23 Kasım Balık Burcu Günlük Burç Yorumları 23 Kasım Balık Burcu Günlük Burç Yorumları

Soyadı Kanunu, Türk toplumunda önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilir ve birçok açıdan merak konusu olmaya devam ediyor. Özellikle soyağacı araştırmalarında 1800'lü yıllara ait kayıtlarda soyadı bulunmaması, kanunla ilgili merakı daha da artırıyor. Peki, Soyadı Kanunu ne zaman çıktı ve amacı neydi?, Türkiye'de soy isimleri ne zaman verildi?, Soyadı Kanunu kim çıkardı?, Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk soyadı nedir?, Soyismi kanunu ne zaman çıktı? İşte Soyadı Kanunu'nun çıkış tarihi ve detayları…

Türkiye’de soyadı kanunu ne zaman kabul edildi?

 Türkiye’de e-devlet uygulaması üzerinden vatandaşların soyağacı bilgilerine ulaşmasıyla birlikte soyadı olmayan aile üyelerinin bulunması kamuoyunun dikkatini çekti. Bu durum ise ortaya “Türkiye’de soyadı kanunu ne zaman kabul edildi? Soyadı kanunu ne zaman çıktı” sorularını ortaya çıkardı.

21 Haziran 1934 yılında 2525 sayılı Soyadı Kanunu ile her vatandaşın adından ayrı olarak bir soyadının da bulunması zorunlu hale getirilmiştir. Türkçe olması da zorunlu olan soyadların herhangi bir rütbe, meslek, yabancı ırk ve millet adları belirtmemesi ile ahlaka aykırı ve gülünç olmaması şartı da konulmuştur.

Soyadı kanunu ne zaman çıktı?

1934 yılında çıkarılan bir diğer kanun ile birlikte; dini ya da eski toplum zümrelerini ifade eden; “ağa, hacı, hafız, hoca, molla, efendi, paşa” gibi unvanlar da kaldırılmıştır. Aynı kanunla; yurt savunmasında ve milli mücadelede verilen madalyalar dışında Osmanlı idarecileri tarafından verilen tüm nişan ve rütbeler de kaldırılmıştır.

Soyadı kanununun kabulünden sonra 24 Kasım 1934 tarihinde 2258 sayılı kanunla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bir teşekkür; şükran ifadesi olarak Gazi Mustafa Kemal’e Atatürk soyadı verilmiştir. Aynı zamanda bu soyadının başka biri tarafından kullanılması yasaklanmıştır.

Atatürk’ün ailesinin soyadı ne?

Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadının verilmesi ve başka herhangi bir kişi tarafından kullanılmasının yasaklanması neticesinde; Atatürk’ün ailesine farklı bir soyadı verilmiştir. Birçok kişi tarafından bilinmeyen soyadı ise merak edilmekte Atatürk’ün ailesinin soyadı ne? sorusu internette araştırılmaktadır.

17 Aralık 1934 tarihinde çıkarılan yasa ile birlikte Atatürk soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklanmıştır. O nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım’a “Atadan” soyadı verilmiştir.

Editör: Haber Merkezi