1981 yılında vefat eden ve "Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı" türküsünü yazan Halk Ozanı İhsan Ozanoğlu, ölümünün 44. yılında Kastamonu'da anıldı. TRT repertuarına kazandırdığı "Çanakkale Türküsü" ve "Bolu Beyine Selam Olsun" gibi önemli eserleriyle tanınan Ozanoğlu için çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Anma programı kapsamında, Kastamonu'nun Duruçay köyündeki kabri başında Kur'an-ı Kerim okunarak dua edildi. Daha sonra Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kastamonu 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi'nde bir tören gerçekleştirildi.

Çanakkale Türküsünün Yazarı Kastamonu'da Dualarla Anıldı 3

İhsan Ozanoğlu ile İlgili Belgesel Çekmeyi Planlıyoruz

Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kerem Seven, Ozanoğlu'nun eserlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek bu doğrultuda çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

  • Seven, planladıkları üç önemli projeyi şu şekilde sıraladı:
  • İhsan Ozanoğlu hakkında bir belgesel çekmek.
  • Kamu binalarından birine adını vermek.
  • Kastamonu'da bir edebiyatçılar müzesi açarak, burada Ozanoğlu'na da yer ayırmak.

Ayrıca, Ozanoğlu'nun Kastamonu 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi'nin kurucu müdürü olması nedeniyle, gelecek anma programlarının bu kütüphanede gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Çanakkale Türküsünün Yazarı Kastamonu'da Dualarla Anıldı 4

Ozanoğlu'nun Derlemeleri Kaynak Olarak Görülüyor

Kastamonu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı, "İhsan Ozanoğlu ve İl Halk Kütüphanesi'ndeki Eserleri" başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta Ozanoğlu’nun çok yönlü kimliğine dikkat çekerek, onun küçük yaşlardan itibaren dergiler çıkardığını, Kurtuluş Savaşı döneminde Açıksöz Gazetesi'nde yazılar kaleme aldığını belirtti.

Çanakkale Türküsünün Yazarı Kastamonu'da Dualarla Anıldı 2

Ozanoğlu’nun folklor ve müzik alanındaki katkılarına da değinen Küçükbasmacı, 1948’de Ankara Devlet Konservatuarı tarafından gerçekleştirilen 12. Derleme Gezisi'nde kendisinden 75 türkü derlendiğini, 1973-1974 yıllarında TRT kayıtlarında da yer aldığını ifade etti. 1975 yılında Nail Tan tarafından Milli Folklor Araştırma Dairesi Arşivi'ne 325 türkü derlendiğini ve Ozanoğlu’nun sesinden 100 kadar eserin notaya alındığını vurguladı.

Çanakkale Türküsünün Yazarı Kastamonu'da Dualarla Anıldı 6

Anma Programı Konserle Sona Erdi

Konferans sonrası, Cüneyt Güneş, Ekrem Poyraz Çoban, Eren Çakar, Şükrü Sarıkaya, Baran Dolupınar ve Cem Lök’ten oluşan orkestra, Müzik Öğretmeni Mihrican Depişgen’in liderliğinde Ozanoğlu’nun derlediği türkülerle müzik ziyafeti sundu.

Etkinliğin sonunda, Vali Yardımcısı Aydın Ergün ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Kerem Seven, Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı ve orkestradaki sanatçılara teşekkür belgeleri ve hediyeler sundu.

Çanakkale Türküsünün Yazarı Kastamonu'da Dualarla Anıldı

Kaynak: İHA