Tüm dünya 2020 yılında gizemli bir hastalık haberi ile çalkalanmaya başlamış, Çin'in Wuhan eyaletinde görülen gizemli hastalık kısa sürede tüm dünyaya hızla yayılmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından koronavirüs adı verilen hastalık nedeniyle pandemi ilan edilmiş, tüm dünya genelinde milyonlarca insan hayatını kaybetmişti. Hastalık Türkiye'de de etkili olmuş, pandemi nedeniyle pek çok yasak getirilmiş, uçuş yasakları, sokağa çıkma yasağı ve zorunlu maske uygulaması tüm Türkiye'yi etkilemişti.

AŞI OLANLARA KÖTÜ HABER! HEMEN KONTROL ETTİRMENİZ GEREKİYOR

Bursa Şehir Hastanesi, “Anne Dostu Hastane” oldu Bursa Şehir Hastanesi, “Anne Dostu Hastane” oldu

C49F67B8 90F7 4014 85A7 E9D6991Fbf62

Son dönemde kalp krizi, pıhtı atma ve şah damarı tıkanıklığı gibi hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin sayıları son derece artarken yaşanan bu artış tartışmalara neden olmuştu. Aşı olduğunu yaptığı açıklama ile duyuran Metin Uca'nın şah damarı tıkanıklığı sonrasında bir kere daha pandemi sonrasında artan kalp krizi ve damar tıkanıklığı hastalıkları gündeme taşımıştı. Konu hakkında peş peşe açıklamalar gelirken bu açıklamalardan biri de Dr. Mehmet Portakal tarafından yapıldı.

yeni-uyari.jpg

Dr. Mehmet Portakal yapmış olduğu açıklamasında "Özellikle mRNA olarak bilinen yeni nesil aşı vurduranlarda pıhtılaşma problemleri ve genç yaşta kalp krizleri daha sık görülür oldu. Son dönemde damarla ilgili şikâyetler arttı.

Nasıl kaslarda ağrılar çok arttıysa veya bu kalp damar problemleri arttıysa sinir uçlarını etkilediği için özellikle odaklanma problemleri, konsantrasyon problemleri bunlarda da arttı. Sabahları yorgun uyanma, işine odaklanamama, eski verimi kaybolma, okuduğunu anlamama ve aklında kalmama gibi belirtiler de beyin sisinin ön belirtileridir" diyerek koronavirüs geçirenler ve aşı olanlara doktor kontrolünden geçmelerini tavsiye etti.

Doktorlar aşı konusunda ikiye ayrılırken başlarını Canan Karatay'ın çektiği bir kısım doktor aşıların kalp hastalıklarına neden olduğunu savunurken, bir kısım doktor ise vakalardaki artışı kabul ederek bunun aşıya değil koronavirüs hastalığının kendisi nedeniyle ortaya çıktığını iddia ediyorlar. Koronavirüs hastalığının kanı koyulaştırdığı ve bu nedenle kalp hastalıklarını arttırdığı öne sürülürken bunun da pıhtı ve kalp krizine neden olabileceği ifade edildi.

Koronavirüs kaynaklı ölümlerin 3’te 1’i kalbe bağlı sebepler!

136048486 5408058592539340 9129287267588077891 N

Memorial Hastanesi'nden Kadiyalog Prof. Dr. Ali Oto ise, Covid-19 sonrası kalp sağlığı ile ilgili uyarılarda bulunmuştu.

Koronavirüs kaynaklı ölümlerin 3’te 1’i kalbe bağlı sebepler nedeniyle gerçekleşiyor. Kalpte doğrudan hasara yol açıp çeşitli sorunlara neden olabilen Covid-19 virüsü, var olan kalp hastalıklarını da ağırlaştırabiliyor. Kalp kasına yerleşerek miyokardit (kalp kası iltihabı) oluşumuna sebep olan Covid-19 hastalığını atlatan kişilerin ilerleyen dönemlerde miyokardiyopati adı verilen kalp kası hastalığı ile karşı karşıya kalma riski artıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ali Oto, “12- 18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası”nda Covid-19 virüsünün kalp hastalıklarına etkisi ve alınması gereken önlemler ile ilgili bilgi verdi.

Baskılanmış bağışıklık hastalanma olasılığını artırır

Kalp hastalıkları, hastaların bağışıklığı baskılayıcı rahatsızlıkları yoksa tek başına koronavirüse yakalanma riskini artırmamaktadır. Ancak kalp yetmezliği gibi ağır kalp hastalığı olanlar ve diyabetik hasta gruplarında bağışıklık sistemlerinin baskılanmış olması koronavirüse yakalanma olasılığını yükseltmektedir. Bununla birlikte koronavirüse yakalanma halinde altta yatan kalp hastalığı durumu (Hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, ağır kalp kapak hastalıkları, ağır doğumsal kalp hastalıkları ) ve şeker hastalığı varlığı hastalığın ağır seyretmesine ve hatta bazen ölümcül olmasına neden olabilir.

