Necati Doğanç yazdı..

”İsmet İNÖNÜ Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda bir asker ve siyaset adamı olarak görev almış tarihi bir kişiliktir.

İsmet İNÖNÜ 1937 yılında Başbakan olarak Kastamonu’ya gelmeyi düşünmüş ancak görevden ayrılması üzerine bu dileğini gerçekleştirememiştir.

Atatürk’ün ölümü üzerine Cumhurbaşkanı seçilmiş ve bir anlamda hizmetlerine kaldığı yerden başlamak arzusunu göstererek ilk yurt gezisini 6-10 Aralık 1938 tarihleri arasında Kastamonu’ya yapmıştır. Kastamonu’da incelemelerde bulunduktan sonra ilçeleri gezmiştir.

İsmet İNÖNÜ,8 Aralık 1938 tarihinde Kastamonu’dan sabah saat 07.50’de Taşköprü’ye gitmiştir.Yol üzerine bulunan Eflanilioğlu Hanı,Gölveren ve Germeç’te (Alatarla)sevgi gösterileriyle karşılanmış,vatandaşlarla konuşmuş onların sorunlarını dinlemiştir.

İnönü’nün otomobili Taşköprü’ye doğru yol alırken köylüler tarafından yolu kesilerek tezahurat yapılmıştır.

Taşköprü’nün girişindeki köprü başında toplanan halk tarfından sevgi gösterileri ve tezahuratla karşılanmıştır.

Köprü başından belediyeye kadar olan yolu vatandaşlar hınca hınç doldurmuş tezahurat yapmışlar,İnönü’de halkı selamlamış ve iltifat etmiştir.

Belediyede kahve ikram edilmiş,kendir hakkında bilgi verilmiş,Ticaret Odası başkanı Mehmet Rıza Saltuk Taşköprü ‘nün bir kendir memleketi olduğunu diğer tarım ürünlerine kıyasla daha karlı bir ürün olduğunu anlatmıştır.

Bu bilgilerden sonra İnönü İlçe’deki daire amirlerini kabul etmiş,onlardan ilçe hakkında bilgi edinmiştir.

İnönü Kastamonu’da ve diğer ilçelerde olduğu gibi,Taşköprü’de de vatandaşlarla sohbet etmiş onlara çeşitli sorular sorarak durumlarını öğrenmeye çalışmıştır.

İnönü;Ağcıkişi’den Salih Altan,Etem Köyü’nden Cemil Ünal,Kornapa Köyü’nden Ahmet Özhan Aşağı Emerce Köyü’nden Ahmet Sert’le ,Esnaftan manifaturacı Fazlı Tarhan,demirci Salih Uzun,Kunduracı Salih Çavuş,Kamil Dursun’la görüşmüş bilgiler almış sorunlarını dinlemiştir.

Belediye başkanı Mehmet Türkmen,İnönü’ye Taşköprü hakkında geniş bilgiler vermiş özellikle kendirin önemi üzerinde durmuş Kendir fabrikası yapılmasının Taşköprü için hayati bir iş olduğunu söylemiştir.Araziyi sulamak için ırmak üzerine  bir bend yapılıp kanal açarak sulamada yararlanılmasının faydalı olacağını söylemiştir.

İnönü son olarak Kaymakam Niyazi Okay’ı dinlemiş ilçe genelinden bilgiler almıştır.İnönü’nün Taşköprü’de görüştüğü kişilerin isteklerinin ana noktası Kendirin önemi ve buna istinaden Kendir Fabrikasının yapılması,Taşköprü’ye bir orta okulun açılması olmuştur.

Belediyede yapılan görüşmelerden sonra İnönü kendi adını taşıyan İsmet İNÖNÜ Yatı Mektebi’ni ziyaret etmiş öğretmen ve öğrenciler tarafından karşılanmıştır.Gördüğü tertip ve düzenden memnun kalmış,daha sonra alkışlar arasında  Taşköprü’den ayrılmıştır.

İnönü daha sonra farklı tarihlerde Taşköprü İlçe‘mize iki defa daha gelmiştir.

Cumhurbaşkanı olarak1949 yılında ikinci gelişinde Taşköprü’lülerin en büyük istekleri olan Kendir Fabrikası yapıldığını görmüş,Fabrikayı ziyaret ederek incelemelerde bulunmuş ve mutlu bir şekilde Taşköprü’den ayrılmıştır.Taşköprü’ye üçüncü gezisini de 1958 yılında CHP genel başkanı olarak yapmıştır.

Kaynak;1-2 İsmet İnönü’nün Kastamonu Gezileri/Mustafa ESKİ

Necati DOĞANÇ