Zaman zaman çevrecilerin eleştirilerine maruz kalan Hanönü ilçemizdeki Acacia Maden İşletmeleri, Gökırmak Bakır Madeni, kapılarını gazetecilere açtı. İşletme hakkındaki eleştirilere cevap veren yetkililer, ileriye dönük yapılacak projeler hakkında da bilgilendirmede bulundu.
420 milyon Dolar yatırımla Hanönü ilçemizde 14 bin hektar alan üzerine kurularak, ilk üretimine 2019 yılında başlayan Acacia Maden İşletmeleri, Gökırmak Bakır Madeni bugüne kadar toplamda 750 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Gökırmak Bakır Madeni, 2022 yılında da 230 milyon dolarlık ihracatın altına imza atarak Türkiye’nin en büyük metalik maden ihracatçısı, dördüncü büyük maden ihracatçısı konumuna geldi. Yetkiler madenin ömrü boyunca yerel ekonomiye yapacağı katkının 1 milyar TL’nin üzerinde olmasını öngörüyor
Tesisin yıllık 2 milyon tonluk cevher işleme kapasitesi, kısa süre önce devreye alınan ilave konsantre yoğunlaştırıcı ve pres filtre yatırımı sayesinde yüzde 20 oranında arttırıldı. Acacia Maden ayrıca, 2024 yılı bitmeden 60 milyon dolar yatırımla 49,9 megawatt güce sahip bir güneş enerjisi santralı kuracak.
İLK ÜRETİM 2019 YILI BAŞINDA OLDU
Acacia Maden İşletmeleri, Gökırmak Bakır Madeninden yapılan bilgilendirme şöyle:
Kuruluş tarihi 2007 olan Acacia Maden İşletmeleri Şirketi’nin ortakları Akfen Holding ve İlbak Madencilik firmalarıdır. Şirketin Hanönü ilçemizde 14 bin hektar alana yayılmış olan 6 adet maden işletme ruhsatı bulunmakta. Gökırmak Bakır Madeni adıyla faaliyetlerine devam edilen ve bakır cevherinin işlenerek bakır konsantresi elde edilen işletmedeki ilk üretim 2019 yılı başında gerçekleştirildi.
750 MİLYON DOLAR İHRACAT
Acacia Maden, Türkiye’de hayata geçirilen en modern maden yatırımlarından birisi olan Gökırmak Bakır Madeninden ürettiği bakır konsantresinin ihracatından bugüne kadar toplamda 750 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine büyük bir katkı sağladı.
TÜRKİYE’NİN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK MADEN İHRACATÇISI
İşletme sonrası yapılan yatırımlar dahil 420 milyon dolar yatırımla Gökırmak Bakır Madeni kuruldu. Yatırımı tamamlanan projelerle birlikte Acacia Maden 2022 yılında 230 milyon dolarlık ihracatın altına imza atarak Türkiye’nin en büyük metalik maden ihracatçısı, dördüncü büyük maden ihracatçısı konumuna geldi.
Tesisin yıllık 2 milyon tonluk cevher işleme kapasitesi, kısa süre önce devreye alınan ilave konsantre yoğunlaştırıcı ve pres filtre yatırımı sayesinde yüzde 20 oranında arttırılmıştır.
GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALI KURACAK
Acacia Maden, 2024 yılı bitmeden 60 milyon dolar yatırımla 49,9 megawatt güce sahip bir güneş enerjisi santralı kuracak. Yasal izin süreçleri tüm hızıyla devam eden bu yatırım sayesinde maden işletmesinin kendi tükettiği elektriği 2 katını üreterek ülkemizin enerji alanındaki dışa bağımlılığının azaltılması hedefine de önemli bir katkı sağlanacak.
HER YIL 10 BİNİN ÜZERİNDE AĞAÇ DİKİYOR
Doğayla uyumlu sürdürülebilir madencilik anlayışı ile faaliyetlerine devam eden şirket, maden faaliyetleri ile birlikte faaliyeti tamamlanan alanların kapatılması, ağaçlandırılması gibi rehabilitasyon çalışmalarını eş zamanlı olarak sürdürerek her yıl 10 binin üzerinde ağaç dikmektedir. Faaliyeti biten sahaların rehabilitasyonu için Şirket bütçesinden ayrılan meblağ toplamda 23 milyon dolardır. Faaliyet alanlarında ekosistemin korunmasına yönelik çalışmalar kapsamında biyoçeşitlilik izleme faaliyetleri uzman akademisyenler tarafından sürdürülmektedir.
