Kastamonu'nun Devrekani ilçesine bağlı Şenlik köyünde uzun süredir bakımsızlıktan harabe haline gelen tarihi cami, haberlerimizle birlikte konuya dikkat çekmesinin ardından restorasyon çalışmalarına alındı. Restorasyon çalışmalarının sona ermesinin ardından cami, tekrar ibadete açıldı. Açılışta protokol üyeleri ve vatandaşlar bir araya gelerek namaz kıldılar.

Kastamonu'nun Devrekani ilçesindeki Şenlik köyünde yer alan Deli Musa Camii, uzun yıllar ilgisizlik nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. Yaklaşık 30 yıldır kullanılmayan tarihi cami, köylülerin girişimleriyle 2000 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne devredildi. İç mekanındaki kubbe, tavan, minber ve asma katındaki el işçiliğiyle dikkat çeken cami, 2022 yılında İhlas Haber Ajansı'nın gündeme getirmesinin ardından bakımsızlık nedeniyle restorasyona alındı. Yıkılma riski taşıyan caminin onarımı için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yüklenici firma arasında Aralık 2022'de anlaşma sağlandı ve çalışmalar başlatıldı. Yaklaşık iki yıl süren restorasyon sürecinin ardından cami tekrar ibadete açıldı. Restorasyon kapsamında caminin tavanı yenilendi, taş duvarlar onarıldı ve tavandaki Ayetel Kürsi ayetinin bulunduğu motifler eski haline getirildi. Açılış törenine Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Devrekani Kaymakamı Hüseyin Çamkerten, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kerem Seven, Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürü Halil Alper, köy sakinleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

"Geçmişte vakıf eserlerine gereken ilgi gösterilmedi, fakat son 20 yılda bu değerli yapılar restore edilmeye başlandı"

Caminin açılış kurdelesini kesen Vali Yardımcısı Ahmet Atılgan, yaptığı konuşmada, “Bir toplumu millet yapan en önemli unsurlar, ortak dili, inancı ve gelenekleriyle birlikte bu tür değerli mimari eserlerin bulunduğu şehirlerdir. Kastamonu, hem doğal güzellikleri hem de Türk milletinin zengin tarihsel ve kültürel mirasını taşıyan önemli bir şehirdir. Bu mirası geleceğe aktarma sorumluluğumuz var. Bugün burada da bu sorumluluğun gereği olarak toplandık. Bu cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, tescillenmiş bir kültürel mirasımızdır. Bu tür yapılar, sayıca fazladır ve çoğu restore edilmiştir. Benim köyümde de benzer bir cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yenilenmiştir. Derdimiz, bu eserleri gelecek nesillere aktarmaktır. Son 20 yılda, Vakıflar Genel Müdürlüğü birçok önemli restorasyon projesini başarıyla tamamlamıştır. Geçmişte vakıf eserleri maalesef ihmal edilmiştir çünkü bu tür yapıların onarılması için maddi kaynak gerekiyordu. Ancak geçmişte atalarımız bu eserleri onarmamız için bize maddi kaynak bırakmıştı. Ne yazık ki bu kaynakları yeterince iyi değerlendiremedik. Örneğin, Diyarbakır'da çalıştığım dönemde 8 bin dönüm araziden tek kuruş kira alınamıyordu. Zamanla Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu kaynakları daha verimli kullanmaya başladı ve bunun meyvelerini bugün fazlasıyla topluyoruz. Artık köylerde bile vakıf eserlerinin restore edilmesi aşamasına geldik. İnşallah burada yeniden ibadete açılan camide, sizler de sağlıklı ve huzurlu bir şekilde ibadetlerinizi sürdürürsünüz” şeklinde konuştu.

Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 11

“Restorasyonu bitti, atalarımızın mirasına sahip çıktık”

Köy sakinlerinden Hasan Engin, “Camimizin durumu çok kötüydü, neredeyse harabe halindeydi. İçerisi oldukça kötüydü, hatta sansarlar bile dolaşıyordu. Görünümü oldukça kötüydü, çatısı çökmüş ve yağmurda su sızdırıyordu. Her tarafı oldukça eskiydi. Bir şekilde içeriye girmek zordu. Daha sonra gazetecilere camimizin durumunu bildirdik. Onlar sağ olsunlar, köyümüze gelip çekimler yaptılar. Ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü camimizi inceleyerek restorasyon kararı aldı. Artık restorasyonu tamamlandı ve geçmişten gelen mirasımıza sahip çıkmış olduk. Gerçekten çok güzel oldu. Devletimize teşekkür eder, emeği geçen herkese minnettarız. Camimizin içi çok güzel bir şekilde yenilendi. Uzun bir aradan sonra burada ilk namazımızı kıldık. Bu sürecin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese ve devletimize teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 7

Deli Musa Camii, yapılan çalışmalarla ek yapılar kaldırılarak orijinal formuna kavuşturuldu

Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü, camideki restorasyon süreciyle ilgili yaptığı açıklamada, "Deli Musa Camii, köyün merkezinde dikdörtgen plan düzenine sahip olup, zemin kat ana ibadet alanı olarak kullanılırken, birinci kat ise bayanlar mahfili olarak ayrılmıştır" ifadelerini kullandı. Camii, 1893 yılında inşa edilip, şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan bir yapıdır. Tavan ve tabanı ahşap malzeme ile inşa edilen caminin tavanında, Ayetel Kürsi ayetiyle yapılan zarif süslemeler yer almaktadır. Ancak zamanla orijinal yapısını kaybeden camiye sonradan eklemeler yapılmıştır. Restorasyon sırasında çatının kullanılamaz hale geldiği ve caminin su aldığı tespit edilmiştir. Çökme riski taşıyan çatı tamamen sökülüp yeniden yapılmış, cami girişindeki eklenti bina ise kaldırılarak orijinal yapının görünmesi sağlanmıştır. Ayrıca, cami etrafında çevre duvarları inşa edilmiş ve ihtiyaç doğrultusunda abdest alma yeri ve tuvaletler yapılmıştır. Camideki orijinal ahşap tavan göbeği muhafaza edilerek, tavan tamamen yenilenmiştir.

Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 8

Konuşmaların ardından, Vali Yardımcısı Atılgan ve beraberindeki heyet, camiyi gezerek Vakıflar Bölge Müdürü Halil Alper'den restorasyon süreci hakkında detaylı bilgi aldı. Ardından, yaklaşık 30 yıl sonra köy sakinleri ve protokol üyeleri, restorasyonu tamamlanan camide ilk namazlarını kıldılar.

Kastamonu'nun ilçesinde turnuva tamamlandı! Kastamonu'nun ilçesinde turnuva tamamlandı!

Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 9Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 10Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 5Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 6Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 2Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 3Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 4Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu!Yok Olma Riski Vardı Kastamonu'da Tarihi Cami 30 Yıl Sonra Yeniden Hayat Buldu! 1

İLGİLİ HABER

Kastamonu'da yapıldı: Tarihe saygı, ecdada vefa...

Kaynak: İHA