Sağlık

Zatürrede Erken Tanı Hayati Bir Rol Oynuyor

Pandemi döneminde ölümlerin büyük bir kısmının zatürre ile ilişkilendirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, zatürre için erken tanının hayati bir önem taşıdığını ifade ediyor.

Abone Ol

Pandemideki ölümlerin çoğunluğunun zatürre kaynaklı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre tedavi edilebilir bir hastalık. Erken tanı çok önemli. Yoğun bakımdaki zatürre olgularının yüzde 40’ında ölüm meydana gelmekte” dedi.

12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla uyarılarda bulunan KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Zatürre, çoğu zaman virüs, bakteri gibi mikroorganizmalara bağlı olarak gelişen akciğer iltihabıdır. Tüm dünyada ölümlerin en sık nedenleri arasındadır. Özellikle 5 yaş altı ve 50 yaş üstü popülasyonda ve kronik hastalığı olanlarda ağır ve ölümcül seyretmektedir. Alkol, madde bağımlılığı ve sigara kullanımı zatürre ölümlerini artırmaktadır. Kovid-19 pandemisi sırasında da ölenlerin çok büyük kısmı zatürre gelişen olgularda meydana gelmiştir. Zatürre önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Risk gruplarında yıllık grip aşısı, 13 ve 23 valanlı pnömokok aşıları, hemophilus influenza tip b aşısı uygulanmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Özlü, erken tanının önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Zatürre belirtileri ateş, üşüme, titreme, öksürük, nefes darlığı, göğüs ve kas ağrıları, morarma, solunum ve nabız sayısının artması, terleme, halsizlik, kırgınlık, bazen bulantı ve ishal gibi semptomlardır. Zatürre tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu gibi semptomların varlığında hemen bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması ve erken tanı konulup, tedaviye erken başlanması ölümlerin önlenmesi açısından çok önemlidir. Yoğun bakımda tedavisi gereken zatürre olgularının yaklaşık yüzde 20 ile yüzde 40’ında ölüm meydana gelmektedir.”

( Karar)