Kastamonu Üniversitesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen bir proje kapsamında, bal arılarından (Apis mellifera) elde edilen melittinin kalp sağlığı üzerindeki koruyucu etkilerini araştıracak.

Bu projeyi, Kastamonu Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gökmen liderliğinde yürütülen ve ‘Melittinin Doksorubisin Kaynaklı Kardiyotoksisiteye Karşı Koruyucu Etkisinin In Vivo ve In Vitro İncelenmesi' başlıklı çalışma, TÜSEB'in A Grubu Acil AR-GE Proje Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında, kanser tedavisinde sıklıkla kullanılan doksorubisin adlı ilacın neden olduğu kalp hasarına karşı melittinin koruyucu etkisi değerlendirilecek. Çalışma, hem hücre kültürü deneyleri hem de hayvan modelleri üzerinde gerçekleştirilecek olup, kardiyotoksisiteye karşı geliştirilebilecek yeni ve alternatif ilaç stratejilerine katkı sağlamayı hedefliyor.

Kastamonu'da anlamlı karne paylaşımı: Şehidimizin emaneti unutulmadı! Kastamonu'da anlamlı karne paylaşımı: Şehidimizin emaneti unutulmadı!

Toplamda 12 ay sürecek olan bu projede, Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gökmen'in yanı sıra Doç. Dr. İrfan Çınar, Doç. Dr. Musa Tatar, Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Etyemez, Dr. Öğr. Üyesi Çiğdem Sevim ve Dr. Öğr. Üyesi Serdar Akyel gibi farklı uzmanlık alanlarından bilim insanları da görev alacak. Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu tür projelerin üniversitenin bilimsel araştırma yetkinliğini artırmasının yanı sıra, ülkemizin sağlık sorunlarına çözüm bulma sürecinde önemli katkılar sağladığını vurguladı. Kardiyotoksisiteye karşı doğal tedavi seçenekleri araştıran bu değerli çalışmada yer alan bilim insanlarını tebrik etti ve başarılarının devamını diledi. Ayrıca, bu nitelikli çalışmalara verdikleri destekler için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖK üyelerine teşekkürlerini iletti.

Kaynak: İHA