Yapay zekanın öncü isimlerinden, bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın iş dünyasında yol açacağı büyük değişimlere dair önemli uyarılarda bulundu. Hinton, artan eşitsizliklerle mücadele edebilmek için evrensel temel gelirin hayata geçilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

USB özellikli şarj aletlerine, QR kodlara ve Wi-Fi ağlarına dikkat! USB özellikli şarj aletlerine, QR kodlara ve Wi-Fi ağlarına dikkat!

Geoffrey Hinton'un Evrensel Temel Gelir Önerisi

Yapay zekanın öncü isimlerinden, bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın iş dünyasında yol açacağı büyük değişimlere dair önemli uyarılarda bulundu. Hilton, artan eşitsizliklerle mücadele edebilmek için evrensel temel gelirin gerekliliğini savundu. Hilton, BBC'ye yapmış olduğu röportajında, "Yapay zekanın birçok sıradan işi ortadan kaldırmasından endişe duyuyorum," diyerek Prof. Hinton, her vatandaşa düzenli nakit desteği sağlayan bir sosyal yardım reformunun önemine vurgu yaptı.

Devletin tüm bireylere gelirlerine bakılmaksızın belirli bir maaş ödemesi anlamına gelmekte olan Evrensel temel gelir hakkında Hinton, bu uygulamanın, yapay zekanın iş gücünde yaratacağı değişiklikleri dengelemek için kritik bir adım olabileceğini belirtti.

Kaan Gülten: “Evrensel Temel Gelir,Ekonomik Riskler Taşıyor!”

Yapay zeka stratejisti Kaan Gülten, Hinton'ın önerisine yönelik endişelerini dile getirdi. Gülten, "Evrensel temel gelir, ülkeleri şirketlere karşı diz çöktürme stratejisidir," diyerek bu yaklaşımın ekonomik risklerine dikkat çekti. Erken emekliliğin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, yapay zekanın neden olacağı işsizlikle başa çıkmanın zorluklarına işaret etti.

Yapay Zeka Ve Ekonomi Evrensel Temel Gelir Tartışmaları Kastamonu Taskopru Postasi

Gülten, işsizliğin artmasıyla birlikte vergi gelirlerinin düşeceğini ve bunun evrensel temel gelirin sürdürülebilirliğini zorlaştıracağını ifade etti. Aynı zamanda Gülten, "Bu verginin yapay zeka şirketlerinden yüksek oranlarda alınması durumunda evrensel temel gelir uygulanabilir bir yöntemken, vergi yükünün devlete kalması durumunda artan işsizlikle birlikte uygulanabilirlik zorlaşır," diyerek, yapay zeka şirketlerinin ekonomiler üzerindeki büyük etkisine dikkat çekti.

Gülten ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin enerji, sürdürülebilirlik ve gelişmeye katkı sağlama potansiyelini vurgulayarak, "Ekonomilerini ayakta tutmak için yapay zeka şirketlerine taviz vermek zorunda kalan ülkeleri büyük riskler bekliyor," diyen Gülten, yapay zekanın dijital kapitalizm sonrası ülkeler üzerindeki baskısının artabileceğine işaret etti. Bu bağlamda, evrensel temel gelirin ekonomik sürdürülebilirliği ve yapay zekanın toplumsal etkileri dikkatle değerlendirilmesi gereken konular arasında yer alıyor.” dedi.

Editör: Haber Merkezi