SIFIR ATIK VURGUSU
Acacia Maden, atıklarını kaynağında ayırıp geri dönüşümünü sağlayarak gelecek nesillere temiz bir Türkiye ve yaşanılabilir bir dünya bırakmak için 'Sıfır Atık’ prensibi çerçevesinde faaliyetlerini yürütmektedir.
ATIK SU DEPOLANIYOR
Acacia Maden su kullanımı ve tasarrufu konusunda yaptığı çalışmalara büyük önem vermektedir. Flotasyon tesisinden çıkan atık suyun depolandığı, atık depolama tesisinde biriken sular arıtma tesisinde arıtılarak kapalı çevrim usulüne uygun olarak tesise geri beslenmektedir. Böylece tesisin su ihtiyacı taze suyu en az kullanacak şekilde karşılanmaktadır. Gökırmak Bakır Madeni’nde açık ocak bölgesinden -çıkan sular deşarj kriterlerinin sağlanması amacıyla atık su arıtma tesisinde arıtılmaktadır. Ayrıca, personel kaynaklı evsel nitelikli atık sular için de iki ayrı Evsel atık su arıtma tesisi yapılmıştır.
BİN ÇALIŞANIN YARISI YEREL İSTİHDAM
Acacia Maden’in 1.000 çalışanından yarısı yerel istihdam politikası çerçevesinde Kastamonu bölgesinden sağlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütülen ortak bir projeyle Hanönü Çok Programlı Anadolu Lisesi Maden Teknolojileri Bölümü açılmış ve okul ilk mezunlarını 2022 yılında vermiştir. Öğrencilerin üniversite eğitimleri şirket tarafından burslarla desteklenmektedir.
YEREL EKONOMİYE 1 MİLYAR TL
Hanönü Kadın Girişimciler Derneği, Hanönü Nakliyeciler Kooperatifi ve Toplumsal Kalkınma Komitesi’nin kurulması; Geçim Yolu Yapılandırma ve Toplumsal Kalkınma Planları kapsamında hayata geçirilen Tarımsal Sulama Suyu Projeleri, Modern Seracılık Pilot Projesi ve Damla Sulama ile Çeltik Yetiştiriciliği Pilot Projesi başta olmak üzere çok sayıda projeyle bölgeye en yüksek faydayı sağlamak Şirketin temel önceliklerindendir. Şirketin inisiyatifiyle kurulan Hanönü Nakliyeciler Kooperatifi tek başına bölgeye bugüne dek 300 milyon Türk Lirası üzerinde iş hacmi sağlamıştır. Madenin ömrü boyunca yerel ekonomiye yapacağı katkının 1 milyar TL’nin üzerinde olmasını amaçlanmaktadır.
Gökırmak Bakır Madeni’nde bakır cevheri açık ocak yöntemiyle üretilir. Gökırmak bakır yatağı ile ilgili bugüne kadar rezerv tespit çalışmaları için 110 bin metreden fazla sondaj yapılmış ve 12 binin üzerinde analiz değerlendirmeye alınmıştır.
Açık ocaktan elde edilen cevher, bakır konsantresi elde etmek amacıyla, açık ocağın yaklaşık 5 kilometre doğusunda bulunan cevher zenginleştirme tesisine kamyonlarla taşınarak işlenir. İşleme süreci, kırma ve eleme işlemleriyle başlar.
Cevher bu ilk aşamanın ardından öğütme işlemi için, 4.400 kW güce sahip bilyalı değirmene beslenmektedir. Saatte 280 ton cevheri öğütme kapasitesine sahip olan değirmenden çıkan öğütülmüş cevherin boyutu 90 mikrondur. Değirmende uygun boyuta getirilen cevher toplamda 24 adet hücre bulunan flotasyon devresinde yüzdürülür.
Cevher, son ürün haline gelmeden önce, Türkiye’de ilk kez kullanılan 2.650 kW güce sahip, yüksek verimle çalışan dik değirmende, 20 mikron boyutunun altına kadar öğütülür. Bakır zenginleştirme prosesinden çıkan atıklar 4 kilometrelik bir boru hattı ile Atık Depolama Tesisine iletilir. Bu süreçte taze su kullanımı arıtma tesisleri ve düzenli geri besleme sayesinde minimum seviyede tutulur.
“SIFIR KAZA” SLOGANI
Acacia Maden üretim süreçlerinde olası kaza ve risklerden korunmaya yönelik olarak etkili bir iş sağlığı ve güvenliği sistemi uygulayarak “Sıfır Kaza” sloganıyla faaliyet göstermektedir. Bu çerçevede derin ve geniş bir alana yayılan açık ocağın stabilitesi sürekli devrede tutulan yüksek teknolojik radar sistemiyle izlenmekte ve konusunda uzman ekipler tarafından anlık olarak kontrol edilmektedir.”