Gündem

İnşaat sektöründen sonra o mesleklerde de eleman bulunmakta sıkıntı yaşanıyor! 30 bin TL'ye çırak yok!

İnşaat sektöründe çalışacak kişi bulmak sıkıntılıyken farklı sektörlerde de bu durum böyle olmaya başladı!

Abone Ol

Hangi sektörlerde çalışacak kişi bulunmakta zorlanıyor? Hangi meslekte 30 bin TL'ye çırak bulunamıyor? Maaşı asgari ücretin üstünde olmasına rağmen bu meslekler neden tercih edilmiyor?

Son yıllarda Türkiye'de ara eleman sıkıntısı yaşanıyor. İnşaat sektörü, günlüğü 2 bin TL yevmiye ile çalıştıracak personel bulamıyor. Döner ustaları İstanbul'da ortalama 30-40 bin TL kazanıyor. Bir çırak ise yaklaşık 2 yılda yetişiyor ve Şubat 2024 itibariyle 25 bin TL kazanıyor. Görüştüğümüz dönerciler, gençlerin bu işe ilgi duymadığını anlatıyor. Çırak bulmakta zorluk çeken bir diğer sektör ise berberler. Gittiğimiz 4 berberden sadece bir tanesinin çırağının olması da bunun bir göstergesi. 

Mehmet Usta, kendi çocuklarını bile döner tezgahına oturtamadığını söylüyor.

DERTLERİ MASA BAŞI 

Taksim'de 40 yıldır döner ustası olarak çalışan Mehmet Korkmaz, arada çırak bulsalar da gençlerin işin temposuna ayak uyduramadıklarını söylüyor. Günde 10-12 saat ayakta kalarak bu işi yapmaya çalışıyoruz" diyen Korkmaz, "Gençler baskı altında kalamıyor, bunlar teknoloji çocukları. Masa başında iş istiyorlar, gözleri sürekli telefonda. Ben kendi çocuklarımı bile buraya getirtemiyorum, şu an çıraklar 25 bin TL alıyor yine de parayı beğenmiyorlar" ifadelerini kullanıyor. 

Emre Mert ise 2019'da dayısının büfesinde çırak olarak başladığı mesleğini devam ettiriyor. Hayali ise büfecilik yapmak. 

"İŞE BULAŞIKÇILIKTAN BAŞLADIK"

Hanifi Usta da 30 yıldır bu sektörün içinde olduğunu söylüyor. Hazır dönere geçildiğini ve alttan çırak yetişmediğini üzülerek anlatan Hanifi Usta, "Uzun süreli ayakta kalıyorsun bu işin en büyük zorluklarından biri. Biz bu işe bulaşıkçılıktan başladık. Şimdi ki gençlere bir tabak yıka desek bile zorlarına gidiyor. Hevesleri yok, öğrenmek istemiyorlar, artık ustalar çırak oldu" diye konuşuyor. 

Hanifi Usta, mesleğe bulaşıkçılıktan başlayarak yükseldiğini söylüyor.

Bakırköy'de gezdiğimiz berberlerin çoğunda ise çırak yok. Saç sakal fiyatları ise bölgeden bölgeye göre değişiyor. Sultangazi'de saç sakal kesimi 200 TL iken Bakırköy'de fiyatlar 500 TL'ye kadar çıkabiliyor. 

BERBERLER DE DERTLİ

İncirli'de bulunan bir berberin yetkilisi İbrahim Sarılmaz çıraklarının olduğunu söylüyor. Berberlikte aktif çalışma saatlerinin yüksek olduğunu anlatan Sarılmaz, sabah 09:00 civarında başladıkları günü akşam 22:00'de bitirdiklerini söylüyor. Sosyal aktivitelerin azaldığını belirten Sarılmaz, "Bu iş sevmeden yapılmaz" diyor.

İbrahim Usta da mesleğe çırak olarak başlamış.

SADECE BAHŞİŞLER İLE...

Çıraklıktan gelme bir usta olan Sarılmaz, mesleğe ilk başladığında sadece bahşişler ile idare ettiğini anlatıyor. Son zamanlarda mesleki eğitimlerin artması, destekler ve bahşişler ile çırakların maaşlarının asgari ücreti geçtiğine dikkat çeken Sarılmaz, "Gençler tercih etmiyor çünkü zor. Herkes kolay parayı tercih ediyor" ifadelerini kullanıyor. 

Berber Kerim Usta da bir çırağın ortalama 3 yılda yetişebileceği bilgisini paylaşıyor.

ÇIRAK KOLAY YETİŞMİYOR

Berber Kerim Durmaz da 15 yıldır bu sektörde çalışıyor. "Hiçbir meslekte çırak yok" diyen Durmaz, bakanlıkların da konuya el atması gerektiğini kaydediyor. El emeği kurslarının yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Durmaz, "Bizim çırağımız da kuzenimiz. Çıraklık yapanlar 4-5 yıl takılabiliyor ama biraz eğilse mesleği eline alırsa daha çok kazanabilir" diyor. Bir berber çırağı ise ortalama 3 yılda yetişiyor. 

Çırak Samet Şimşek 16 yaşında. 2 yıldır bu dükkanda çalışıyor, hayali ise berber olarak kendi dükkanını açmak. Gününün nasıl geçtiğini anlatan Şimşek, "Temizlik yapıyorum, müşteriler ile ilgileniyorum. Mesleği en iyi şekilde öğrenmeye çalışıyorum" şeklinde konuşuyor.

SAATÇİLERİN DE ÇIRAĞI YOK

Kadıköy Moda'da mekanik saat tamircisi olan Nezihi Arıcı, mesleği babasından devralmış. Arıcı, son bir yılda ise aynı bölgede tam 6 saatçi dükkanının kapandığını söylüyor. Randevu ile çalıştığını anlatan Arıcı, “Kıymete bindik” ifadesini kullanıyor.  

(haberglobal)