Ulusal

"Yangın Havuzları"nın sayısı artıyor

Abone Ol

Türkiye'de orman yangınlarına müdahalede su ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan gölet ve havuzların sayısı 4 bin 630'a ulaşırken listeye bu yıl 113 havuzun daha eklenmesi hedefleniyor.

Yıllar içinde teknolojik gelişmelere bağlı olarak orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında kullanılan araç ve ekipman türlerinde de büyük değişiklikler oldu.

Geçmişte tırmık, tahra, kürek ve benzeri el aletleriyle mütevazı şartlarda yapılan müdahalelere son dönemde arazöz ve helikopter gibi araçlar dahil edildi.

Bu araçların organizasyona girmesiyle yangınlara müdahale amaçlı suya olan talepte de ciddi oranda artış meydana geldi. İlk yıllarda tamamen doğal su kaynaklarına bağlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda kara ve hava araçlarının suya erişim sürelerinin yüksek olması, bu çalışmaların ve araçların başarısını olumsuz etkiledi.

Hava araçlarının etkinlikleri artırıldı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünce özellikle 2004'ten itibaren yangınlarla mücadelede görev alacak hava ve kara araçlarının etkinliğinin artırılması için mevcut doğal su kaynaklarından (deniz, göl, baraj, akarsu gibi) uzak noktalara çok sayıda gölet ve yangın havuzları inşa edilerek, bu araçların suya erişim mesafeleri ciddi oranda düşürüldü.

Geçmişte bir helikopterin saatte yaptığı sorti sayısı bir ya da ikiyi geçemezken gerçekleştirilen yatımlar sayesinde saatte 8-10 adete ulaşılarak söz konusu araçların etkinlikleri kat kat artırıldı.

Ege ve Akdeniz ormanları öncelikli

Birim zamanda azami miktarda su kullanarak yangınlara etkin müdahale için ihtiyaç bulunan yerlere yangın havuzları yapımına hız verildi.

Halen Türkiye'de orman yangınlarına müdahale amaçlı yapılan, içi su dolu 4 bin 630 havuz ve gölet kullanımda bulunuyor. Bu yıl yapılması planlanan 113 yangın havuzunun yapım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Haber Merkezi