İnebolu

Tehlikenin yeni adı: Asya Kaplanı Sivrisineği

Başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan ‘Asya kaplan sivrisineği’nin İnebolu ve çevre ilçelerinde yerleşik türler arasına girdiği tespit edildi.

Abone Ol

Başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan ‘Asya kaplan sivrisineği’nin İnebolu ve çevre ilçelerinde yerleşik türler arasına girdiği tespit edildi.
Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak ortaya çıkan yangın, sel, kuraklık risklerinin yanı sıra halk sağlığı için önemli bir tehdit daha kapıya dayandı.

Uzmanlar, alerjik reaksiyonlar başta olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika ve Chikungunya virüslerine neden olan “Asya kaplan sivrisineği” türünün, İnebolu ve çevre ilçelere yerleştiğini açıkladı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Vektörler ve Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERVEK) araştırmacıları veteriner hekim Muhammed Coduroğlu ile birlikte İnebolu, Doğanyurt, Bozkurt, Abana ve Çatalzeytin ilçelerinde bu sineğin yaşayıp yaşamadığını araştırmak için sahada araştırma yaptı.

Yaptıkları çalışmaların sonuçları ile ilgili bilgi veren veteriner hekim Muhammed Coduroğlu, “Şu ana kadar kurduğumuz tuzaklar maalesef bu sineğin bu bölgelere adapte olduğunu gösteriyor. Bu sineğin yakından fotoğraflarını çektik. Alınacak önlemler hususunda belediyeler ve kaymakamlıklar bilgilendirilecektir” dedi.

Asya Kaplan Sivrisineği Nedir?

Dang Ateşi Virüsü, Batı Nil virüsü, Sarı Humma Virüsü, Chikungunya Virüsü, Dirofilarya Enfestasyonu bulaşmasına aracılık eden bir sivrisinek türüdür. Asya kaplan sivrisineği veya Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türüdür. Bu sivrisinek türü, insanlar başta olmak üzere, köpek ve kuş gibi hayvanlardan beslenebilir. Özellikle son yıllarda, kıtalararası gümrük mallarının taşınması ve ulaşım imkanlarının gelişmesi sonucu, Asya kaplan sivrisineği de sadece Güneydoğu Asya’da sınırlı kalmayarak başta Avrupa olmak üzere diğer Batı ülkelerine doğru yayılım göstermiştir.

Asya Kaplan Sivrisineği Neden Tehlikelidir?

Asya kaplan sivrisineğinin sağlık açısından tehlikeli olmasının en büyük sebebi bu sivrisineğin ısırığıyla bazı ciddi viral enfeksiyonların insanlara geçme ihtimalinin bulunmasıdır. Bu enfeksiyonlar, insanda çok ciddi hastalıklara neden olan ve sivrisineğin diğer bölgelere yayılmasından önce genellikle karşılaşılmayan türden enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar arasında Dang ateşi (Dengue Fever) virüsü, Batı Nil virüsü, sarı humma virüsü, Zika virüsü ve Chikungunya virüsü yer alır. Viral enfeksiyonların dışında, bu sivrisinek türü, bazı filarya türündeki parazitlerin insana bulaşmasından da sorumludur. Yine hayvanlarda kalp kurdu dediğimiz parazitin biyolojik döngüsünde rol oynamaktadır.

(Kadir Yıldırım/Yeni İnebolu)