1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olarak çalışma hayatına adım atanlar için emeklilikte çifte maaş uygulaması sona erdi. Yapılan yasal düzenlemeye göre, bu tarihten sonra sigortalı olan bireyler emekli olduktan sonra herhangi bir işte çalışmayı tercih ederlerse, emekli maaşları kesilecek.
2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu ile birlikte, emeklilik yaşında kademeli artışa gidilirken, prim gün sayısı da işçi statüsündekiler için 7200 güne çıkarıldı. Aynı düzenleme kapsamında, emekli olup çalışmaya devam ederek iki maaş alma hakkı da sadece 1 Ekim 2008 öncesi sigorta kaydı bulunanlarla sınırlandırıldı.
2008 Sonrası Emekli Olanlar Dikkat!
Artık, 1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlar için emeklilik sonrası çalışma halinde maaş alma hakkı bulunmuyor. Bu kişilerin emekli olduklarında ya sadece emekli maaşını alması ya da çalışmayı tercih ederek maaşlarından vazgeçmesi gerekiyor.
SGK Başuzmanı İsa Karakaş, yeni sistem hakkında yaptığı değerlendirmede, birçok vatandaşın bu düzenlemeden haberdar olmadığını belirtti. Karakaş, “1 Ekim 2008 sonrası ilk kez sigortalı olanlar, emeklilik sonrası çalışmaları durumunda sosyal güvenlik destek primi ödeyerek dahi emekli aylıklarını alamayacak. Emekli maaşları kesilecek” dedi.
Yeni Düzenleme Kimleri Etkiliyor?
Yeni uygulama, sadece 1 Ekim 2008 ve sonrasında sigorta başlangıcı yapılan kişileri kapsıyor. Bu tarihten önce sigorta girişi bulunanlar, emekli olduktan sonra da sosyal güvenlik destek primi ödeyerek hem emekli maaşlarını hem de çalıştıkları iş yerinden aldıkları maaşları alabilmeye devam edecek.
Bu nedenle uzmanlar, 2008 sonrası sigorta kaydı olan çalışanların emeklilik planlamalarını bu yeni duruma göre yapmaları gerektiğini vurguluyor.