TÜRKAV Kastamonu Şube Başkanlığı tarafından, Kastamonu Ülkü Ocakları ve Kastamonu Üniversitesi Genç Tarihçiler Kulübünün katkılarıyla '11. Tarih ve Kültür Gecesi” programı düzenlendi. Doç. Dr. Türkan Polatçı Demirkol'ın sunumuyla “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI ve Güncel Gelişmeler” konulu konferans verildi.

Kastamonu Türkav (4)

Konferansta konuşan Doç. Dr. Türkan Polatçı Demirkol, “Türk vatanı Türk Milleti Anadolu coğrafyasından ibaret değildir. Türkler için vatan yaklaşık 10 milyon kilometrekare toprak ve 400 milyon Türk’ten oluşan Turan coğrafyasıdır. Bizler 1000'lerce yıllık tarihiyle rüştünü ispatlamış bir milletin torunlarıyız.

Kastamonu Türkav (1)

Hepimiz biriz, ayrımız gayrımız yoktur. Aynı kan ve aynı ruhu taşıyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı'nın güncel gelişmeleri üzerine konuşmak, bizlere sadece coğrafi sınırları aşan, kültürel ve tarihi bağlarla birbirine kenetlenen bir milletin gücünü bir kez daha hatırlatmaktadır.

Kastamonu Türkav (5)

Türk Devletleri Teşkilatı, Türk dünyasının birleşmesi adına önemli bir adımdır. Bu teşkilat, sadece devletler arası bir birliktelik değil, aynı zamanda tarihsel bir misyonu yerine getirme çabasıdır. Türk milletinin gücünün, kültürünün ve medeniyetinin her alanda dünya ile buluşması için önemli bir platformdur. Bugün gelinen noktada, Türk Devletleri Teşkilatı, sadece bir diplomatik çerçeve değil, Türk milletinin ortak değerlerine dayanan bir kültürel ve stratejik yapıdır.

Kastamonu Türkav (9)

Türk Devletleri Teşkilatı, Orta Asya'dan Anadolu'ya, Balkanlar'dan Kafkaslar'a kadar geniş bir coğrafyada varlık gösteren Türk halklarının ortak çıkarlarını savunmayı amaçlayan bir platformdur. Günümüzde Türk Devletleri Teşkilatı, önemli bir stratejik birliktelik haline gelmiştir. Üye devletler arasındaki ekonomik ve kültürel iş birlikleri hızla gelişmekte, ortak dil ve tarih bilinci doğrultusunda sağlam adımlar atılmaktadır.

Kastamonu Türkav (7)

Bu birlikteliğin en önemli yönlerinden biri, Türk halklarının birbirleriyle olan köklü bağlarını yeniden keşfetmeleri ve bu bağları daha güçlü bir şekilde pekiştirmeleridir. Üye ve gözlemci ülkelerden her biri, Türk dünyasının ortak kültürel mirasının taşıyıcılarıdır ve birliğimizin simgeleridir. Bu bağlamda, Türk Devletleri Teşkilatı'nın her bir üyesi hem iç siyasi güçlerini hem de bölgesel stratejik etkilerini artırmak adına birbirleriyle dayanışma içinde hareket etmektedir.

Kastamonu Türkav (8)

Kasım 2024'te Bişkek'te 'Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik' temasıyla 11. TDT Zirvesi düzenlenmiştir. Türk Dünyası, 2024'te daha güçlü, daha birleşik ve küresel ölçekte etkin bir aktör olmayı hedeflemektedir. Türk Devletleri Teşkilatı’nın 2024 vizyonu, tarihsel bağları güçlendirmek, ekonomik iş birliklerini derinleştirmek, güvenlik alanındaki ortaklıkları pekiştirmek ve kültürel değerleri yüceltmek gibi temel hedeflere odaklanmaktadır.

Kastamonu Türkav (3)

Zirve çerçevesinde; sürdürülebilir bir gelecek için Türk Yeşil Vizyon belgesinin kabul edilmesi, Bişkek'in 2025 yılı Türk Dünyasının Dijital Başkenti olarak ilan edilmesi, Türk Dünyası Şartı, TDT Bayrağının kabulü, Merkez Bankaları konseyinin kurulması, uzay alanında iş birliklerinin yapılması kararlaştırılarak, Türk Büyük Dil Modeli konusunda mutabakat zabıtları imzalanmıştır” ifadelerine yer verdi.

Kastamonu Türkav (2)

Kastamonu'da 'Çaydüzü Kasabını' avcılar vurdu: 10 domuza bedeldi Kastamonu'da 'Çaydüzü Kasabını' avcılar vurdu: 10 domuza bedeldi

Program sonunda katılımcılara plaket takdim edildi.

Editör: Kastamonu Haber Merkezi