Bu şehir, M.Ö. 64 yılında, Pontus Kralı VI. Mithridates’i yenen Romalı General Pompeius Magnus tarafından kuruldu. Pompeiopolis, Paflagonya’nın yani Batı Karadeniz’in başkenti olarak tarihte önemli bir yer tuttu.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (13)

Bunları biliyor muydunuz?

1802 yılında Napolyon’un konsolosu Pascal Forcade tarafından keşfedilen kentte, yıllar içinde birçok kurtarma kazısı yapıldı. Ancak asıl bilimsel kazılar 2006 yılında Münih Üniversitesi’nden gelen Prof. Dr. Latife Summerer öncülüğünde başladı. Kazılar, jeoradar yöntemi ile yer altı görüntülenerek sistematik bir şekilde yürütüldü. Bu yöntemle şehrin detaylı bir haritası çıkarıldı ve kazılar profesyonel olarak ilerledi.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (11)

Pompeiopolis’te Neler Bulundu?

Kazılar sonucunda Pompeiopolis’in Efes ve Bergama gibi büyük Roma şehirlerine benzeyen bir yapıya sahip olduğu ortaya çıktı. Şu ana kadar tespit edilen yapılar arasında:

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (9)
    •    Roma Villaları
    •    Augustus Tapınağı
    •    Bazilika
    •    Odeon (Müzik ve tiyatro gösterileri için kullanılan kapalı yapı)
    •    Roma Tiyatrosu
    •    Roma Yolları
    •    Macellum (Antik pazar yeri)
    •    Agora ve Forum (Şehrin ticaret ve yönetim merkezleri)
    •    Kamu Binaları

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (10)

Şu anki Taşköprü ilçesi, aslında bu antik şehrin üzerine kurulmuş durumda. Pompeiopolis, Gökırmak Nehri’nin her iki yakasına yayılmış büyük bir yerleşim alanına sahipti.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (7)

Roma Villası: Türkiye’deki En Büyük 3 Villadan Biri

Pompeiopolis’te ortaya çıkarılan Roma Villası, Türkiye’de bulunan en büyük üç Roma villasından biri olarak kabul ediliyor. Efes ve Bergama’daki benzerleriyle kıyaslanan bu yapı, 1.800 m² büyüklüğünde.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (8)

Roma Tiyatrosu: Karadeniz Ereğli ile Sivas Arasındaki Tek Tiyatro

Pompeiopolis’te bulunan Roma Tiyatrosu, M.S. 186 yılında İmparator Commodus döneminde inşa edildi. Batı Karadeniz’deki en önemli Roma tiyatrolarından biri olan bu yapı, Karadeniz Ereğli ile Sivas arasındaki tek Roma tiyatrosu olarak öne çıkıyor.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (6)

Odeon’da Bulunan Afrodit Heykelleri

Pompeiopolis’te yer alan Odeon’da yapılan kazılarda 2 adet Afrodit heykeli bulundu. Batı Karadeniz’de Afrodit heykellerinin bulunduğu en nadir yerlerden biri olması açısından büyük önem taşıyor.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (4)

Batı Karadeniz’de Eşi Benzeri Yok!

Jeoradar taramaları sayesinde Pompeiopolis’te şu ana kadar Roma Köprüsü, antik mozaikler, Roma yolları ve Afrodit heykelleri gün yüzüne çıkarıldı.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (5)

Ayrıca, Anadolu’da bir benzeri daha bulunmayan Paflagonya Kralı Korlash’ın 2.700 yıllık mezarı, mitolojik resimler ve farklı medeniyetlere ait hayvan figürleri ile süslenmiş durumda. Mezarın karşısında Pontus dönemine ait tüneller yer alıyor.

Kastamonu Taşköprü Pompeopolis (2)

Pompeiopolis: Anadolu’nun Saklı Cenneti

Tüm bu keşifler, Taşköprü’de gizli kalmış büyük bir Roma şehrinin varlığını gözler önüne seriyor. Eğer tarih meraklısıysanız, Pompeiopolis Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Tarihin izlerini sürmek için Batı Karadeniz’in en büyük antik şehri Pompeiopolis’i keşfetmeye hazır mısınız?