Japonya'da "et yiyen" bakterinin neden olduğu ve "potansiyel ölümcül" olarak kabul edilen streptokokal toksik şok sendromu (STSS) vaka sayısı, bugüne kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. Peki, bu et yiyen bakteri nedir ve toksik şok sendromunun belirtileri nelerdir?

Et Yiyen Bakteri Nedir?

Cildimiz, vücudumuzu dış etkenlerden ve mikroplardan koruyan önemli bir bariyerdir. Ancak bu bariyerin hasar görmesi durumunda bazı bakteriler cilde ve cilt altı dokulara kolayca sızarak enfeksiyona neden olabilir. Bu bakteriler, etkiledikleri dokuları adeta yiyip bitirdikleri için "et yiyen bakteriler" olarak adlandırılır. En tehlikeli enfeksiyonlardan biri ise, cilt altındaki damarlarda, sinirlerde ve kas kılıflarında yaygın iltihap oluşturan "nekrotizan fasiit" hastalığıdır.

Et Yiyen Bakteriler

Et yiyen bakterilerin başında streptokok ve stafilokok türleri gelir. Diğer et yiyen bakteriler arasında Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella ve Proteus bulunur. Ayrıca, anaerob bakteriler olan Bacteroides ve Clostridium türleri de nekrotizan fasiite yol açabilir. Özellikle karın bölgesinde birden fazla bakteri türü hastalığa neden olabilirken, kol veya bacaklarda genellikle tek bir bakteri türü, streptokok veya stafilokoklar etkili olur. Nadir görülen bazı bakteriler de şiddetli nekrotizan fasiit vakalarına yol açabilir.

Toksik Şok Sendromu Nedir?

Et yiyen bakteriler, ciltte veya cilt altı dokularda enfeksiyona yol açtıktan sonra hızla yayılabilir ve 72-96 saat içinde ölümcül bir tablo oluşturabilir. Bu durum, cilt yaraları, yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon) ve organ yetmezliği ile kendini gösterir ve toksik şok sendromu olarak bilinir.

Hemoroitten 10 dakikada kurtulmak mümkün Hemoroitten 10 dakikada kurtulmak mümkün

Toksik Şok Sendromunun Belirtileri Neler?

Toksik şok sendromu, mikrobun vücuda girdiği ve enfeksiyona neden olduğu bölgedeki belirtilerle başlar. Ardından şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Ateş: Yüksek ateş ve titreme.
  • Nefes Darlığı: Solunum problemleri.
  • Şiddetli Kas Ağrıları: Özellikle enfekte bölgede şiddetli ağrılar.
  • Kusma: Sık ve yoğun kusma nöbetleri.
  • Bilinç Bulanıklığı: Bilinçte dalgalanmalar ve kafa karışıklığı.
  • Taşikardi: Kalp hızında artış.
  • Hipotansiyon: Kan basıncında ciddi düşüş.

Kan tetkiklerinde, kas yıkımının göstergesi olan kreatin kinaz artışı, karaciğer enzimlerinde yükselme, pıhtılaşmayı sağlayan trombositlerin sayısında azalma, üre ve kreatinin düzeylerinde artış görülür. Tüm organların bozulmaya başladığı bu aşama çoğunlukla ölümle sonuçlanır.

Et Yiyen Bakterilerin Tehlikesi

Et yiyen bakteriler binlerce yıldır hastalık yapmasına rağmen, 1980'lerden sonra A grubu streptokokların davranışı değişti ve daha saldırgan hale geldi. Bu değişikliklerin genetik unsurlar nedeniyle gerçekleştiği ve M1 ile M3 türlerindeki genetik değişikliklerin bu bakterilerin saldırganlığını artırdığı bilinmektedir. Ayrıca, bakterilerin mevcut ilaçlara direnç kazanması da hastalığın yayılmasını ve şiddetini artırmıştır.

Editör: Haber Merkezi