Ekonomi

Yoksulluk sınırı 40 bin liraya dayandı

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre bir ailenin açlık sınırı ağustos ayında 12 bin 198 liraya yükseldi. Yoksulluk sınırı ise 40 bin liraya dayandı.

Abone Ol

TÜRK-İŞ'in çalışanların geçim koşullarını ortaya koyduğu Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın Ağustos 2023 sonuçları açıklandı.

Buna göre Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 12 bin 198 lira oldu. Bu, açlık sınırının 11 bin 402 liralık asgari ücretin 796 lira üzerinde kalması anlamına geliyor.

Yoksulluk sınırı 40 bin liraya dayandı

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 39 bin 733 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 15 bin 813 lira olarak belirlenirken, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,63 arttı.

Açlık sınırı geçen ay 11 bin 658, yoksulluk sınırı 37 bin 974, bekar çalışanın yaşama maliyeti ise 15 bin 123 liraydı.

Süt, yoğurt ve peynirde büyük artış

Araştırmaya göre, ağustos ayında süt fiyatlarında ortalama yüzde 12, yoğurtta yüzde 14, peynir fiyatlarında ise yüzde 26 artış görüldü.

Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ithal eti düşük fiyattan piyasaya vermesiyle dana kıyma 190 lira, kuşbaşı 210 liradan satılmaya başlanmıştı. Bu ürünler sırasıyla bu ay 269 lira ve 289 liradan satıldı.

Ulusal zincir marketler ve Ankara'nın dernek üyesi olmayan ve olup da yerli et satmaya devam eden yerel marketlerinin birçoğunda dana kıyma ortalama 303, kuşbaşı ortalama 340 liradan reyonlardaki yerini aldı.

Bir önceki aya göre, dana etinin fiyatında sınırlı bir düşüş gözlemlendi.

Ayrıca bir ayda balık (kültür) ve nohut yüzde 4, tavuk yüzde 7, yağlı tohumlar (kuruyemiş) ve yeşil mercimek yüzde 10, kırmızı mercimek ve yumurta yüzde 11 oranında zamlandı.

Patates, kuru soğan fiyatları azaldı

Bir ay içinde pirinç, bulgur ve un yüzde 3'er, irmik ve makarna hafif seviyede zamlandı.

Semt pazarlarında hem yeşil soğan, maydanoz gibi salata yeşilliklerinin hem de ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi.

Patates ve kuru soğan fiyatları 20 liradan 16,7 liraya düştü. Limon, turp, barbunya, domates, karnabahar fiyatları azalırken, fasulye, börülce bamya, kabak, patlıcan fiyatları yükseldi. Bu ayın zam şampiyonu yüzde 66'lık artışla pazı oldu.

Elma, karpuz, kiraz, muzda fiyat artışları yaşanırken, nektarın, çilek, kavun, üzüm fiyatları geriledi. En düşük fiyatlı meyve bu ay 20 lira ile elma oldu.

Ortalama sebze kilogram fiyatı 25,50 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı 34,69 lira oldu.

Zeytinyağı yüzde 24 arttı

Bir ay içinde zeytinyağında yüzde 24, tereyağında yüzde 22, margarinde yüzde 8, ayçiçek yağında yüzde 5 fiyat artışı yaşandı.

Tuz yüzde 20, reçel yüzde 15, bal ve şeker yüzde 13, çay yüzde 3 zamlanırken, baharatlar, ıhlamur, zeytin ve salçada fiyat değişimi görülmedi. Pekmez fiyatı sınırlı seviyede azaldı.

(dünya)