AŞKABAT (AA) - Türkmenistan'da Türkiye ve Birleşik Krallık Büyükelçiliği işbirliğinde "İklim ve Ekoloji Festivali" düzenlendi.

Başkent Aşkabat'taki Ortak Türkmen-Türk Okulu'nda düzenlenen festivale Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral, Birleşik Krallık Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Martin Walley, büyükelçilik mensupları, okulun öğretmen ve öğrencileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Festivalde konuşan Büyükelçi Oral, iklim krizine değinerek, "Gezegenimiz aslında insanlığın tehdidi altındadır. İnsanlık dünyayı bir çöplük gibi görüyor. Tek evimizi çöpe atıyoruz." dedi.

Duygu Kiraz kimdir, kaç yaşında, nereli? Duygu Kiraz ne iş yapıyor? Duygu Kiraz neden öldü? Duygu Kiraz kimdir, kaç yaşında, nereli? Duygu Kiraz ne iş yapıyor? Duygu Kiraz neden öldü?

Oral, "Dünya çapında saniyede 127 ton gıda üretiliyor. Bunun 41 tonu tüketilmeden çöpe atılıyor. Öte yandan 820 milyon insan açlıkla karşı karşıya. Dakikada 1 milyon plastik şişeyi çöpe atıyoruz, bu da her gün 1,5 milyar ediyor.” diye konuştu.

Atıkların çevreyi kirlettiğini ve küresel ekonomiye milyarlarca dolara mal olduğunu dile getiren Oral, "Sorumsuz tüketimle kirlenen ve doğal kaynakların tükendiği bir dünyayı çocuklarımıza miras bırakamayız." ifadelerini kullandı.

Çevrenin korunması konusunda Türkiye'nin çabalarına değinen Oral, 2017 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından "Sıfır Atık Projesi"nin başlatıldığını hatırlatarak, "Bu proje, geri dönüştürülebilir tüm atıkların yüzde 60'ının geri dönüştürülmesini ve 2053 yılına kadar Sıfır Emisyon seviyesine ulaşmayı hedefliyor." dedi.

Her yaştan katılımcıya açık olan festivalde güncel çevre konularına dair sunumlar, film, müzik ve dans gösterileri yapıldı.



Kaynak: aa