Milli Mücadele döneminde lojistik anlamda çok önemli yeri bulunan Kastamonu, özellikle Ankara'ya İnebolu-Kastamonu yoluyla yiyecek, giyecek, para, cephane ve silah gönderimi yapılan yer olmasının yanısıra, Kurtuluş Savaşı’nda cepheye en çok asker gönderen ildir. Şimdi bu tarihi açıdan önemli ilimizin gezilecek yerlerini tanıyalım…

ŞAPKA DEVRİMİ KASTAMONU’DA GERÇEKLEŞTİ

Cumhuriyetin ilanından sonra, “23-31 Ağustos 1925” tarihleri arasında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kastamonu'da yaptığı Giysi ve Şapka Devrimi, Cumhuriyet döneminin önemli olayı olarak tarih sayfalarına geçmiştir.

Kastamonu’da çocuklara motivasyon etkinliği! Kastamonu’da çocuklara motivasyon etkinliği!

KASTAMONU’NUN GEZİLECEK YERLERİ

KASTAMONU KALESİ

2. yüzyılda Bizans Döneminde Komnenoslar Sülalesi tarafından 112 metre yükseklikte ilk inşası yapılmıştır. Orijinal yapıdan günümüzde sadece iç kale kısmı ulaşmıştır. Kalenin dış surları 18. yüzyıl sonlarında yok olmuştur. Şu an görünen kule ve burçlar ise Candaroğuları ve Osmanlı döneminde yapılmıştır. Kale içerisinde sarnıçlar, zindan, kaçış tünelleri ile “Bayraklı Sultan” olarak anılan türbe bulunmaktadır.

shutterstock_1031498326

SAAT KULESİ

Temeli 26 Ağustos 1885 tarihinde atılan saat kulesi, Kastamonu Hükümet Konağı arkasında, Sarayüstü Tepesi'nde yer alıyor. 1885 yılında dönemin Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa tarafından yaptırılan saat kulesinin, halk arasında sürgün bir saat olduğuna dair yaşayan bir efsanesi de bulunmaktadır. Efsaneye göre, saat İstanbul Sarayburnu'nda bulunmakta iken zamansız çalan gongu, padişahın hamile cariyelerinden birinin çocuğunu düşürmesine neden olduğu için Kastamonu'ya sürgün edildiğine inanılmaktadır.

NASRULLAH CAMİİ

Kastamonu'nun en büyük camisi özelliğini taşıyan cami şehrin merkezinde bulunmaktadır. Osmanlı dönemimde yapılan ilk eserlerden biri olarak 1506 yılında köprü ve şadırvan ile birlikte Nasrullah Kadı tarafından yaptırılmıştır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadeleyi destekleyen konuşmalarını yaptığı yer olarak da tarihi bir öneme sahiptir. Cami halen ibadete açık olup, Kastamonu'nun merkezi camisi konumundadır.

POMPEİPOLİS ANTİK KENTİ

Efes Antik Kenti ve Gaziantep Zeugma'nın bir benzeri olarak nitelendirilen Pompeiopolis Antik Kenti, Taşköprü ilçesi merkezinde bulunuyor. Antik kent M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulmuştur. Kapalı höyük durumundaki antik yerleşimden çıkan mimari parçaların bir bölümü Taşköprü ilçesinde, arkeolojik kazılarda çıkan eserler ve mozaikler Taşköprü Kent Müzesinde sergilenmektedir.

RIFAT ILGAZ KÜLTÜR VE SANAT EVİ

Türk sinemasının unutulmaz filmlerinden Hababam Sınıfı’nın yaratıcısı ünlü yazar Rıfat Ilgaz’ın kişisel eşyalarının da sergilendiği ev Cide’dedir.

KURŞUNLU HANI

Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmet'in dayısı Kemalettin İsmail Bey tarafından 1443-1461 yılları arasında yaptırılmıştır. Kastamonu’da, Aktarlar Çarşısında bulunan bu hanın kuzey ve güneyinde olmak üzere iki kapısı vardır. Yüzyıllar boyunca ticaret merkezi olarak hizmet veren han günümüzde restore edilerek otel olarak kullanılmakta.

(Sözcü)

Editör: Ünal TOPUKSUZOĞLU