Koronavirüs kaynaklı ölümlerin üçte biri kalbe bağlı sebeplerle gerçekleşir

Covid-19 enfeksiyonu solunum yolları hastalığı gibi görülse de temelde koronavirüs kaynaklı ölümlerin üçte biri kalbe bağlı nedenlerle gerçekleşmektedir. Bu ölümler büyük ölçüde ya ciddi bir ritim bozukluğu ya da kalbin ağır hasar görmesi nedeniyle kalbin pompa gücünü kaybetmesi sonucunda olmaktadır. Dolayısıyla yoğun bakımlarda kalp nedenli ölümler ön plandadır.

Koronavirüs pıhtılaşmaya yol açarak kalp krizi riskini yükseltiyor

Covid-19 virüsünün kendisi temelde damarın iç yüzünü örten örtüyü yaygın olarak tutmaktadır. Dolayısıyla bu virüs damar olan her yerde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Virüsün yarattığı en önemli sorun ise damar içi pıhtılaşmaya neden olmasıdır. Bu durum bir yandan akciğerde meydana gelen tutulumların temelini oluştururken, diğer yandan kalp krizini kolaylaştıran bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mevcut kalp hastalıklarının ağırlaşmasına sebep oluyor

Kalp ve damar sağlığını etkileyen Covid-19’un ikinci etkisi de var olan kalp hastalıklarını ağırlaştırmasıdır. Hafif bir koroner rahatsızlığı olan hastalarda kalbi besleyen damarların içindeki plakaların yırtılmasına, plakaların üstünde pıhtıların oluşmasına ve kalp krizine neden olmaktadır. Bazen ilk belirti kalp krizi olabilmektedir. Bunun yanında beyin, böbrekler ve akciğerlerde de her türlü damar tıkanıklığına neden olmaktadır.

Koronavirüs kalp kası iltihabına neden oluyor

Covid -19 virüsü kalp kasının kendisini ve zarlarını da tutabilmektedir. Kalbi tuttuğunda çok ağır hasara neden olan koronavirüsün miyokarda (kalp kası) yerleşip, hastalık yapması sonucunda miyokardit (kalp kası iltihabı) oluşmaktadır. Normal koşullarda kendini sınırlayan miyokardit, koronavirüs hastalarında bazen çok ağır seyredip, ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Bununla birlikte kalbin kasılma fonksiyonunu bozan kardiyomiyopati denilen uzun vadeli sakatlık bırakan bir rahatsızlığa da yol açabilmektedir.

Koronavirüs geçirenler gelecekte nelerle karşılaşabilir?

“Miyokardit geçiren hastaları gelecekte neler bekliyor?” sorusu en önemli konular arasında yer almaktadır. Koronavirüsü atlatan hastaların gelecekte nelerle karşılaşacağı şu anda bilinmemekle beraber, bu konuyla ilgili gelecekte yaşanması muhtemel bir tsunami beklentisi bulunmaktadır. Koronavirüsü atlatan kişilerde orta ve ileri vadede miyokardiyopati rahatsızlığı oluşup, kalp yetmezliği gelişme ihtimali kötü sonuçlar doğurabilir. 

Koronavirüs sonrası kalbin kasılma gücü bozulabilir

Koronavirüsü atlatmış özellikle genç ve semptomu olan hastalarda, hastalığın kalpte ve akciğerde izler bıraktığı görülebilmektedir. Bu hastalarda koronavirüs sonrasında kalbin kasılma gücü ciddi şekilde bozulabilmektedir. Bu izlerin yanı sıra hipertansiyon ve diyabet gibi başka rahatsızlıkların bulunması kalp ve damar sisteminin daha fazla etkilenmesine neden olabilecek faktörleri oluşturmaktadır.

Kalp ve tansiyon ilaçlarınızı mutlaka kullanmaya devam edin

Covid-19’a yakalanan hastaların kalp hastalıkları ve tansiyon için aldıkları ilaçları kesinlikle bırakmamaları, tedavilerine çok dikkatli bir şekilde ve kendilerine hekimlerin önerdiği biçimde devam etmeleri gerekmektedir. Güncel çalışmalara göre; kullanılan ilaçlardan herhangi birisinin korona riskini artırmadığına, aksine çok yararlı olduğuna inanılmaktadır." 

(Haber Merkezi)