Devrekani ilçemizin kuzeyinde yer alan Beyler Barajı, üst savak bölgesinde Mosasaurus hoffmanni Mantell fosili bulunmuştu. Bu fosilin sahibi bir zamanların deniz ve okyanusların en iri canlılarından biriydi. 

Kastamonu Belediye Meclis Üyesi Sinan Savaş, Kastamonu'nun turizm ve tanıtımını daha cazip hale getirmek için Mosasaurus fosili gibi benzersiz doğal ve bilimsel zenginliklere daha fazla vurgu yapılması gerektiğine inandığını açıkladı.

Türkiye'de ilk omurgalı deniz sürüngeni fosili keşfi

378387116_10160781962904793_1184960157101767979_n

Sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, bir zamanlar Devrekani ilçemizde yaşamış deniz canlısından örnek veren Sinan Savaş, "Hacettepe Üniversitesinden Jeolog Prof. Dr. Cemal Tunoğlu, 1999 yılında Kastamonu'da yaptığı arazi çalışmaları sırasında bir fosil keşfetti ve bu konuda çalışan Fransız meslektaşı Nathalie Bardet ile birlikte tanımlayıp 'mosasaurus hoffmannii mantell, 1829' türünün kalıntılarını bilim dünyasına sundular.

Mosasaurus hoffmanni Mantell, 1829, bu çalışma kapsamında Devrekani’de bulunan, bu döneme ait Türkiye'de ilk omurgalı deniz sürüngeni fosili keşfidir.

Deniz ve okyanuslarının en iri canlılarından biriydi

Mosasaurus hoffmanni Kretase döneminin olduğu kadar, tüm zamanların deniz ve okyanuslarının en iri canlılarından biriydi.

Devrekani ilçesi (Kastamonu) kuzeyinde yer alan Beyler Barajı, üst savak bölgesinde bulunan bu fosile ait sağ ve sol çene ve bir dizi parçalayıcı dişler ile çeneleri birbirine bağlayan sol jugal parça bu buluşun en önemli materyalleridir" ifadelerine yer verdi.

Kastamonu'da Orman İşletme Müdürlüğü aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı var! Kastamonu'da Orman İşletme Müdürlüğü aracı ile otomobil çarpıştı: 6 yaralı var!

Mosasauvus hoffmanni Mantell, 1829: Türkiye'de,

Geç Kretase Dönemine Ait İlk Deniz Sürüngeninin Keşfi

Türkiye'nin Geç Kretase dönemine ait birimlerinde, denizel makro ve mikro paleontolojik bulgular oldukça fazla olmasına karşın, dinozorlar dönemini temsil eden bir omurgalı bulgusu bugüne kadar saptanmamıştır. Mosasaurus hoffmanni Mantell, 1829, bu çalışma kapsamında bulunan, bu döneme ait Türkiye'de ilk omurgalı deniz sürüngeni fosili keşfidir. Mosasaurus hoffmanni Kretase döneminin olduğu kadar, tüm zamanların deniz ve okyanuslarının en iri canlılarından biriydi. Devrekani ilçesi (Kastamonu) kuzeyinde yer alan Beyler Barajı, üst savak bölgesinde bulunan bu fosile ait sağ ve sol çene ve bir dizi parçalayıcı dişler ile çeneleri birbirine bağlayan sol jugal parça bu buluşun en önemli materyalleridir. Kampaniyen-erken orta Paleosen yaşlı Davutlar formasyonu'nun içinde yer alan K/T sınırının hemen altındaki en geç Mestrihtiyen yaşlı kumlu kireçtaşı düzeylerinde saptanan bu fosil bulgusu, günümüze kadar bulunanların İçinde en gene Mosasaurus hoffmanni bulgusudur. Bugüne kadar Amerika Birleşik Devletleri, Belçika, Hollanda, Polonya ve Bulgaristan'da da saptanmıştır. Bu fosil Türkiye'de olduğu kadar Batı Asya'da da ilk keşiftir.

(Mustafa Balcı)

Editör: Mustafa Balcı