Türk Dermatoloji Derneği Tırnak Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Fatih Göktay, el ve ayak tırnak bakımının doğru yapılmasının sağlık açısından önemli olduğunu söyledi.
Tırnaklarda beliren şekil bozukluklarının bazen gözden kaçırılabildiğini ifade eden Göktay, buralardaki koyu renkli çizgilerin, önemli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğine dikkati çekti.
Prof. Dr. Göktay, deride bulunan ve kişilerin ten rengini belirleyen “melanin” adlı kahverengi-siyah renkli boyanın, “melanosit” isimli hücreler tarafından üretildiğini dile getirerek, şu bilgileri aktardı:
“Tırnaklarda ortaya çıkan kahverengi ve siyah renk değişikliği, tırnak altındaki melanositlerin sayıca artması ve boya üretmeye başlaması sonucunda gelişebilir.
Bu durum, doğuştan olabildiği gibi sonradan da meydana gelebilir. Tırnağın tamamında, çizgisel ve noktasal olarak görülebilir.
Tırnak altında yerleşen, bir tırnağın tamamında ya da bir kısmında olabilen bu durum, iyi huylu bir benden kaynaklanabileceği gibi melanom isimli kansere de işaret edebilir” dedi.
Tırnak melanomunun ciddiyeti konusunda ise Göktay, şu uyarılarda bulundu: “Tırnak melanomu hayatı tehdit eden en ciddi tırnak hastalığıdır.
Tırnak melanomlarının büyük çoğunluğu tırnakta uzunlamasına yerleşen kahverengi-siyah bir çizgi, bant şeklinde başlar.
Tırnak melanomları daha az oranda kahverengi-siyah renk değişikliği olmaksızın pembe, kırmızı renk değişikliği şeklinde de ortaya çıkabilir.
Hastalığın kesin tanısı için mutlaka tırnak altında yerleşen hastalıklı alandan biyopsi alınarak patolojik inceleme yapılması gereklidir.”
Erken dönemde yakalanan ve tedavi edilen hastaların bundan kurtulma oranının çok yüksek olduğunu belirten Prof. Dr. Göktay, ayak tırnaklarının yürürken ayakkabıya sürtünmesi, tırnak ısırma alışkanlığı, çeşitli ilaçlar, gebelik, hormonal hastalıklar, deri hastalıklarının ultraviyole ile tedavisi, B12 vitamini eksikliği, genetik yatkınlık gibi pek çok faktörün tırnak altında yerleşen uykudaki melanositleri aktive ederek melanomla ilişkili olmayan renk koyulaşmalarına da neden olabileceğini anlattı.
Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda lezyonun cerrahi olarak çıkarılarak hastalığın tedavi edilebildiğini ifade eden Prof. Dr. Göktay, şunları kaydetti: “Hastalık başlangıç dönemde henüz derinin alt tabakalarına inmeden tedavi edilirse yüzde yüz şifa bulabilir.
Bu nedenle tırnaklarda meydana gelen tüm renk değişikliklerinin ayırıcı tanısı ve tedavisi için vakit kaybetmeden deri ve zührevi hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Hayatı tehdit eden tırnak hastalıklarında ancak doğru tanı ve erken tedavi ile şifa elde edilebileceği unutulmamalıdır.”
NE YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ
Bakımlı tırnakların ilk kuralı beslenme düzenine dikkat etmektir. Demir, çinko, folik asit ve B12 vitaminlerinin eksikliğinde tırnaklarda kırılma, çatlama ve tabakalaşma meydana geliyor.
Özellikle kalsiyum eksiklikliğinde tırnaklarda beyaz çizgiler oluşuyor.
TIRNAKLARDAKİ RENK VE ŞEKİL BOZUKLUKLARI NEDEN OLUR?
Vücuttaki sağlık sorunları tırnaklarda meydana gelen ani değişimlerle kendini belli edebilir. Buna göre, el ve ayak tırnaklarındaki yaygın sorunlar ve sebepleri aşağıdaki gibidir:
Solgun tırnaklar: Anemi, kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı, yetersiz beslenme.
Süt beyaz tırnaklar: Hepatit ve karaciğerde meydana gelen hasarlar
Sararmış tırnaklar: Mantar enfeksiyonu (Nadiren, diyabet, tiroid, akciğer ve sedef hastalığı)
Morarmış veya mavileşmiş tırnaklar: Vücudun yeterli oksijen alamadığının işaretidir.
Nokta şeklinde küçük ve sık girintiler: Sedef hastalığı veya inflamatuar artrit.
Çatlayan veya bölünen tırnaklar: Tiroid hastalıkları (Sarımsı renk ile birlikte çatlama var ise muhtemelen mantar kaynaklı)
Tırnak etinde kabarma ve kızarıklık: Tırnak etinde enfeksiyon
Tırnak yeme alışkanlığı: Psikolojik sorunlar veya kaygı bozuklukları
Sonuç : Tırnaklardaki çizgilere çoğu zaman yaşlılık ve vitamin eksikliği neden olur. Tırnaklarda görülen çizgiler, dalgalanmalar ve renk değişimleri çoğu zaman endişe verici bir risk oluşturmasa da bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu sebeple, tırnaklarınızda ani değişiklikler gözlemlediyseniz en kısa zamanda doktora gitmeniz gerekir.
Tırnak kusurlarının tedavisi altta yatan rahatsızlığın tedavi edilmesiyle gerçekleşir. Yukarıdaki yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Herkeste aynı sebep sonuç ilişkisi görülmeyebilir. Örneğin, tırnağı her beyaz olan kişi hepatit değildir veya tırnağında renk solgunluğu olan herkesin anemisi yoktur. Tırnak şikayetlerinizde ve diğer tüm sağlık sorunlarınızda size en iyi ve yalnızca doktorunuz yardımcı olabilir.
(posta)