taşköprü’nün Bey köyündeki caminin Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırıldığı rivayet edilse de ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilmemekle birlikte 18. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilmektedir.

Ayvalı Camii

Taşköprü’nün Aşağı Ayvalı köyünde bulunan caminin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilmemekle birlikte cami yanında bulunan türbede gömülü olan Abdi Sofu isimli zatın 1698 tarihli mezar taşı nedeniyle caminin 17.yüzyılın sonlarına doğru yaptırıldığı düşünülmektedir.

Bey Köyü Camii

Taşköprü’nün Bey Köyündeki caminin kitabesinde Abdullah Bey’in oğlu Emir Efendi tarafından 1430 yılında yaptırıldığı yazmaktadır.

Yazıhamit Camii

Taşköprü’nün Yazıhamit Köyünde bulunan caminin kitabesinde 1825 yılında Abdullah Ağa’nın oğlu Hacı Hamza Ağa tarafından yaptırıldığı yazmaktadır.

Kızılkese Camii

Taşköprü’nün Kızılkese köyündeki caminin tarihçesi hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak, köyün isminden dolayı halk tarafından kiliseden camiye dönüştürüldüğü düşünülmektedir. Devşirme yapı elemanlarının kullanıldığı camide Erken Beylikler Dönemi izlerine rastlanmaktadır.

Tabakhane Camii

Taşköprü’de günümüze ulaşabilen eski yapılardan birisidir ancak kim tarafından ve ne zaman yapıldığına dair bilgi yoktur.

Muzafferettin Gazi (Yeni) Camii

Taşköprü’de 1927 yılında gerçekleşen büyük yangında Muzafferiye Medresi'nin tamamen yanmasının ardından 1950 yılında aynı alana Muzaferettin Gazi (Yeni) Camii inşa edilmiştir.

Kastamonu Müzesinde yer alan Muzafferiye Medresesi Kitabe- si'nde ise şu ifadeler yer almaktadır;

"Bu Medrese'nin bina edilmesine merhum, mağfur Said Şehid Muzaffereddin Yavlak Arslan (Allah onu gufranına daldırsın ve meka- nını Cennet etsin) Bin Alp Yörük emretti. Bu Medrese'nin vakfedilme- sini büyük emir, merhum, mağfur Bedrettin Candar'ın oğlu olan bü- yük hükümdar, cömertlik ve iyilik madeni, gazilerin kuvvetli pazusu, azgınları yola getiren, kâfirleri ve müşrikleri kahreden, büyük ve güçlü kumandan Şücaettin Süleyman (Allah onun devletini daim etsin ve is- lam memleketlerini onun adalet kılıcı ile korusun), 729/1329 senesi aylarında emretmiştir."

Şeyh Hüsameddin Külliyesi

13.yüzyılın sonlarında Taşköprü’nün Tekke mahallesinde yaptırılan caminin kitabesi bulunamadığı için yapım tarihi ve banisi kesin olarak bilinmemektedir. Bazı kaynaklarda Şeyh Hüsameddin’in torunu Muzafereddin Yavlak Arslan tarafından yaptırıldığı rivayet edilmektedir.