Diyabet nedir?

Çoğu kişi diyabeti “şeker hastalığı” olarak bilir. Oysa bu, işin sadece bir yanıdır. Hastalık sonucu şeker, hücrelerde olması gerektiği gibi kullanılamadığı için kan şekeri serbest halde kanda dolaşmaya başlar. Zamanla vücuttaki dolaşım ağı ile damarların gittiği her yere ve damarların kendisine hasar verir. Damarları ve organları tahrip ettiği için hastalık uzun vadede ölümcül olabilmektedir. Diyabet hastalığı sinsi bir hastalıktır ve genelde vücuda yerleştikten sonra fark edilir.

Diyabet belirtileri nelerdir?

Sürekli susamak ve sık sık idrara çıkmak diyabete özgü belirtilerdir. Ayrıca; artan açlık, kilo kaybı, bulanık görüş, aşırı yorgunluk, iyileşmeyen yaralar, erkeklerde cinsel istekte azalma, erektil disfonksiyon (ED) belirtileri ortaya çıkarken kadınlarda ise idrar yolu enfeksiyonları , maya enfeksiyonu ve kuru, kaşıntılı cilt lezyonları gibi semptomlar da görülebilmektedir.

Diyabet (2)

Diyabet tedavisi nasıl yapılır?

Diyabet gibi kronik bir hastalığa yakalandığınızı öğrenince haklı olarak moraliniz bozulacaktır. Ancak olumlu yanı, diyabetin tedaviye çok iyi yanıt veren bir hastalık olmasıdır. Üstelik çevrenizdeki insanlara diyabet olduğunuzu söylediğinizde, ne kadar çok tanıdığınızın sizinle aynı durumda olduğunu ve genelde gayet normal, üretken bir yaşam sürdüklerini görünce şaşıracaksınız.

Diyabet tedavisinin amacı

Diyabet tedavisinde amaç kan şekerinizi ve diğer risk faktörlerini (kolesterol ve tansiyon gibi) kontrol altında tutarak, uzun dönemde komplikasyonların meydana gelmesine fırsat vermemektir. Bu amacı ne ölçüde başarabileceğiniz yaşınıza, kilonuza, beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınıza, çalışma programınıza ve önceki sağlık sorunlarınıza göre  değişiklik gösterecektir. Bütün faktörleri göz önüne alan kişisel bir tedavi planı uygulamanız, ayrıca bu planı düzenli yerine getirmek için sabır ve kararlılık göstermeniz gerekecektir. Bu, pek çok diyabetli için kan şekeri düzeyini sürekli takip etmek, belli yiyecekleri kısıtlamak, kilo vermek ve ağızdan ya da enjeksiyon yoluyla ilaç almak anlamına gelmektedir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Kastamonu Valisi’nden Kıbrıs Gazisi’ne Ziyaret Kastamonu Valisi’nden Kıbrıs Gazisi’ne Ziyaret

Sizde veya çocuğunuzda diyabet olabileceğinden şüpheleniyorsanız. Herhangi bir olası diyabet belirtisi fark ederseniz, doktorunuzla iletişime geçin. Durum ne kadar erken teşhis edilirse, tedavi o kadar erken başlayabilir.

Zaten diyabet teşhisi konduysanız. Teşhisinizi aldıktan sonra, kan şekeri seviyeleriniz stabilize olana kadar yakın tıbbi takibe ihtiyacınız olacaktır.

Diyabett

Diyabetin olası komplikasyonları

Diyabetin uzun vadeli komplikasyonları yavaş yavaş gelişir. Diyabetiniz ne kadar uzun sürerse ve kan şekerinizi ne kadar az kontrol altında tutarsanız, komplikasyon riski o kadar yüksek olur. Sonunda, diyabet komplikasyonları sizi sakat bırakabilir veya hatta yaşamı tehdit edebilir. Olası komplikasyonlar şunları içerir:

Kalp-damar hastalığı. Diyabet, göğüs ağrısı (anjina) ile seyreden koroner arter hastalığı, kalp krizi, felç ve arterlerin daralması (ateroskleroz) dahil olmak üzere çeşitli kardiyovasküler problemlerin riskini önemli ölçüde artırır. Şeker hastalığınız varsa, kalp hastalığı veya felç geçirme olasılığınız daha yüksektir.

Erkeklerde diyabet erektil disfonksiyona (sertleşme bozukluğu) neden olabilir.

  • Sinir hasarı (nöropati)
  • Böbrek hasarı (nefropati)
  • Göz hasarı (retinopati)
  • Cilt problemleri

Kaynak: Haber Merkezi