Gündem

Ehliyet sahipleri dikkatli olun: Bunu yapmayanlar ceza ödeyecek!

İçişleri Bakanlığı, ehliyet sahiplerini uyardı… Binlerce lira ceza ödememeniz için yapmanız gerekenler neler? Tüm detaylar haberimizde…

Abone Ol

İçişleri Bakanlığı, eski tip ehliyet sahiplerinin son tarihini 31 Aralık 2022 olarak belirlemişti. Ancak geçen yıl bu tarih 2024'e uzatılmıştı. Şimdi ise bakanlık yeni bir uzatma yapılmayacağını açıkladı. Değişiklik yapılmayan eski ehliyetlerle 2025'ten itibaren trafiğe çıkılması durumunda 12.978 TL ceza kesilecek.

Türkiye genelinde 33 milyon sürücü ehliyetine sahip vatandaşlarımızdan, bir kısmının hala ‘eski tip’ diye tabir edilen çipsiz ehliyetleri kullanmaya devam ettiği gözlemleniyor.

İçişleri Bakanlığı’nın daha önce yapmış olduğu açıklamalarda, 31 Aralık 2022 tarihine kadar bu ehliyetlerin yenilenmesi gerektiği ifade edilmişti. Ancak pandemi sürecinin getirdiği aksamalar nedeniyle bu süre 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatıldı.

Bakanlık, son yapılan duyuruda, belirtilen tarihin bir daha ertelenmeyeceğini ve 1 Ocak 2025 itibarıyla çipsiz ehliyetlerle trafiğe çıkılması durumunda uygulanacak olan 12 bin 978 TL tutarındaki idari para cezasının kesinleştiğini vurguladı.

15 TL karşılığında ehliyetin yenilenebileceği bu süreçte, 13 bin TL’lik cezayı göze almak istemeyen vatandaşlar için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden kolaylıkla randevu alınabiliyor.

1 Ocak 2016 tarihinden önce alınmış tüm ehliyetlerin yenilenmesi gerektiğini hatırlatırken, yenileme işlemi için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Kimlik kartı veya pasaport
  • Güncel biometrik fotoğraf
  • Geçerli bir sağlık raporu
  • Kan grubu belgesi (Sağlık raporunda belirtilmişse gerekli değil)
  • Mevcut ehliyet
  • Adli sicil kaydı

Yenileme ücreti olarak ödenmesi gereken 15 TL (12 TL harç ve 3 TL değerli kağıt bedeli dahil)

Randevu gününde bu belgelerle başvuruda bulunarak ehliyet yenileme işlemi gerçekleştirilebilir.

Eski tip ehliyetlerle 2024 yılı sonrasında trafikte yakalanmanın cezası oldukça yüksek olup, ilerleyen yıllarda bu cezaların artırılmasının da gündem olduğu belirtildi.

Kaynak: Yeni Çağ