Türkiye’de emlak sektörünü doğrudan etkileyen yeni bir gelişme gündemde. Kira sözleşmelerinin e-Devlet sistemi üzerinden yapılmasına ilişkin düzenlemenin ikinci aşamasına geçildi. Bu adımla birlikte, emlak danışmanlarının sürece daha aktif katılması hedefleniyor.

Kira işlemlerinin dijital ortama taşınması, sektörde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. E-Devlet üzerinden hazırlanacak kira sözleşmeleriyle hem şeffaflık artırılacak hem de işlemler kolaylaşacak. Emlak danışmanları ise bu sistemde daha etkin rol almak için yetkililere taleplerini iletti.

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılacak kira sözleşmesinin artık e-Devlet üzerinden hazırlanmasına olanak tanıyan sistem hayata geçti. Bu yenilik, taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çevrim içi ortamda hızla çözülmesini sağlayacak.

İlk aşamada, gayrimenkul sahiplerinin e-Devlet’teki "Kira Sözleşmesi İşlemleri" sekmesinden oluşturduğu sözleşmeler, kiracılar tarafından da sistem üzerinden onaylanabilecek.

Yıl sonunda bu uygulamanın emlak danışmanlarına açılması bekleniyor. Böylece danışmanlar, yetki aldıkları kullanıcılar adına sözleşme hazırlayabilecek ve taraflara onay için sunabilecekler.

EMLAKÇILARDAN DESTEK GELDİ

AA’ya konuşan Tüm Emlak Danışmanları Birliği Başkanı Hakan Akçam, e-kira sözleşmesi sisteminin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in öncülüğünde hayata geçirildiğini ve emlak danışmanları tarafından desteklendiğini vurguladı.

Vatandaşların kiraya verme işlemleri sırasında kiracının önceki kira geçmişine ulaşabileceğini belirten Akçam, "Sözleşmelere ilişkin takiplerin hepsi e-Devlet üzerinden yapılacak. Sistem şu an için zorunlu değil ve fakat biz düzenlemenin zorunlu hale gelmesini istiyoruz. Gayet doğru bir uygulama." dedi.

HİZMET BEDELİ GÜNDEMDE

Akçam, sistemin ikinci aşamasında emlak danışmanlarının, ev sahiplerinden aldıkları yetkiyle e-kira sözleşmesi düzenleyebileceklerini belirtti ve şöyle devam etti:

"Şu an hazırlanan kontratlarda emlak danışmanına özel bir alan bulunmuyor; yalnızca kiracı, ev sahibi ve kefil bilgileri var. Emlak danışmanları sisteme entegre olduğunda, müşterileri adına e-Devlet üzerinden sözleşme düzenleyip hizmet bedeli alabilecek. Ayrıca bu sürecin vergisel boyutu da var. Sistem üzerinden kira gelirlerinin yıllık beyanı da takip edilebilecek. Son zamanlarda Hazine ve Maliye Bakanlığı görevlileri, kira gelirlerine ilişkin beyanda bulunulması için evleri ziyaret ediyor. Bu sistem sayesinde hem iş yükü azalacak hem de işlemler kayıt altına alınmış olacak."