Eris varyantı, COVID-19’un en yeni ve bulaşıcı varyantlarından biridir. Eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, Omicron varyantından türediği tespit edilmiştir. Bu bulgu eşliğinde; COVID-19 aşısı yaptırmak, maske takmak ve sosyal mesafeyi korumak eris varyantı söz konusu olduğunda önem kazanmaktadır. En az iki doz Covid-19 aşısı olmak, hiç aşı olmamaya kıyasla Eris’e karşı daha hızlı ve daha güçlü bir bağışıklık etkisi oluşturduğu tahmin edilmektedir. 

ERİS VARYANTI NEDİR?

Eris Varyantı, COVID-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanılanmıştır. İlk olarak Şubat 2023’te Güney Afrika’da tespit edilen Eris virüsünün, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayıldığı verisine ulaşılmıştır. DSÖ’ün son verilerine göre, eris varyantının diğer COVID-19’un varyantlarına benzer belirtilere neden olabilir. Eris varyantı, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha COVİD-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı da henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalar da Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir.

EN YAYGIN GÖRÜLEN BELİRTİLER 

Birleşik Krallık’ta Eris virüsünün etkilerini inceleyen Zoe Sağlık Çalışması, semptomlarının Omicron varyantınınkilerle benzerlik gösterdiğini ortaya koymuştur. En yaygın görülen belirtiler şunlardır:

Ateş

Son Dakika Depremleri: Az önce deprem mi oldu? 21 Kasım 2024 Son Dakika AFAD ve Kandilli Rasathanesi Deprem Listesi Son Dakika Depremleri: Az önce deprem mi oldu? 21 Kasım 2024 Son Dakika AFAD ve Kandilli Rasathanesi Deprem Listesi

Öksürük

Boğaz ağrısı

Nefes darlığı veya solunum güçlüğü

Kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü

Baş ağrısı

Yorgunluk

Burun akıntısı veya tıkanıklığı

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 

Aşı yaptırmanın yanında, diğer koruyucu önlemleri de almak gerekir. Bunlar şunlardır:

Kalabalık yerlerden uzak durmak veya kalabalık yerlerde maske takmak

Elleri sık sık su ve sabunla yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanmak

Öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnu tek kullanımlık mendille kapatmak veya dirseğin iç kısmını kullanmak

Hastalık belirtisi gösteren kişilerle yakın temas etmekten kaçınmak

Hastalık belirtisi gösteren kişilerin test yaptırmasını sağlamak ve sonucunu beklemek

Hastalık belirtisi gösteren kişilerin evde izole olmasını sağlamak ve sağlık kuruluşlarına başvurmasını önermek

BAKAN KOCA'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR 

Eris varyantı hakkında değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Toplu aşılamaya kesinlikle ihtiyaç duyulmayan bir dönemdeyiz” dedi. Bakan Koca, Eris varyantının hasta etme gücünün düşük olduğunu, hastaneye yatış oranlarının az olduğunu ve hastalığın daha hafif seyrettiğini belirtti. Bakan Koca, COVID-19’un artık nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüştüğünü, paniğe gerek olmadığını ve eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmaların söz konusu olmadığını ifade etti.

Bakan Koca’nın bu açıklaması, Türkiye’de yeni bir toplu aşılama kampanyasının gerekli olmadığını gösteriyor. Ancak, bu durum aşı yaptırmanın önemini azaltmıyor. Aşı yaptırmanın, hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından faydaları vardır. Aşı yaptırarak, hem kendimizi hem de sevdiklerimizi koruyabilir, hastalığın yayılmasını önleyebilir ve salgının sona ermesine katkı sağlayabiliriz. Aşı yaptırmanın yanında, diğer koruyucu önlemleri de almaya devam etmeliyiz.

(KamuGündemi)

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU