Türkiye'de İstiklal Madalyası'na sahip olan tek ilçe niteliğindeki İnebolu, Kurtuluş Savaşı'ndaki mücadelesi ile merak ediliyor. İnebolu'dan başlayan İstiklal Yolu'nun tarihçesi araştırılıyor. İşte İstiklal Madalyalı İnebolu'nun hikayesi...

Kastamonu'nun ilçesi olan İnebolu, Kurtuluş Savaşı'ndaki stratejik konumu ve İnebolu halkının mücadelesi ile anılıyor. İstiklal Madalyası'na sahip olan "tek ilçe" niteliğindeki İnebolu'nun Kurtuluş Savaşı'ndaki yeri ve önemi araştırılıyor. 

Thumbs B2 Ffbac319B0D53C3Bd4Ce39Fab2192B06

İnebolu'ya İstiklal Madalyası neden verildi?

Kurtuluş Savaşı'nda deniz yolu ile gelen mühimmatların Ankara’ya ulaştırılmasında gösterilen fedakarlıklar ve verilen mücadeleler sebebiyle Kastamonu'nun İnebolu ilçesine İstiklal Madalyası layık görülmüştür.

Milli Mücadele'de İstanbul ilimiz ve diğer ülkelerden gelen silah ve mühimmatlar İnebolu'ya getirilmiş, İnebolu'dan ise Ankara'ya ulaştırılmıştı.

Kastamonu'da ilçe müftüsünden 'cenaze' ve 'yemek' çıkışı: Dinde böyle bir şey yok! Kastamonu'da ilçe müftüsünden 'cenaze' ve 'yemek' çıkışı: Dinde böyle bir şey yok!

Bu süreçte İnebolu halkı varını yoğunu ortaya koyarak "İstiklal Yolu" güzergahını kullanarak, mühimmatların Ankara'ya ulaşması için büyük bir mücadele vermiştir.

"Çocuklarımız anasız babasız büyür de vatansız büyüyemez!"

Thumbs B2 Cb02F272F6B86E6Cf777086Ec77073D2

Kastamonu ve İnebolu halkı, olumsuz hava koşullarında mühimmatlara zarar gelmesin diye kendi çocuklarından bile vaz geçmişler, yeter ki vatanımız yaşasın demişlerdir. 

3 yıl boyunca 300 bin ton cephaneyi Ankara'ya ulaştıran vatansever Kastamonu halkı, büyük bir fedakarlık örneği göstermiş; kendi ailelerinden, canlarından feragat etmişlerdir.

Editör: Haber Merkezi